2.6.2023
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

Tajné komnaty ministryně Černochové

Sdílejte článek:

JIŘÍ MACKŮ

Obdivuji úspěšné ženy ve vrcholných pozicích, zvláště v nejrůznějších manažerských funkcích.

Jenom chuděra politika dostává na frak. Totiž na sukně, a ještě trefněji na maskáče. Kde se ovšem vzala ta mánie vystrkovat ženy, ta mírumilovná stvoření, zachovatelky rodu navíc mnohdy tak úspěšné třeba ve vedení i velkých korporací (což si bezesporu musely svou prací a schopnostmi v mužské konkurenci tvrdě vybojovat), rovněž na nejvyšší místo ministerstva obrany? Zvláště když pro tuto funkci mají zhusta – můžeme posloužit příklady – jenom zanedbatelnou míru znalostí, zkušeností i přirozeného respektu.

S ministryněmi na tomto klíčovém postu se sice ´chlubí´ i jinde, připomeňme alespoň tragické působení von der Leyen, ukončené ´vyhazovem´ do funkce předsedkyně Evropské komise. Jenže my jsme na tyhle hokusy-pokusy zvláště kabrňáci. Už jsme se jich dopustili na tomto postu přesně… Vlastně kolik jich bylo? A jak se ty dámy jmenovaly? Čím zapamatování vhodným se vůbec vyznamenaly?

Nemaje odpovídajících škol, zvláště politologického a vojenského zaměření jako svorně naši nejvyšší, považuji se pouze za průměrně inteligentního občana, schopného občas zbaštit kdejakou pitomost. Jako takový se proto většinou nedokážu přebrat v nejrůznějších vzkazech, kterými nás častují naši z bídy vyvolení. Cožpak ministr dopravy, ten mě nevzruší, co nového mi může odhalit o dramatických poměrech na dé-jedničce. Zato taková ministryně obrany JANA ČERNOCHOVÁ, narychlo odborně přeškolená a do maskáčů navlečená starostka Prahy 2, to už je jiná šarže. Řekl bych přímo na úrovni propůjčené hodnosti polního maršála, když má právo do haptáku stavět i místně příslušné generály.

Naposledy poodhalila i zatajila zákruty svých mouder v interwiev pro SeznamZprávy. V rozhovoru tak obsáhlém, že nejen ve čtenářích mé všední inteligence zanechala spoustu otazníků (kvůli tomu, co řekla) a hlavně vykřičníků (za to, co říct nemínila).

Už z titulku nezasvěceným přeběhl mráz po zádech: „Zaútočili na mě přesně ve chvíli, kdy jsem šla do vzduchu,“ tvrdí ministryně. A já se pro upřesnění ptám: Kdo zaútočil, čím a jak se a od koho dozvěděl onu přesnou chvíli, kdy měla ´jít do vzduchu´? Neví? Nesmí říct?

„Pro ruské zpravodajské služby je obranná smlouva něco, co nechtějí. Chtějí zabránit ratifikaci, takže si asi někdo nepřál, abych do USA vůbec odletěla,“ odhaluje Jana Černochová. Že by – zcela logicky – takovou smlouvu nechtěly jenom ruské zpravodajské služby? A co tamní občané, ti jsou pro? A co čeští, těm nevadí?

Prý ustála politickou mlýnici, do které se dostala kvůli neshodám a sporům s náčelníkem generálního štábu p. Řehkou. Alespoň prozatím, dodává původce rozhovoru novinář Ondřej Koutník a pilně zapisuje další odpovědi: „Komunikaci s šéfem armády je třeba zlepšit, beru si z toho ponaučení, podporu vnímám jak u premiéra Petra Fialy, tak ve své mateřské ODS…“ Další bla, bla, bla řinoucí se ze Strakovy akademie.

Paní ministryně obrany dál tajemně naznačuje: „Na jedné straně existoval reálný problém v komunikaci s náčelníkem Řehkou, na druhé straně usilovaly o mou hlavu ruské zájmy.“ Máme ten problém v komunikaci právo znát, ptám se i za jiné spoluobčany, jenom je nám do toho putna? Když podobné trochu zasvěcené otázky není schopný či odvážný položit novinář? Je i to snad otázka tajemství, něco na úrovni příjmů p. Moravce? A ty ´ruské zájmy´ o její blonďatou hlavu – že by ve skutečnosti nějaký moskevský nápadník? Existuje snad podezření spolupráce jedné jakési neidentifikované strany s druhou? Její pád z ministerské funkce by se prý hodil i některým zbrojařům. Jakým konkrétně, ty nepřátelské snad klidně může pojmenovat. Nebo snad i našim? No nazdar!

