7.6.2017
Kategorie: Politika

Causa Rath: Domelou boží mlýny?

Sdílejte článek:

COM

Když Davida Ratha před pěti lety policisté zatkli s krabicí od vína, v níž bylo po tisícovkách srovnáno sedm milionů korun, zdálo se, že mu nemůže od vězení pomoci ani svěcená voda, avšak korupční případ bývalého středočeského hejtmana není dosud dosud pravomocně uzavřen.

[ad#clanek-respo]

Verdikt se ovšem po aktuálním rozhodnutí Nejvyššího soudu v Brně o něco přiblížil. Soud ve středu vyhověl stížnosti, kterou podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), a umožnil žalobcům znovu proti Rathovi a spol. použít odposlechy, které policie během několika měsíců sledování pořídila.

Je pravdou, že sociálně demokratický exhejtman se bránil jako ďábel. Naprosto zpochybňoval evidentní fakta a souvislosti, chtěl ze sebe udělat dokonce novodobou Miladu Horákovou. Prý on nic, on svatý David a všechno je to spiknutí jeho politických odpůrců a také naznačil, že pokud opravdu půjde na tvrdo do kriminálu, poví nepěkné věci na své soudruhy z ČSSD. Od korupčního zloděje míra drzosti nevídaná.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu neplatí ale zpětně. Rathova kauza se proto vrátí ke krajskému soudu, ten ale může opět rozhodnout na základě odposlechů, a dá se tedy předpokládat, že rozhodne stejně jako předtím. Ten všech 11 obžalovaných poslal před dvěma lety na 3 až 8,5 roku do vězení − nejvyšší trest dostal právě Rath.

Rozsudek už dnes komentoval veřejně i David Rath. Agentura ČTK přinesla jeho prohlášení, že Nejvyšší soud podlehl nátlaku ministra spravedlnosti a prezidenta, a podvolil se tak politické objednávce. Rath, který nejenže byl zadržen přímo s penězi, ale o manipulování zakázek mluví i v policií nahraných hovorech, přirovnal svou situaci k éře nejhoršího komunistického útlaku v českých dějinách. “Je to jemnější forma 50. let,” prohlásil Rath s poukazem na tehdejší politické procesy. Zvažuje prý další možnosti obrany u Ústavního soudu či mezinárodních tribunálů.

Semelou konečně Boží mlýny tohoto politického narcise a zloděje? Vždyť koho jiného by už měly? 

 [ad#pp-clanek-ctverec]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4,89 out of 5)
Loading...