31.10.2016
Kategorie: Historie

Mýty a pověry: 30 hovadin majora Zemana (I.)

Sdílejte článek:

DJANGO BRADLEY

Motto: ,,Příliš rudá krev, abych tak řekl.” Četnický vyšetřovatel o taťkovi Jana Zemana. A nehodí se to na Zemana samotného?

,,Bude potřeba zvládnout zákony po našem.” Kalina

,,Tak se naposled podívej, jak vypadá střelec.” Agent Bláha

,,Je to fanatik! Jedenáctka!” Skopčák Mauer

[ad#clanek-respo]

Prolog: A takové bude dnešní vyprávění o pověrách. O hovězině. Když řezník vydává staré hovězí za mladé telecí, není to nikdo dobrý kšeft. A dobrý kšeft není ani seriál 30 případů majora Zemana. Podle některých se na něj máme dívat jako na kriminálku. To ovšem ale nejde. Ani půlka dílů není kriminálních, nýbrž propagandistických s často špionážní zápletkou. Major Zeman by tak ve skutečnosti byla asi pěkná svině tajné bezpečnosti, která by dostala do basy spousta dobrých lidí, ale to by nemohl řešit některé běžné kriminální případy. A jako kriminolog by byl zase vystřižen z vyšetřování akcí tajné bezpečnosti, maximálně by jako řadový příslušník SNB či VB zasahoval jako ozbrojená posila. Nic víc, nic míň. Však posuďte sami.

Smrt u jezera: První díl s romantickým názvem Smrt u jezera vypráví o tom, jak se Jan Zeman vrací domů z koncentráku. Hned na začátku nás může zarazit jak tři ústřední postavy Zeman, Kalina a doktor, co spolu budou brzy pracovat na bezpečnosti. Na vězně z lágru jsou spíš vypasení, než vyhublí. A to tam Honzík byl tři roky.

Doma chce Honza najít ty, co ho udali. Potká mámu, zajde do chalupy na buchty a zatím mu u jezera, kde se slaví konec války, zabijou tátu. Taky straníka, člena revoluční gardy, předseda národního výboru a vůbec funkcionáře s kdo ví, kolika úřady na krku. Četníci s tím nechtějí nic mít, protože to byl přece komunista a mezi lidma je přece hodně zbraní a křivd. A tak pomáhají Honzovi jeho staří straničtí kamarádi. Překvapivě přijdou s Honzou na víc než četníci. Vrahem je konfident gestapa hospodský Prágl, protože Zeman starší vlastnil seznam místních konfidentů. Na hranicích ho čapnou Sověti a předají bezpečnosti. Jan Zeman za odměnu dostane přihlášku k Národní bezpečnosti.

Tento díl nese na jednu stranu smutné a pravdivé poselství o mnoha konfidentech mstících se ještě po válce. Na druhou stranu je vše zkresleno. Konfidenti jsou příslušníci opozičních stran, živnostníci, pravičáci, továrníci, ale ne pravověrní komunisté. Neschopní četníci mají vysvětlit nutnost zrušení četnických sborů hned po válce v souladu s Košickým národním programem z dubna 1945.

Vyznavači ohně: Díl nazvaný Vyznavači ohně po germánských Nibelunzích, o nichž v epizodě sní vedoucí německého sanatoria doktor Wolf. Zároveň epizoda věnující se problému německého odsunu v roce 1946.

Jan Zeman už je čekatel SNB a přichází na své nové působiště v Kateřinské Hoře. Zde se chystá odsun Němců z místního sanatoria pod vedením podivínského doktora Wolfa. V sanatoriu mají být znetvoření a psychicky labilní oběti války. To však Zemanovi nesedí a má pravdu. Pacienti sanatoria jsou dávno mrtví a pohřbení. Jejich doklady si chtějí přivlastnit nacističtí zločinci, odsunem se dostat do Německa a jak jinak, než vybudovat novou věčnou říši. Když na to Zeman přijde, stane se rukojmím Wolfa a vyvázne jenom díky přihlouplému vojáčkovi v podání herce Sloupa, který umí česky snad jenom: Tabák, tabák dáš?

