20.5.2016
Kategorie: Ekonomika

Zápisky prostého a poddaného lidu (III.): Supermarkety vítězí , drobný obchodník pláče

Sdílejte článek:

VLADIMÍR SAIFR 20|05|2016

V menších městech mizí malé obchody a to i z náměstí. Kdo si myslíte, že to způsobil. Odpověď je zřejmá – supermarkety a jejich zákazníci a někdy také trochu svým přístupem místní radnice. Mnoho lidí si řekne, pokud se obchůdek neuživí, tak se musí zavřít, ale děje se to i v nemovitostech, kde prodávali vlastníci nebytových prostor a nemuseli platit nájem. Jak to dělají v těch supermarketech, že mají neustále plno? Lidé si šťastný  a spokojený život  bez  procházek v supermarketech už ani neumí  představit.

[ad#clanek-respo]

kancelarska technika u namestiNejdříve přinutí dodavatele zaplatit regálné za jednotlivou položku v supermarketu při podpisu smlouvy o dodávkách zboží.  Např. za jednotlivou položku – med květový 900 g – 50 tis.Kč  a více. Liší se od typu supermarketu a jejich smluv. Dodavatel se stává vazalem těchto společností. A už Vás mají v hrsti. Už dodáváte a dodáváte. Určí vám  čas a hodinu, kdy vás přivítají v centrálním skladu. Koupíte si červenou vestu a speciální boty  a  můžete jet do jejich skladu. Pak vám  několikrát masna Husova ul.za rok napíší, že je slevová akce a vy musíte  přispět a snížit hodnotu vámi dodávaného zboží, a to o dost %. Vaše zboží je v akci, i když vy nechcete inzerovat. Pak má zákazník pocit, že něco koupil levněji, ale dotuje to chudák dodavatel, který dodává za nízkou marži.

Letáky to je také sranda. Každý týden jich do popelnice vyhodím mnoho. Jenže mnoho lidí má novou zábavu. Dostanou letáky  z několika supermarketů, které jsou blízko od sebe jako např. v Hlinsku  a mají  mnoho hodin co dělat. V Bille koupí levný cukr, v Penny levné pivo a výlet zakončí v třetím supermarketu v Lidlu, kde nakoupí levné máslo. Přijdou domu a diví se, že ještě nakoupili mnoho zbytečností, které nepotřebovali. Manažeři supermarketů nejsou žádní blbci, a tak žádané zboží dají hracka a sport Husova uldaleko. Zákazník má velký pojízdný vozík a bylo by škoda ho nenaplnit palmovými cukrovinkami,kosteleckými  uzeninami  s trochou masa, medem z Jižní Ameriky, nebo gumovými rohlíky z polotovaru, když je to tak levné a výhodné.  

Kam si myslíte, že jdou zisky, které jim zajišťuje zákazník. No přece do zahraničí. Malý zlomek dostane dodavatel, něco málo prodavačky. Zisky z malých místních obchodů zůstávají v Čechách, ale přece nebudete podporovat toho gaunera, malého místního podnikatele, který by chtěl něco vydělat
a slušně žít.
Aby to měl ještě těžší, tak mu pan Babiš přidá

kontrolní hlášení a EET.

samoobsluha na namestiHledám světlo na konci tunelu, ale moc se mi to nedaří. Město Hlinsko v roce 2015 získalo bronz v rámci Pardubického kraje jako město pro byznys. Nevím, kde by skončilo, kdyby se určovalo  pořadí podle prosperujících  drobných obchodů, ale mnoho menších měst je na tom podobně. Jen v okolí centra města je zavřeno víc, jak deset obchodů. Ostatní obchody ještě přežívají, ale mají jen čistě na prostou reprodukci, na opravu fasád jim už nezbývá.

Jak by mohla města  trochu pomoci, i když největší pomocí by byli zákazníci, kteří by místní obchody navštěvovali a tím podpořili místní obchodníky i větší prosperitu města?

  1. Krátkodobé bezplatné parkování u těchto obchodů nebo okolí
  2. Přechody pro chodce tam, kde opravdu chybí
  3. Osvětová činnost v rámci různých soutěží o nejhezčí obchůdek atd.
  4. Příspěvek nebo půjčky na fasády v centru a okolí, kde jsou obchody
  5. Nerozšiřování dalších supermarketů ve městě
  6. Bezplatné využití kabelové televize a místních novin k propagaci těchto obchůdků

[ad#clanek-respo]

Pevně věřím, že někteří obyvatelé měst začnou více navštěvovat tyto obchůdky, kde se jim prodejci budou věnovat  osobně  a rádi je uvidí. Vždyť bychom si měli vzájemně pomáhat. Když potřebuji opravit vodu, tak taky nejedu někam daleko nebo nevolám zahraniční firmu, ale oslovím místního řemeslníka.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,56 out of 5)
Loading...