17.11.2018
Kategorie: Společnost

Když se do čela boje proti komunistům postaví reformní marxisté

Sdílejte článek:

MIROSLAV JAHODA 

Tak jsem uvažoval, kdy se změnilo vnímání 17. listopadu. Ještě před nějakými lety tradičně docházelo k dohadování, jestli bylo za komunistů lépe a noviny psaly, kolik korun stál chleba.

[ad#textova1]

A tento spor v podstatě vymizel. Mám jen teorii a klidně mi napište, jestli s tím souhlasíte. Myslím, že k té změně došlo tehdy, když se do čela boje proti komunistům postavili reformní marxisté/trockisté. Ty spory o to, kdy bylo lépe vedli hlavně tradičně pravicově naladění lidé, kteří po revoluci založili živnosti, našli si práci, kterou měli rádi a přistupovali k věcem tak, že člověk má odpovědnost sám za sebe a ne stát za něj.

Tito lidé lidé byli “ochotní” se s komunisty hádat o to, jestli má mít člověk-jednotlivec co nejširší svobodu, jestli má mít právo mít vlastní podnik, jestli máme mít soukromé školy, volnou otevírací dobu, tržní ceny a obecně, že je lepší přijmout více zodpovědnosti za získání více svobody.

U těchto lidí postupně rostlo znechucení z politiky, souběžně s tím, jak se tradičně pravicová filosofie vytrácela ze všech stran, které se označovaly jako pravicové. Tradiční komunisté přestávali být zajímaví s tím, jak rostl vliv reformních marxistů. Reformní marxisté si 17. listopad přivlastnili. Znehodnotili jeho význam.

Boj za svobodu totiž nahradili bojem za blíže neurčenou “slušnost”. Protože reformním marxistům nevadil a nevadí silný vliv státu na životy lidí, nechtějí se živit sami, chtějí žít z dotací, nevadí jim cenové plánování, nevadí jim indoktrinace ve školách, nevadí jim státní podniky, EET ani předběžné zadržování peněz finančními úřady. Se vším tím souhlasí. Nechtěli pád komunismu jako takového, chtěli jen dílčí změny a hlavně aby tomu všemu vládly elity, za které se považují. Proto našli takové zalíbení v EU, která je čistě socialistickým projektem a je perfektně v souladu s názory elitních marxistů.

Kdo by dnes chtěl autenticky slavit 17. listopad, se nachází v podivné situaci. Staří komunisté už jsou mimo hru. V čele oslav jsou reformní marxisté, kteří bojují s duchy minulosti a přitom prosazují stejné omezování svobody, jen s tou “lidskou tváří”.

Ale nedáme se znechutit, a využijeme té příležitosti o to více k připomínce, co jsou ty opravdové myšlenky svobody každého jednotlivce.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Autor: Miroslav Jahoda

jahoda 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 votes, average: 4,71 out of 5)
Loading...