28.8.2015
Kategorie: Společnost

Vrchol farizejství

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL 28|08|2015

Představte si modelovou situaci: nějaký úchylný, škodolibý člověk zapálí v noci na kraji vesnice pár stavení. Jedněm hodí molotovův koktejl na půdu, dalším hořící  kanystřík benzínu do garáže a třetím podpálí zezadu kůlnu. Hasiči nestíhají… Po ránu se přiloudá a zoufalým, promrzlým nešťastníkům, kteří právě přišli o střechu nad hlavou a většinu majetku začne nezištně radit: Lidi, tohle paběrkování na spáleništi vám nepomůže. Poslyšte, já mám kamaráda, nějakého Horsta. Bydlí támhle na kopci, ten velký barák. Tak k němu běžte, on se o vás postará.

[ad#hornisiroka]

A další noc, pro změnu, zas zvedne stavidlo místního rybníka. Voda se valí vesnicí, ničí majetek a bere životy spících, nic netušících občanů. Ráno je tu náš „hrdina“ jak na koni a zase radí: nelovte tu v bahně trosky a zbytky. To nemá cenu. Běžte k Horstovi, támhle na kopci. On má všeho dost a je sám v tak velikém baráku. Tam se vejdete! On se rád rozdělí. Má veliké zásoby jídla, a nové domácí kino, tam se vám bude líbit..

V mezičase, mezi podobnými kratochvílemi, chodívá po tržištích okolních vesnic, rozdává klobásky bezdomovcům a říká: Můj kámoš, Horst, teď zrovna zabíjel. Má klobás, že neví co s nimi. Zrovna pořádá ochutnávku! Skočte si tam, je to támhle na kopci. A po sloupech a nárožích  vylepuje plakáty: Vezmu studenty na ubytování zdarma. Strava zajištěna. Horst.

Original-Maurerhof-Schipflinger-Schwendterweg-3-Itter-Front-Sommer

Jak to asi vypadá tou dobou u Horsta je každému jasné. Nad první partou se slitoval a pustil je do patra. Další skupiny postupně obsadily obyvák, bylo mu hloupé je nevzít, chudáky.  Časem přišel i o ložnici. „No když už jste přijal ty Novákovi, tak my jsme taky přišli o všechno, fakt pane Horste….“ 

Další příchozí už neprosí a nepřemlouvají. U Horsta je lidu jak na pouti. Mají mezi nimi příbuzné, známé a vůbec, kdy už ti, tak proč né taky my, že, brácho. A valí se do Horstova domu okny, přes terasu i sklepními okénky. Už vykopli i dveře do garáže a skleníku…

Zoufalý a zničený Horst teď přespává v kolečkách v zastrčené kůlně na dvoře. Z baráku už ho úplně vytěsnili.

Jednou vám tak, když se po ránu plíží zadem, aby se napil vody z potoka, než zahájí svou (nyní obvyklou) obchůzku po žebrotě, si sedne na břeh a z dálky se smutně zadívá na svůj zdevastovaný statek. Tu k němu přistoupí náš „hrdina“. Zastaví se, přátelsky poplácá Horsta po hubených zádech a obdivně praví: Teda Horste, ty jsi fakt pašák. Ty máš srdce na pravém místě, to by každý nedokázal!

[ad#velkadolni]

Nevím proč mě zrovna tenhle obraz napadl, když jsem četl dnešní krátkou zprávu, že americký president Obama volal německé kancléře Merkelové. Jak zpráva uvádí: Americký prezident ocenil vedoucí úlohu, kterou Německo podle něj převzalo v Evropě při řešení uprchlické krize. Merkelové poděkoval především za nedávné rozhodnutí Berlína usnadnit přijímání syrských uprchlíků.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 votes, average: 4,82 out of 5)
Loading...