9.6.2023
Kategorie: Společnost

Pro každého hejla titul. Kdy vznikne vysokoškolský obor pro obsluhu fekálního vozu?

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Masarykova univerzita v Brně, domovská líheň premiéra Fialy, přišla s revolučním oborem. Na bakaláře od příštího školního roku budou studovat kosmetičky. Pokud se obor ujme, mohli bychom si do budoucna užívat kosmetičky ne pouze s bakalářským, ale dokonce i s magisterským titulem, slibuje univerzita. Je očividné, že doba je inflační se vším všudy. Nejen v ekonomice, ale i ve školství. Protože čím víc systém vychrlí do prostoru studovaných s titulem, tím menší má titul význam. A tím blbější se společnost ve výsledku stává.

Vždycky, tedy vždycky, dobrá, v mládí jsem žil v představách, že člověk s vysokoškolským vzděláním je hodný úcty. Vede naši společnost kupředu. Má v ruce opratě a řídí moudře a vizionářsky to stádo tupých hlav, které se pod ním hemží v souboji mezi petlahví Braníku a stadionem Blaníku. Protože jsme tvorové stádní. Stádní ve smyslu nejen toho, že se rádi sdružujeme, ale sdružení se také necháváme rádi táhnout kupředu někým v čele. A k tomu nám jako jisté vodítko mají sloužit i vysoké školy. Jenže vedle gender studies (já vím, klišé to zmínit) nám Masarykova univerzita připravila další velmi užitečný obor. Vysokoškolsky vzdělanou kosmetičku.

A umějí si to patřičně obhájit. „Ve studijním programu se prolíná řada odborných oblastí jako například dermatologie, chemie přírodních i syntetických materiálů, technologie přípravy a hodnocení jakosti kosmetického přípravku, oblast fungování samotných kosmetických provozů, ale také správnost aplikace či legislativní požadavky,“ uvedla pro server Brněnská drbna docentka Ústavu farmaceutické technologie Ruta Masteiková. Výsledek? Kosmetička. Stejná, která teď vychází z učňáku.

Plánuje se, tedy doufám, i založení oboru Obsluha fekálního vozu. Aby nějaká docentka Masarykovy či jakékoliv jiné univerzity nemusela vymýšlet krkolomná slova pro takový obor, dovolím si patřičnou definici předestřít svépomocí. „Tento program kombinuje teoretické znalosti s praktickými dovednostmi a připravuje studenty na pracovní příležitosti v oboru Obsluhy fekálního vozu, kde budou mít odpovědnost za efektivní a hygienický provoz a správné používání fekálního stroje. Součástí studia je i makrobiotický rozbor jakosti z jímek a septiků vyváženého tovaru. Součásti studia bude i pohled na historii suchých záchodů, šoufkování nebo tradičních českých prasklých septiků protékajících do spodních vod…“ Výsledek takového studia bude ovšem naprosto stejný, jaký dnes odvádí čistě nekvalifikovaná síla za volantem jakéhokoliv hovnocucu. Jen za volantem bude sedět vysokoškolsky vzdělaný člověk. Inflace ve školství. Pro prachy univerzity stvoří jakýkoliv obor. A budou do prostoru chrlit neomezené množství otitulovaných hejlů.

V naší republice je podle serveru StředníŠkoly.cz celkem 41 středních škol se zaměřením na kosmetiku. Většina je vedena na bázi čtyřletého maturitního oboru, ač by takový obor šel zvládnout tříměsíční rekvalifikací. Ovšem ne v našem školství, kde musí přijít na řadu takové humpolácké definice pro prachy, jaké předvedla světu docentka Masteiková z Fialovy domovské líhně a prodloužit tak martyrium zbytečnosti o další tři až pět let při bakalářském nebo magisterském studiu.

A výsledek takového studia? Masarykova univerzita si od oboru slibuje každoroční přísun 50 nebohých duší. Za jednoho studujícího vysokoškoláka dává stát univerzitám průměrně 43 tisíc korun (údaj z roku 2018, novější jsem nenašel). Až se bakalářský obor naplní celý, budeme ze státní kasy na tento dokonale zbytečný obor dávat rok co rok šest a půl milionu korun. Pokud zavede Masarykova tunelářská a.s. i magisterský obor kosmetičky, můžeme se pak těšit na 17 milionů korun rok co rok do kapsičky tamních hlav učených (počítáno tři plně naplněné bakalářské ročníky a pět magisterských, jsou to jen čísla orientační, rozhodně ne pevně daná).

Inflace vzdělání. A na to konto i inflace na pracovním trhu. Protože jakmile se trh začne naplňovat kosmetičkami s bakalářským titulem, bude se vyvíjet tlak na kosmetičky „s pouhou“ maturitou, aby si také udělaly bakaláře, případně pak magistra. A střední škola v oboru kosmetička přestane být dostačující. Kosmetička jen s maturitou? Pokud chceš holka někoho nalíčit, na to musíš mít alespoň bakaláře. Nejlépe samozřejmě magistra.

Založení a schválení oboru kosmetička ukazuje i na principy, na kterých pracují naše vysoké školy. Nejde o nic jiného než o prachy. Suňte do nás peníze, hodně peněz, hodně moc peněz. Uděláme pro to cokoliv. I kolem tyče se začneme ve spodním prádle otáčet. Až je z toho smutno.

Henry Kissinger se se svým stým křížkem na hrbu rozpovídal na všechny strany. Nedávno řekl pro NY Times, že celosvětová úroveň politiků velmi rapidně upadá. Už se neumí chovat politicky, diplomaticky, jsou často prostě hloupí. Definoval tím vlastně celou společnost, ne pouze politiky. Vysokoškolské vzdělání bylo odjakživa znakem jistého duševního elitářství (v dobrém smyslu slova), moudří lidé, kteří dokázali posouvat lidstvo kupředu. Tvořili naši společnost. Tak nově budeme mít i kosmetičky s vysokou školou. Čím víc titulů ve společnosti, tím víc v ní paradoxně vykvete kyjů vhodných k mlácení svých spoluobčanů po hlavách.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
36 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)