11.11.2015
Kategorie: Společnost

Ještě více sociálního inženýrství!

Sdílejte článek:

URZA 11|11|2015

Ministerstvo vnitra přišlo s dalším geniálním zákonem, podle nějž má mít každý trvalé bydliště tam, kde skutečně žije; a kdo bude přistižen, že si dovolil jej tam nemít, zaplatí pokutu ve výši až patnáct tisíc korun. Oficiálním zdůvodněním tohoto fízlování pro fízlování jest zefektivnění poskytovaných veřejných služeb a krizového plánování v případě živelných katastrof jako například povodní. V České republice žije podle navrhovatelů zákona prý tří set tisíc lidí, jejichž skutečné bydliště neodpovídá trvalému; zajímavé je, když to už stejně vědí, proč otravují s takovým byrokratickým nesmyslem?

[ad#hornisiroka]

Zástupné důvody pro zavádění tohoto zákona jsou věru naprosto absurdní. Zkvalitňování veřejných služeb? Pche! Která ze soukromých firem vydělávajících si tržním způsobem má přístup k takovým informacím jako stát? A co by se stalo, kdyby některá z nich poskytovala služby tak špatné jako ty veřejné? Inu, prostě by se neuživila a byla donucena skončit. Realita je taková, že bez možnosti ekonomické kalkulace budou veřejné služby vždy stát za prd bez ohledu na to, kolik informací si stát od svých poddaných násilím vynutí; naopak volný trh je dokáže poskytovat lépe i bez zbytečné buzerace.

moje_chaloupka2

A krizové plánování? Inu, před lety jsem byl mezi dobrovolníky, kteří pomáhali hasičům evakuovat lidi uvězněné v domech na březích rozvodněné Radbuzy; a mohu říci, že to úplně poslední, co koho tehdy zajímalo, byly nějaké nespolehlivé informace od nepotřebných úředníků. A jde-li o nějaké masovější plánování (kapacity různých krytů a podobně), pak je třeba vzít v úvahu, že tři sta tisíc lidí jsou tři procenta populace; a vážně se případné rezervy plánují tak těsně? Vždyť i jen běžné dojíždění do práce bude činit mnohonásobně větší rozdíly mezi tím, kde lidé skutečně jsou a kde mají trvalé bydliště (například středočeský kraj se během dne podstatně vylidní, když lidé odjedou pracovat do Prahy, kde jich je tím pádem zas více, aby se na noc vrátili zpět).

Ve skutečnosti nejde o nic než sociální inženýrství a další buzeraci občanů ze strany státu; reálný důvod pak bude znít přibližně takto: „Ordnung muss sein.“

[ad#velkadolni]

V každém případě by mě však zajímalo, jak chce stát dodržování tohoto zákona vymáhat a kontrolovat; budou úředníci či uniformované opice chodit po nocích od domu k domu a vyzvídat, zda jsou přítomni ti, kdo jsou hlášeni na úřadě? Nebo budou nasazeny nějaké pokročilejší fízlovací prostředky? V každém případě se máme na co těšit…

ZDROJ: Urza

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,77 out of 5)
Loading...