„Určitě by se hodně lidem hodilo nás s panem generálem rozdělit. Podívejte, Rusko nejenom v České republice rozvíjí své aktivity a není žádným tajemstvím, že sem i z Ruska proudí dost peněz na různé kampaně,“ dál šíří poplašné zprávy přes SeznamZprávy. Jaké jsou to aktivity? Co v takové situaci dělá BIS a hlavně vojenské zpravodajství? A když ty aktivity nejsou žádným tajemstvím, proč je tedy utajuje? Určitě sem proudí peníze nejen z Ruska – a ty ruble konkrétně na jakou adresu? Zase nic neprozradí, když BIS nic neodhalí. Tak alespoň straší.

Pokud si myslíte, že by ze strany političky bylo v tomto rozhovoru podobného mediálního předvádění už dost, jste na omylu. Dostala jste nějaká varování, vyzvídal novinář. A paní ministryně perlí dál: „Poslední týdny různá, že si spousta lidí některé mé kroky nepřeje. Z tohoto pohledu to asi pro mě nebylo překvapivé. Co naopak pro mě bylo překvapením, že se věc odehrála přesně ve chvíli, kdy jsem šla do vzduchu. Letěla jsem s charitativní pomocí na otočku do Libanonu. A seděla jsem sedm hodin v letadle. O této cestě vědělo minimum lidí. Takže si kladu spoustu otázek, že vlastně to proběhlo zrovna v tento moment.“ Jaké varování, ptá se vystrašený občan, kterého co nevidět čeká ´přeprava vzduchem´ k moři třeba podobným směrem? Předala ta varování od ´spousty lidí´ odpovědným orgánům, nebo si zase jenom na pokračování vymýšlí, vyškolená mystifikačními manýrami svého premiéra? Nebo jí snad jde po již jednou zmíněné hlavě někdo na samotném ministerstvu?

A spiknutí nabírá dál na tajuplnosti: Mluvíte o pár lidech, kteří věděli o vaší cestě do Libanonu. Kdo to byl? „Nerada bych zabíhala do detailů, ale každopádně o cestách ministra obrany ví jen užší okruh lidí.“ Jsou z ministerstva? „K tomu se nechci takhle vyjadřovat.“ Je pravda, že mezi vámi a zbrojařskou skupinou Czechoslovak Group nepanují úplně idylické vztahy? „Já nebudu komentovat konkrétní zbrojařské firmy, bylo by to nefér vůči nim.“ Dáváte kauzu mezi vámi a náčelníkem generálního štábu do souvislosti s podpisem obranného paktu s USA? „Nebudu obviňovat nikoho konkrétního, to není můj styl, ani se to nehodí.“ Když říkáte, že jste tušila, že přijde útok proti vám, vycházela jste z nějakého konkrétního varování BIS či jiné zpravodajské služby? „Omlouvám se, ale tohle bude rovněž bez komentáře.“ No, ukecaná tahle paní každopádně není.

To by snad i stačilo, Rozhovor se ovšem ještě natahoval. Škoda času, informací totiž i nadále pomálu. Přesto zájemcům doporučuji z ryze studijních důvodů přečíst tam, kde mívají podobných zpráv celý seznam. Pokračoval už ale jenom o tom, jak si je – navzdory všeobecnému mínění – ministryně lidsky blízko s náčelníkem generálního štábu, že jsou vlastně spolu na jedné lodi, a kdyby bylo nejhůř (a že to podle jejich mínění od Východu hrozí), šli by spolu ne sice do válečného pole, ale na pivo. Prostě ti dva nejvyšší spolu i nadále do budoucna svorně a nerozborně. Jenže co ta jejich společná loď, co když se jednou začne potápět? Řehka ji už přece jednou chtěl opustit…

Sice zmateného čtenáře záplava téměř nic neříkajících informací spíše unavila, přesto konec novinek kolem pí ministryně, která se pečlivě stará o svoje PR, to není. Naposledy v dalším rozhovoru pro změnu Novinkám zdůraznila, že si vojáci musí zvyknout, že není anděl, na kterém se dá štípat dříví, ale razantní politička. Ještě tak Anděl Páně.

Je dobré, že alespoň některý z vládních politiků je razantní a odolný jak špalek. A navíc mazaný, takticky vyzrálý. Když se totiž měla stát aktérem jiného rozhovoru, ke kterému ji pozvali opoziční členové branného výboru sněmovny, odmítla.

Asi strategicky usoudila, že údajně tvrdý špalek by tentokrát neodolal. Že otázky známých opozičních poslanců-chcimírů ho budou drtit jinak, než ty libozvučné novináře SeznamuZpráv. Asi na této parlamentní ´bojové linii´ zároveň vytušila nemožnost odvety a sladké pomsty. Třeba nechat z poslanců ANO a SPD sestavit jednotku, a rozkazem ji poslat vyškolit na Libavou.

Konečně nic nového pod sluncem. Ve vojenské terminologii je i zbabělý útěk už dávno zašifrován do hlášení ´taktický přesun do předem připravených pozic´. A za vším se tak mezitím zvolna rozplývá štiplavý krycí dým…

 

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
18 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)