20.1.2017
Kategorie: Ekonomika

Hovadiny ze Zákoníku práce: Proč potřebujeme ZP?

Sdílejte článek:

KAJKA

Většina lidí má na tuhle otázku jasnou odpověď – bez Zákoníku práce by přeci zaměstnavatelé své zaměstnance vykořisťovali, nutili pracovat od nevidím do nevidím téměř zadarmo a ještě by je u toho různě šikanovali, diskriminovali a (o čemž spoustu zaměstnankyň tajně sní) i sexuálně obtěžovali …

[ad#clanek-respo]

9788072731503Pracuji v oboru lidských zdrojů a do mojí pracovní náplně patří mimo jiné i poradenství v oblasti ZP. Z praxe vidím, že se věci mají trochu jinak – menší firmy zpravidla ZP v mnoha ohledech příliš nedodržují, případně alespoň různě obcházejí – prostě proto, že ZP natolik „chrání“ zaměstnance (o tom, proč je slovo chrání v uvozovkách, se určitě více rozepíšu někdy příště), že by při jeho absolutním dodržování nemohly vůbec fungovat. U větších a majetnějších firem je tomu ale přesně naopak – jelikož si to mohou dovolit, chtějí přilákat a udržet ty nejkvalitnější zaměstnance, a proto jim poskytují benefity a další výhody leckdy i mnohonásobně převyšující zákonné normy.

Jaký je tedy pravý důvod, proč zde ZP máme? Čím více do problematiky zabředávám, tím jsem si jistější, že cíl je jediný – „zaopatřit“ ty méně schopné a méně výkonné zaměstnance, aby měli někde své teplé místečko, byli jakž takž spokojení a moc se nám netoulali po pracovním trhu, aby to stát nedejbože nemusel nějak řešit. A pak v tom bude ještě kus touhy státu strkat do všeho za každou cenu rypák.

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: Kajka

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4,53 out of 5)
Loading...