13.5.2016
Kategorie: Společnost

Chápači-omlouvači a jejich dvojí metr

Sdílejte článek:

FRANTIŠEK FILIP DVOŘÁK 13|05|2016

V dnešním světě je k divení spousta věcí. Divíme se třeba, jak je možné:

  • Aby pachatel měl více ´lidských práv´ a nárok na větší ohledy než jeho oběť.
  • Aby obrana vlastního života, zdraví a majetku byla zatížena tolika dodatečnými podmínkami, že její praktické uplatnění pozbývá účinku nebo je trestně postižitelné.
  • Aby svoboda a bezpečnost obyvatel země měla menší důležitost, než…(každý si může doplnit sám!)

[ad#clanek-respo]

Tyto záležitosti mají však poněkud hlubší kořeny a delší tradici. O jejich úspěšnou realizaci a dovedení až do absurdní formy mají na starosti podivné bytosti. Nazvěme je CHÁPAČI a OMLOUVAČI, což je také jejich prvotní funkcí. Plně chápou např. pohnuté dětství sériových vrahů nebo uražené náboženské cítění islámských fundamentalistů, přičemž se ze všech sil snaží omluvit jejich vyústění do kriminální a teroristické podoby.

Všechno má ale svůj rub a líc. Ten v tomto případě představuje jejich funkci vyvažující – KARATELÉ a NAPOMÍNAČI. Jelikož nejlepší obrana je útok, musí být preventivně směřován na kritiku toho, co chápači omlouvají a omlouvači chápou. Ač je těžké najít mezi těmito bytostmi jednu nebo druhou specializaci v čisté podobě, vždy jedna z nich převažuje. Jelikož argumenty nejsou jejich silnou stránkou, používají je většinou nikoli ´Ad Rem´- k věci, nýbrž ´Ad Hominem´- proti osobě, jakožto nositeli kritického stanoviska, které musí býti zneškodněno. Vybraná osoba je tak chápači obviněna z nedostatku úsudku, znalostí k tématu atd., zatímco omlouvači jí přisoudí záporné charakterové vlastnosti, jako je bezcitnost, nedostatek lásky atd.

Funkce na opačné straně (karatelé a napomínači) jsou téměř totožné, jen s tím malým rozdílem, že karatelé spustí obecné hromování nad ´nešvary´, kdežto napomínači si vyberou konkrétní osobu, která tyto ´nešvary´ ztělesňuje. Najdou se však experti, kteří obě funkce (otázka, zda poplatně či z čirého aktivismu) plní na sto procent. Za nešvary je obvykle pokládána neochota nechat se obohatit jejich dobrem.

Přitom se však musí důsledně dodržovat pravidlo dvojího metru, jako základní měrné jednotky u politické korektnosti. Pohlavek rozmazlenému frackovi může mít v praxi horší dopady než vražda ze cti u nejmenovaného náboženského přesvědčení. V ekonomické oblasti je pak někdy miliardový tunel pro svého původce menší riziko než jízda na černo navýšená o prodlení a soudní výlohy.

Nedivme se tomu příliš. Nejde o nic jiného, než o zákon zachování ´negativní´ energie a v pokřiveném systému to znamená jediné – musí se najít náhradní oběť. A stejně jako u hromosvodu to funguje cestou nejmenšího odporu.

Proto také stavební úřad raději zavře oči nad černou stavbou kdejakého kmotra, který si staví palác a na druhé straně nechá zbourat dědečkovu kůlnu, která nikomu nepřekáží.

Proto dokážou některé feministky omlouvat nošení burky a postavení žen v Arabském světě a přitom hrdě protestovat proti existenci pisoárů jakožto projevu mužského šovinismu.

A proto si také někdo nedovolí protestovat vůči nesnesitelnému šéfovi, aby nepřišel o místo a vztek si pak vybíjí na svojí rodině.

Novodobí profesionálové v kombinovaném oboru chápač-omlouvač/karatel-napomínač však tento fenomén rozšířili o další rozměr. Tím je plná rehabilitace patologického jevu a účinné potírání imunitně-regeneračních procesů, které by mohly systém uvést opět do rovnováhy. Následná autoimunitní reakce, kdy bílé krvinky napadají zdravé buňky vlastního těla, pak bývá cíleně využívána k dalšímu postupu a likvidaci překážek na cestě ke světlým zítřkům.

Máte dojem, že tento pekelný stroj časem spotřebuje veškerou energii nutnou ke svému provozu a nakonec zahubí sám sebe? Možná, ale já osobně na to čekat nehodlám a z mojí energie nedostane ani miliwat.

A jak jste na tom vy?

[ad#clanek-respo]

Fr.Filip Dvořák (autor je publicista, rocker a dobrodruh)

ffdvorak

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...