17.3.2019
Kategorie: Exklusivně pro PP, Společnost

Svoboda slova definitivně skončila, končit je nucen i Pravý prostor

Sdílejte článek:

KAREL KŘÍŽ

Vážení čtenáři, zřejmě jste si všimli, že z našeho webu zmizelo mnoho článků. Oprávněně se nás ptáte proč. Pokusím se vám to tedy v tomto krátkém textu vysvětlit.

První co z našeho internetového deníku zmizelo byly reklamy od jedné velké nadnárodní společnosti. To je pro další existenci Pravého prostoru téměř fatální smrtelná rána. Jak si jistě všimnete na grafu pod našimi donátory, potřebujeme na provoz webu částku minimálně 35 000 Kč měsíčně a to v podstatě nepočítáme práci hlavních redaktorů. Podaří se nám za měsíc většinou vybrat něco mezi 10 – 20%. To je málo. Deficit nám dorovnává právě prodej reklamní plochy. Ten nám ona nadnárodní společnost právě zastavila. Proč?

Prý porušujeme zásady. Jako příklad onoho “zločinu” nám vytknuli článek o občance Velké Británie, která odešla za bojovníky ISIS, nyní se chce vrátit a GB ji zbavila občanství. Zpráva, kterou otiskly snad všechny zpravodajské agentury a deníky. My za ni byli zablokováni a přišli tak o nejpodstatnější zdroj příjmů, díky kterému mohl PP fungovat. Co s tím?

Máme několik možností. Okamžitě skončit, což nás po tomto zásahu napadlo jako první, neboť v takovém prostředí se prostě svobodné a nezávislé zpravodajství dělat nedá. Nejde totiž do nekonečna web dotovat ze soukromých peněz dvou jednatelů společnosti, která PP provozuje. Na to dlouhodobě nemáme volné zdroje ani motivační síly.

Požádat o pomoc naše čtenáře, aby zvýšili svoji donátorskou aktivitu. To samozřejmě můžeme a tímto i činíme. Bohužel si myslíme, že výpadek z příjmu za reklamy z toho určitě nebude zacelen.

A jako třetí možnost je podvolit se požadavkům Velkého bratra, upravit obsah PP dle jeho požadavků, požádat o kontrolu, zdali jsme se dostatečně sebezmrskali a zcenzurovali a doufat, že nám bude požehnáno a reklamy vráceny, abychom mohli dále mediálně žít. Velkému bratru však ani toto nestačilo, reklamy u nás neobnovil, prý jsme málo pozitivní, xenofobní a ty naše diskuse pod články … vůbec tam nemažeme závadové příspěvky … hamba!

Pokud tedy chceme PP alespoň ještě nějakou chvíli zachovat, jsme nuceni pracovat se čtvrtou variantou. Nahradit největší zdroj příjmů poskytovatelem reklamy, který nás nebude tolik cenzurovat a nařizovat nám co smíme psát, ale zdaleka nám nepřinese tolik peněz, aby PP mohl bezproblémově fungovat. Bohužel. Peníze vládnou světu a zadarmo se PP neudělá. Je potřeba vybavení, prostory, energie, překlady, provoz serveru, nikoliv jen obyčejný hosting za pár stokorun, ale při naší návštěvnosti již lepší a samozřejmě daleko dražší řešení v řádech desetitisíců, vývoj a vylepšení webu či další IT práce a další a další náklady, které je třeba zaplatit. I když budeme jako nadále pracovat takřka bez odměn, vše ostatní bychom museli platit z vlastních úspor. Pochopte, vážení čtenáři, že to opravdu dlouhodobě nejde.

Je nám to velmi líto. Pravý prostor je jako naše dítě, které si v českém mediálním prostředí vytvořilo poměrně významnou pozici. Bez dotací, bez politického krytí, bez tajemných velkých sponzorů v zákulisí. Vše co jsme vytvořili je opravdu jen naše krev, pot a slzy. Od nuly.

Velkému bratru jsme se díky pilným udavačům znelíbili. Použil na nás, stejně jako v mnoha dalších případech, ekonomický nátlak, abychom začali psát jak on píská. Naprosto konkrétně to nikdy nespecifikuje, jsou to jen taková obecná pravidla. Nicméně z článků, nad kterými se výhružně již dříve pohoršoval a zastavil zobrazování reklam u nich samotných je v podstatě jasno. Vadí skoro vše z rubriky multikulturní soužití. Je to prý šokující, nenávistné, hanlivé, urážející. Z PP tedy zmizelo více jak 3 000 článků s touto tématikou. Pod Velkým bratrem dnes tedy již nelze psát svobodně. Děsivé? Neuvěřitelné? Nemožné ve svobodné společnosti?

Bohužel realita … Svoboda slova definitivně skončila, skončí i Pravý prostor? Pomůžete nám přežít?

kkriz18

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (37 votes, average: 4,89 out of 5)
Loading...