7.6.2023
Kategorie: Exklusivně pro PP, Ze světa

Hrubý muž na špinavou práci

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

Evropská i naše liberální média se opět baví na ruský účet. Ti pošahaní Rusové se už perou mezi sebou! Skupina Wagner Jevgenie Prigožina totiž před pár dny zveřejnila video, na němž jejich bojovníci vyslýchají zajatého ruského důstojníka. Krajana, spolubojovníka od Bachmutu… Ze záběrů je přitom patrné, že důstojník má přeražený nos a že jeho tvář nese stopy bití. Podle německého Bildu už ponížení, kterého se tím Wágnerovic žoldnéři dopustili na ruské armádě, nemůže být větší…

Šéfa Wágnerovců, Jevgenije Prigožina, asi není nutné představovat. Je to ten nařvaný, sprostý chlap, který nevybíravými slovy kritizuje velení ruské armády, vulgárně uráží vysoké představitele státu a nevybíravě požaduje, aby mu dodávali to, co k boji potřebuje. Kromě toho ovšem také vítězí. U Bachmutu, i jinde. A ještě jedna věc je na něm zajímavá – jeho drzá rétorika mu nepřináší žádné zvláštní osobní problémy.  Čím by to mohlo být?

Dříve než se pokusíme najít odpověď na tuto otázku, tak dokončeme onen shora uvedený příklad s videem. Tady byli Prigožinovi Wágneři zcela v právu. Nějací idioti z ruské armády položili „náhodou” miny na cestu od Wágnerovců do týlu a pak po jejich vozidlech, vojáci z jednotky onoho zmláceného  podplukovníka (jménem Roman Gennadjevič Venevitin, velitel 72. brigády), ještě stříleli. Ostrými. Podplukovník přiznal, že byl opilý a střelbu na Wágnerovce nařídil „z osobního nepřátelství”. Takže se dá říct, že přes hubu dostal právem a může být docela rád, jestliže zůstalo jen u toho.

Ale zpět k Prigožinovi. Při zkoumání, kým vlastně je a jak to, že si může dovolit to, co si dovoluje, nezbude než se ponořit do ruských zdrojů. Ať už k nim, či Rusku samotnému, máme jakýkoli vztah, každý rozumný člověk uzná, že je lépe vyjít přímo z informací místních, než z předžvýkaných informací „důvěryhodných” západních médií. Která stejně čerpají z téhož pramene.

Tak především – Jevgenij Prigožin svého času „seděl”. Za loupežné přepadení a vloupání. On sám to nepopírá a tvrdí, že ho věznění posílilo. Po propuštění začal podnikat a ze skromných začátků se vypracoval. No a pak se někde setkal s Putinem. Po jisté době od onoho setkání založil a zorganizoval Wágnerovce a vyznamenal se s nimi v bitvách na Ukrajině. I jinde ve světě měli jeho žoldnéři úspěchy. Ovšem mnohem více než úspěšný postup tam, kde ruská armáda selhávala, jej proslavil jeho osobní džihád s velením ruské armády a s některými funkcionáři správy státu. Obzvláště si „zasedl” na ministra obrany Šojgu a náčelníka generálního štábu Gerasimova. Tvrdě a veřejně stíral jejich chyby ve strategii, nedostatky v zásobování a další selhání a dalo by se říci, že je tím prakticky dotlačil k jakž-takž aktivitě a zabránil sabotování úkolů.

A co dělá teď? Když se stáhl z dobytého Bachmutu? Tak to je docela zajímavé. Jezdí po Rusku se svým novým projektem – „PMC Wagner. Druhá fronta”. Oficiálně má jít o výchovu k vlastenectví a pravdivé informování o situaci na frontě i doma, uvnitř ruského státu. Ale jinak je to syrová příprava obyvatelstva na totální válku. “Recept na vítězství v NWO je tento: všeobecná mobilizace pro dva miliony lidí, dobré řízení armády, disciplína a střílení dezertérů,” prohlásil třeba před pár dny v Jekatěrinburku.

Všude, kam přijede, Prigožin křičí: Proti Rusku byla zahájena totální válka a ruská společnost musí být mobilizována, aby odrazila nepřítele. Krom nepřítele vnějšího, NATO a jeho proxy armády na Ukrajině, ukazuje ovšem Prigožin také na nepřítele vnitřního. Elity, sloužící Západu. Vysoké funkcionáře, spjaté s obdobím Jelcinova rozpouštění Ruska, kdy se státní podniky prodávaly za hubičku „těm správným” lidem. Na lidi s vazbami k současnému nepříteli, kteří prokazatelně škodí Rusku a sabotují cokoli rozumného, co kdo zkusí udělat pro ruský národ… Pokud vám to snad něco připomnělo, tak se nenechte zviklat. To nesouvisí! S ničím nesouvisí!

Ale k Prigožinovi. Už mnohokrát byl tázán, jestli si takto nepřipravuje politickou kariéru. Jestli neaspiruje na funkce, nevyjímaje ani funkci nejvyšší. Na podobnou otázku nedávno odpověděl, že: „… nemá v plánu vytvořit mocenskou strukturu. Pokud se však Rusko promění v (něco jako) libyjská poušť, pak bude muset být taková strana vytvořena.” Ovšem už na první pohled je z Prigožinova naturelu zřejmé, že to není typ na politickou práci. Na vysedávání na schůzích, rozmisťování věrných kádrů a úmorná hlasování o ptákovinách. Ne, to není tlachal z pódia. To je nebezpečný muž s docela slušnou armádou za zadkem, který začal jezdit po Rusku a poukazovat na sabotáže a lidi za nimi. Ano, sabotáže. O tom, že příkazy vrchního vedení státu jsou ruským „deep state” sabotovány, mluví Prigožin neustále. A teď svou spanilou jízdou Ruskem demonstruje, že je tady, kdyby to nešlo jinak.

Jeho turné po Rusku zřejmě souvisí s jeho návštěvou u Putina 22. května letošního roku. Podle dobře obeznámeného ruského zdroje: „ se prezident dohodl s Prigožinem na zvýšení kritiky elit.” Vladimir Putin prý na tomto setkání dal Prigožinovi volnou ruku ke zničení zkostnatělého systému, protože prý již není možné jej opravit. Podle ruských politologů se Prigožin snaží shromáždit vlastenecké síly, mobilizovat je s cílem porazit nepřátele státu, včetně představitelů “hlubokého státu”, kteří fandí nepříteli a touží po porážce Ruska.

Takže zlý muž. Takový Putinův Viktor Čistič… K pochopení, o co mu (a tomu, kdo ho vyslal do akce) jde, si odcitujme pár Prigožinových slov: „.. pokud prohrajeme, pak se Rusko vrátí na začátek 90. let, kdy všechny státní podniky patřily zahraničním investorům. A pak budeme africkým státem, ve kterém někteří velcí strýcové dostanou zaplaceno za prodaný plyn, ropu, měď, cín a všechno ostatní. A obyvatelstvo bude existovat, jen aby uspokojilo jejich potřeby. Za druhé, naše národní kultura a obvyklý způsob života, který jsme žili, něco, za co všichni vždy bojují, nám budou 100% odebrány.”

Ne, nesouvisí. Tohle nic nepřipomíná a s ničím nesouvisí.

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 votes, average: 4,61 out of 5)
Loading...
35 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)