2.1.2019
Kategorie: Kultura a tipy

Short selling – příležitost vydělat na poklesu finančních trhů

Sdílejte článek:

Poslední kvartál roku 2018 se nesl ve znamení oslabování akciových trhů. Asi nejznámější americký akciový index S&P 500 poklesl až o 20%, což už je vnímáno jako hodnota, kdy se začíná hovořit o tzv. medvědím (klesajícím) trhu. Poslední dny roku 2018 se S&P 500 vrátilo o několik procent výše, avšak pokles za celý kvartál je významný.

Pokud vlastníte akcie, tak to jistě není optimistická zpráva. Dobrou zprávou ale je, že klesající hodnotu svých akcií můžete ochránit pomocí tzv. short sellingu, tím, že otevřete prodejní pozici v celém akciovém indexu.
A v případě, že žádné akcie nevlastníte a domníváte se, že (jakýkoliv) finanční nástroj bude klesat, tak pomocí short sellingu můžete vydělat.

V tomto článku se dozvíte, co je to short selling a jak v praxi funguje.

Co je short selling

Short selling, v češtině označovaný jako krátký prodej, znamená, že prodáte finanční nástroj, který nevlastníte. Tím de facto spekulujete na pokles daného finančního nástroje. Pokud cena finančního nástroje opravdu klesne, tak vyděláte.

Možná se ptáte, jak můžu prodat něco, co nevlastním. To je na short sellingu asi ta nejlepší věc. Abyste mohli short sellling dělat, tak potřebujete mít obchodní účet u brokera. S brokerem máte dohodu, že pokud budete chtít udělat short selling, tak on vám půjčí finanční nástroj, který vy chcete prodat. Logicky od vás bude chtít vypůjčený finanční nástroj v budoucnu vrátit.

A zde přichází prostor pro váš potencionální zisk. Pokud prodáte vypůjčený finanční nástroj za určitou cenu a v budoucnu ho na na trhu nakoupíte za nižší cenu, tak ho vrátíte svému brokerovi a rozdíl mezi cenou prvotního prodeje a nákupu pro účely vrácení, bude váš zisk.

Jak short selling funguje v praxi

Pokud vám myšlenka short sellingu přijde složitá, tak vězte, že v její provedení v praxi je velmi jednoduché. Půjčování finančního instrumentu a jeho vracení brokerovi probíhá totiž zcela automaticky.

  • Jakmile máte v hlavě přesvědčení, že nějaký finanční nástroj (trh) bude klesat, tak si otevřete obchodní platformu (software pro zadávání obchodů) svého brokera.
  • Najdete si vybraný finanční nástroj a zadáte u něj příkaz Prodat (Sell)
  • Broker vám automaticky půjčí finanční nástroj a vy ho prodáte na trhu
  • Čekáte na vývoj ceny finančního instrumentu a když poklesne na úroveň, kterou jste očekávali, tak obchod ukončíte. Obchod se vždy ukončuje opačným příkazem, než kterým byl otevřen. V tomto případě tedy obchod ukončíte Nákupem (Buy)
  • S ukončením vašeho obchodu dojde automaticky k vrácení finančního nástroje brokerovi
  • Rozdíl mezi cenou Prodeje (Sell) a Nákupu (Buy) je připsán jako zisk na váš obchodní účet

short-selling

Finanční nástroje pro short selling

V praxi se můžete setkat s tím, že budete chtít udělat short selling, ale nebude to možné. Tato situace se stane jen velmi výjimečně. Proč se může stát? Jak už víte z předchozích řádků, tak pokud vy chcete finanční nástroj prodat, tak váš broker vám ho musí půjčit. Pokud ho váš broker nebude mít k dispozici, tak vám ho logicky nemůže půjčit a vy ho nemůžete prodat.

Tato situace může nastat na trzích, které jsou jen málo obchodované. Hlavní část nabídky finančních nástrojů dobrých brokerů však nabízí obchodování vysoce likvidních finančních nástrojů. Šance, že budete chtít prodat finanční nástroj, který váš broker nebude mít k dispozici pro půjčení je velmi malá.

Nejvíce problematický je short selling na akciích. Akcie jsou totiž společnostmi vydané v určitém objemu. U některých akcií může dojít k situaci, že je budou vlastníci držet a broker je tak nebude mít k dispozici pro půjčení za účelem vašeho short sellingu.

U akcií se také můžete setkat s tím, že regulátor, nebo burza, na které se akcie obchodují vydají zákaz short sellingu. K tomu může dojít v situacích, kdy má konkrétní společnost problémy a spekulace na pokles cen jejich akcií by mohly tyto problémy ještě zvětšit.

Zákaz short sellingu může být také vydán v obdobích obecné ekonomické krize či velké recese.

Je nutné si ale říct, že hodně brokerů dnes nabízí CFD kontrakty, které kopírují vývoj ceny konkrétních akcií. A jelikož CFD kontrakt nevyžaduje fyzické držení akcie, tak jsou tyto instrumenty velmi vhodné pro short selling.
Pokud chcete dělat short selling na akcii pro kterou existuje CFD, tak se nemusíte bát ani zákazů, ani toho, že by váš broker neměl k dispozici pro půjčení.

Pokud byste ani po vyčerpání výše uvedených možností nenašli možnost jak udělat short selling na vámi zvoleném trhu, můžete ještě vyzkoušet nalézt, zda to neumožňuje nějaký ETF fond. Existují totiž ETF fondy, které nabízejí např. short sell na akciový index S&P 500. Takový fond bude ve skutečnosti prodávat futures kontrakty na S&P 500 (pro běžného individuálního obchodníka těžko dostupné) a na burze bude nabízet akcie svého fondu. Pokud si akcii fondu koupíte, tak vlastně nakupujete podíl ve fondu, který dělá short sell na S&P 500. Pokud tedy S&P 500 bude klesat, cena akcie fondu bude růst.

Celkově lze říct, že v dnešní době je jen malá šance, že byste si vybrali trh, na kterém budete chtít udělat short sell a nenajdete možnost, jak to udělat. Jak se říká “Nic neroste do nekonečna”. Pokud si myslíte, že nějaký trh bude klesat, tak short selling je možností jak na tom vydělat.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...