6.6.2023
Kategorie: Ze světa

Úvaha nad Kachovskou přehradou – Occamova břitva

Sdílejte článek:
VIDLÁK
Rusové přišli o vodu na Krym, zkomplikovali si chlazení Záporožské jaderné elektrárny a voda jim natekla do zákopů na východním břehu Dněpru.
.
Ukrajinci přišli na dlouhou dobu o jakoukoliv možnost dělat na zaplaveném a podmáčeném území jakékoliv vojenské operace. To platí i o vyprázdněné Kachovské nádrži, kde ale určitě nějaká voda zůstane.
.
Jediný smysl by to mohlo mít, ale to nevím, jestli je reálné – proti proudu je Dněperská přehrada pod kontrolou Ukrajiny. Teď z ní prý vypouštějí větší množství vody. Byli by později schopni Dněpr na několik dní úplně “vypnout,” aby mohli někde přejít “suchou nohou?” Nevím, ale spíš o tom pochybuji.

.
Připadá mi, že ani Rusům ani Ukrajincům ta díra v hrázi nijak moc nepomůže. Takže bych se přikláněl k tomu, že to udělali ti dva Japonci – Onoseto a Tosamo.
.
Hráz byla ostřelováním už poškozená, v přehradě bylo hodně vody, občas Pánbůh prostě háže do lidských i vojenských plánů vidle…
.
Nejjednodušší vysvětlení je, že poškozená hráz v nějakém rozsahu nevydržela tlak vody. Obejdeme se bez mnoha tun výbušnin či velice účinné ukrajinské rakety. Obejdeme se bez krkolomných úvah, komu to víc prospělo.
.
Navíc se zatím těžko dá poznat, jak přesně vypadá poškození hráze a kolik metrů odshora jí chybí. Pokud se ukáže, že nevydržela “jen” koruna, tak bych to viděl opravdu na ty dva Japončíky.
.
Příští dny ukáží…
.
FB
Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...
75 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)