Seriál dal opět v druhé epizodě dohromady více témat. Jedním byl odsun. Druhým problém wehrwolfů. Tento problém dokonce zájmové sféry namíchaly tak dokonale, aby to vypadalo, že odsunem se vlastně zbavujeme jenom šmejdu. Oněch wehrwolfů, kteří by tu jinak řádili dál, gestapáků, ssáků a jejich paniček. Je pravda, že ještě rok po válce se na wehrwolfy muselo jít i s tankem, protože to jinak prostě nešlo. Odsun byl ale jiný případ. Do roku 1947 byly odsunuty tři miliony obyvatel včetně žen a dětí. Půl milionu Němců, co tu mohli zůstat, měli prostě správné kádrové profily. Zkrátka socialisté a komunisté. Odsun byl vyprovázen okrádáním, násilnostmi i vražděním ze strany obyvatelstva, revolučních gard i armády, proti čemuž neměla nově utvářená vláda jak zasáhnout a ani se o to věru nesnažila. To vše píšu jen proto, abychom pochopili, že tato kapitola našich dějin bude prostě vždy temná. Samotný případ Vyznavačů ohně není nijak doložen a je spíše zkreslenou inscenací předloženou divákovi tak, aby to normalizačně pochopil.

Loupež sladkého I: Inzulín, šmelináři, černý trh a uměle vyvolaná poválečná bída v nově se rodící republice i ekonomice. O tom je Loupež sladkého I.

Zeman v roce 1947 pořád slouží v Kateřinské Hoře. Saniťákovi jménem Hradec se ze sanitky ztratí zásoby ampulí s inzulínem, které mu pak chybí při podání první pomoci, takže zbytečně umírá nemocný člověk. Na černém trhu totiž mají vysokou cenu a je to nedostatkové zboží. U toho je zajímavá blbůstka seriálu. Glykemické záchvaty seriálových cukrovkářů vypadají spíše jako abstinenční příznaky prvního narkomana, kterého potkáte na ulici. Celý zločin má na krku banda doktora Knappa, kterého nám předkládají jako opilce, ale spíše působí jako chudák, co za války přišel o rodinu. Zbylá banda je recepční Hain a nějaká Krčmová.

Celý díl má vlastně pravdu, že nebylo dostatek inzulínu i jiného zboží a léků. Co však neřekne je to, že zrovna v tom roce, kdy se odehrává Loupež sladkého I, jsme na nátlak SSSR odmítli Marshallův plán, který nám mohl snadno pomoci v obnovení ekonomiky a veřejných služeb. Vzhledem k velice dobře zachovanému průmyslu a obchodu díky minimálním bojům na našem území během války (spíše na úplném konci) bychom to mohli překonat velice rychle.  Dále je třetí díl zaměřen opět proti soukromníkům, e šmelí. To už vyvolá dost nenávisti, co říkáte?

V tomhle díle se navíc objevuje Zemanův kamarád a budoucí kolega Jirka Hradec. Zeman mu nabídne odejít ze sanitky a dát se k SNBákům. Co tam má dělat těžko říct. Ale skončí u tajných operací pod stbákem Žitným. Jak? To už nikdo taky nepoví!!!!

Rubínové kříže: Čtvrtý díl pojednávající o honu na Banderovce.

Jan Zeman má dvojníka. Je to konfident gestapa Lipinski z krkonošského pohraničí. Na začátku ho zastřelí další nepřehlédnutelnou blbůstkou, samopalem vzor 47., který v roce 47, kdy se čtvrtý díl odehrává, byl teprve vyroben a nemohla ho vlastnit ani armáda nebo policie. Další blbůstkou je, že policie už běžně kouká do telegramu a to ještě není rok 48.

Než Lipinski vydechne, informuje policii o důležité akci. Zeman se vydává za Lipinského a prokazuje se právě rubínovým křížem, kde čim víc rubínů, tím větší hodnost. Tak se Zeman setkává s SSmanem Mauerem a odborníkem na trezory Kleiberem. Mají udělat pivovarský trezor a utéct do Mnichova. Vše jde, jak si naplánují. Zeman ale odkloní cestu ke Kateřinské Hoře. Zbudí pozornost u Kleibera, který varuje Mauera a společně chtějí domnělého Lipinského napálit. Místo toho jsou dopadeni.

