20.3.2018
Kategorie: Společnost

Když se dva mají rádi …

Sdílejte článek:

MARIAN KECHLIBAR

Francouzská policie zatkla exprezidenta Sarkozyho. Je už delší dobu vyšetřován kvůli masivnímu porušení volebního zákona. Měl přijmout od libyjské vlády několik milionů eur na kampaň.

[ad#textova1] 

Sotva jsem dopsal jeden článek, na světě je další zajímavá zpráva související s Libyí: Nicolas Sarkozy se toho času nachází ve vyšetřovací vazbě.

Francouzské zákony stanoví poměrně přísná omezení na množství peněz, které politik smí utrácet za kampaň. Sarkozy tento zákon v roce 2007 údajně porušil tím, že si z Libye nechal „darovat“ značné množství hotovosti. Libanonský obchodník  Ziad Takieddine vypověděl, že třikrát vezl do Francie kufříky nacpané pětiseteurovkami na Sarkozyho kampaň. Celkový objem peněz přijatých z Libye pak prý dosáhl až 50 milionů €.

V březnu 2011 řekl Kaddáfího syn Saif al-Islam v rozhovoru serveru Euronews, že „libyjský lid bude chtít zpátky peníze, které vydal na kampaň tohoto šaška“. To už byla situace v Libyi velmi nestabilní. O půl roku později byl jeho otec zabit povstalci.

Vojenská akce proti Libyi byla přitom iniciována Británií a Francií, nikoliv Američany, jak se dnes hodně lidí mylně domnívá.

Musím přiznat, že konspirační teorie o tom, že se prezident Sarkozy tehdy chtěl svého ex-spojence zbavit coby nepohodlného svědka, mi dává určitý smysl. Dnešní Sarkozyho nedobrovolná cesta do cely tomu zase nějaké to zrníčko přidala.

Krásný příběh, že? Diktátoři, mafie, igelitky narvané penězi, padající bomby, chaos. Podle těchto klíčových slov by jeden usuzoval na nový hollywoodský thriller odehrávající se v prašných horách nějakého Absurdistánu, kde ostřílení vousatí muži nosí kalašnikov jako kapesník. Kdopak by tipoval sladkou Francii.

No, i když… Beru zpět. Ona ta „sladkost“ je do nemalé míry otázka povedeného marketingu.

Nemáme žádný důvod mít vůči našim západním sousedům společenský mindrák, a to ani s přihlédnutím k aktuálnímu obsazení PSP ČR. Opravdu ne. Přes všechny své chyby zatím čeští politici nedestabilizovali žádný cizí stát tak, jako se to stalo s Libyí.

Bohužel si myslím, že následky té destabilizace poneseme v Evropě ještě nějakou dobu poté, co bude Nicolas Sarkozy zase z vězení venku.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Autor: Marian Kechlibar

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...