23.3.2018
Kategorie: Ekonomika

Rakousko zmírnilo ZÁKAZ KOUŘENÍ! A co my?

Sdílejte článek:

JAKUB JANATA

Díky bohu za krůček ke svobodě v Rakousku. Vždy mi to dodá naději, že ne všichni, a ne všude musí všechno regulovat, že svoboda má stále ještě nějaký význam a že člověk je schopen si rozhodnout o lecčem sám.

[ad#textova1] 

U nás si však bohužel socialistická skupinka rádoby inteligentů stále stojí na vedení a nějak nemůže pochopit, že každá regulace je jen dalším krokem k tomu, aby si někdo našel cestu, jak ji obejít. No co, tak totálně zmrvíme trh a třeba nám po pár letech dojde, že se vlastně máme hůře.

Abych prázdně nemektal, tak uvedu pár argumentů, proč si myslím, že zákaz kouření je nesmyslný, iracionální blábol.

Takže zaprvé. Zmrví to trh!

Jak?

Tak si představme situaci, kdy máme absolutní svobodu. Můžeme mít restauraci kuřáckou a restauraci nekuřáckou. Co bude následovat po takovém zákazu? Ze všech kuřáckých restaurací se stanou nekuřácké, to způsobí, že produkt (v tomto případě služba) bude méně diferenciovaný a to zase způsobí, že si spotřebitel nebude moct vybrat. Na to celkem paradoxně nejvíce doplatí ti, kteří se zdravý životní styl v podobě nekuřácké restaurace snažili podporovali i předtím, protože se část jejich zákazníků přesune do jiné – nově nekuřácké restaurace, která je třeba blíže nebo je levnější.

Takže to, že budovali hezkých pár let nekuřáckou restauraci jim najednou bude k ničemu, protože stát zakáže jakoukoliv diferenciaci! Všechno bude tak, jak si myslíme, že je to nejlepší! Samozřejmě nepopírám, že jestli někdo vybudoval fakt silný brand, pravděpodobně ho to nijak neohrozí, ale stejně je to nefér.

Kupředu za další úspěchy při budování vyspělé socialistické společnosti?

Number two.

Je to zásah do svobody podnikatelů, zaměstnanců i návštěvníků.

Podnikatel už si nerozhodne jestli chce mít restauraci nekuřáckou nebo kuřáckou. Psal jsem o tom výše, takže se nebudu rozepisovat.

Zaměstnanec? To je to, co mě nejvíce štve. Argumenty, že kouření je nejhorší pro ten personál! Tohle může opravdu vymyslet jen…já snad ani nevím kdo…Máme tak nízkou míru nezaměstnanosti, stále můžeme číst články, že nejsou lidi a existuje určitá věc jako je mobilita pracovní síly. Jakýkoliv zaměstnanec nespokojený s tím, že se v restauraci kouří může okamžitě změnit práci nebo restauraci, protože lidi nejsou a dlouho nebudou. Jsme v období, kdy si podmínky klade zaměstnanec a ne zaměstnavatel.

A spotřebitel? No tak to je celkem jednoduché. Já jsem nekuřák, ale když jdu s kuřáckou partou tak nemám problém s tím si sednout v kuřácké části. Stejně tak mají zarytí odpůrci kouření možnost sednout si v nekuřácké části. Všichni si vyberou, všichni jsou šťastní. Ono totiž, mít jenom jednu možnost je velké ukrojení svobody. Jen si představte, že by jste mohli pít jen vodu (protože má nejméně sacharidů!), jíst jen vegetariánské jídlo (protože musíme chránit zvířata) nebo chodit jen pěšky (protože životní prostředí)!

Ke každému zásahu do svobody se totiž vždy najde argument, který bude sloužit “zájmu společnosti”.

Ani nemluvím o tom, že samotný zákaz vůbec nic neřeší, protože se stejně tvoří klubovny, které jsou jen kuřácké restaurace 2.0. Lidé stále kouří doma, to jim snad nikdo nezakáže, třebaže mi to tady začíná připomínat dohled Velkého Bratra alias Orwell – 1984.

Co bude dál? Zakážeme prodávat cigarety? Zakážeme prodávat alkohol? Vytvoříme jednotné uniformy? Dostaneme identifikační čísla? Bude nám stát plánovat denní agendu, tak aby to pro nás bylo nejlepší? A ten kdo bude mít jiný názor zaplatí pokutu nebo půjde do vězení?

Vraťme na českou politickou scénu pravici a vraťme tím svobodu nám lidem.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...