Tento díl jednak ideologicky zkreslil banderovský případ, jednak se postaral o zčernění církve. Jak to dokázal? Banderovcům během cesty pomáhá mnišský řád, který je na oplátku žádá o převoz jejich pokladu na Západ z této ,,bezbožné země´´ a je vidět, že mniši přechovávají zbraně. I Banderovci jsou tu zkreslení. Žádní Ukrajinci, co se chtějí dostat na Západ. Jeden polský konfident, druhý německý kasař, další vyšinutý ssák. Zkrátka dokonalá parodie.

Hon na lišku: Je únor 1948 a Zeman je doopravdy rudý.

Vůbec nejde o kriminální případ. Je prostě vítězný únor a celý příběh pojednává o tom jak dostat zlého továrníka Čadka. Zlý je možná jenom proto, že má krásnou ženu, zbrojovku, obdivuhodnou sbírku loveckých pušek a chatu po německém oficírovi. Co na tom, že má strach o svoje pušky a chce je prodat. Od toho je podnikatel ne? Ovšem to je u rudých zlé. Dokonce tak zlé, že musí Čadek s manželkou uprchnout. Pomoct jim má původně Zemanův nový nadřízený nadporučík Pavel Bláha. Je to voják z Anglie. Místo pomoci své chlebodárce zradí a sám ulétne v západním letounu.  Zajímavé je, že předobraz Pavla Bláhy skutečně žil, skutečně uletěl na Západ a zde dále působil. Po zradě životní partnerky se ale oběsil. Zeman si zde střihne roli rudého hrdiny, kdy přes rozkaz zasáhnout proti shromážděným dělnickým milicím před továrnou, se postaví na jejich stranu.

Celý díl ideologicky obhajuje únor 1948 a hlavně boj lidových milicí. Chcete-li jejich napadání vlastníků továren a následné vydírání a vyvlastňování. Pavel Bláha nám má zase ukázat podle komunistů skutečnou tvář bojovníků ze Západu. Samotný Bláha vypráví o svých spolubojovnících, že buď teď chlastají, dali se do legie, nebo jsou policajti jako on. Takže každý západní voják je troska utápějící se na dně lahve, hledající další boj nebo je podle vzoru seriálového Bláhy příliš tvrdým až sadistickým policajtem. Rudá pravda jak má být.

Bestie: Případ na motivy skutečných událostí kolem vražd převaděče Pilčíka. Nutno dodat, že dosud nevyjasněných.

V tomto díle jsou na hranicích hromadně vražděni exiloví uprchlíci svými převaděči. Je to jistý železničář Kosík a jeho žena Berta. Stejně jako skutečný Pilčík je vždy zavedou do bažiny, usmrtí a oberou o vše cenné. Vyhoří jim ale hájenka a jsou tam nalezena těla obětí. Podle nalezených zubů jedné z obětí se SNB dostává vrahům na stopu. Volavka Jirka Hradec pak jen přispívá k dopadení Kosíka a utopení jeho ženy v bahně.

Ve skutečnosti se vrah jmenoval Pilčík. Převáděl už za války. Znal v bažinách kdejakou louži a chodil sem na bylinky. Ve skutečnosti byl také nasazený StB v operaci kámen za účelem vytvoření falešné hranice a oklamání uprchlíků, které jeho činnost měla přivést do vězení nebo rovnou pod kytičky. Pilčík skutečně vraždil své oběti. Má jich na kontě pět prokázaných, ale určitě jich bylo ještě víc. Nesedí tu ale spousta věcí. Jednu oběť držel doma, znásilňoval ji, mučil a držel i 16 hodin denně ve stlučené bedně na hlavu. Zároveň s ní ale i chodil na veřejnost. Nikdo se ale o určitě viditelně zbědovanou dívku neměl starat. Bylo to ale její svědectví, které později pomohlo Pilčíka usvědčit. Dále je záhadná menší zbrojnice, která u něj byla nalezena v pracovně, kam měli všichni volný přístup. Tak sice mohli zavřít Pilčíka za nedobrovolné ozbrojování, ale jak to, že byl onen arzenál nalezen až po příchodu policie? A jak to, že se měl Pilčík v cele i po důkladné prohlídce a odběru nežádoucích věcí oběsit dvěma kapesníky. A nepomohl mu spíše někdo? Třeba někdo, komu se vyrvala z rukou jeho dobře ovládaná Bestie?

Epilog: Ne, není konec. Jenom bude pokračování příště jako v seriálu!

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: Django Bradley

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,20 out of 5)
Loading...