1.6.2023
Kategorie: Ze světa

Už není důvod

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Zajisté, stejně jako já, sledujete situaci na kosovsko srbské hranici. Kosovské síly obsadily úřady v oblastech, kde v Kosovu žije srbská menšina. Srbové se samozřejmě nechtějí dát, tak protestují. Tam to není jak u nás, tam se protestuje klacky, kameny a molotovovými koktejly, takže hodně mírových policistů už bylo zraněno a mise KFOR posiluje o stovky mužů, srbská vláda posílá k hranicím stále více vojáků a techniky, prezident Vučič jedná se všemi velkými světovými hráči… a naše pravdomluvná mééédia jsou jako obvykle na straně kosovské narkomafie, protože si ještě nevšimla, že Američané také spíš kritizují kosovskou vládu než srbské obyvatelstvo a už vůbec si nevšimli, že to byla právě kosovská vláda, která porušila mezinárodní smlouvu o Kosovu.

Ono není divu… Jestliže chcete Srbsko vytrhnout z ruského tábora, tak to nemůžete dělat tím, že ho budete znovu bombardovat… to chápu i Američani. Není dobré mít v henté baště Západu a evropských hodnot zemi s nacionalistickým a nepřátelským obyvatelstvem… Ale co je jim to platné, bdělé saurono… americké oko teď hledí tam někam na Ukrajinu, kde Rayethonu padají akcie kvůli drahým, ale nepoužitelným střelám Patriot a kosovští albánci okamžitě tlačí na pilu, aby svojí mafiózní zemičku definitivně očistili od Srbů.

Srbové to samozřejmě vidí obráceně, nelíbí se jim, že srdce jejich země, kde krváceli na Kosově poli a pak přežili pět století turecké nadvlády, si pro sebe berou Albánci za vydatné pomoci amerických bombardérů a diplomatů typu Lipavský či Schwarzenberg.

A najednou máme na krku další konflikt. Tam na výbušném Balkáně… Moc k němu nechybí a všechny strany mají hodně důvodů do toho jít. Bohužel proto musím konstatovat, že i v tomto případě jsou všechny důvody pro válku naplněny a nic už neschází k jejímu spuštění. V případě Balkánu navíc neschází ani odvaha, protože oni tam mají horkou krev a hodně odolný žaludek na velmi kvalitní zvěrstva. Když už se přepisují hranice na Ukrajině, proč by se nepřepisovaly i jinde, že?

Apely Evropské unie už nikoho nezajímají… Inu, ani nemohou. Už nejsou k dispozici žádné sankce, které by zchladily horké hlavy a které by povzbudily průmyslníky a byznysmeny, aby tlačili na svoje vlády v zájmu obchodu i za cenu potlačení národoveckého cítění. Ano, jsem jen obyčejný Vidlák, ale bohužel musím říci, že důvod pro potlačení pomsty za dávné i nedávné křivdy už pominul. Nejsou prachy. Na obyčejné lidi to tolik nefunguje, těm peníze nikdo nikdy nedal, ale na kapitány průmyslu, byznysové špičky i vory v zakoně to fungovalo skvěle. Integrujte se do evropských struktur, sáhněte si na evropské zakázky i úplatky, přitulte se k obrovskému penězovodu a zapomeňte, že jsme vám ukradli Kosovo…

Takhle to bylo i v Arménii, že? I v Gruzii. Zapomeňte, že vedle vás je Rusko, buďte hluší k jejich požadavkům, jednejte s nimi liknavě a odmítavě, zapomeňte, že Azerbajdžán se kamarádí s Tureckem, berte eura horem dolem a udělejte si pořádek mezi svým obyvatelstvem. Jednejte proti jejich zájmům, tu máte sorosovu školu, tu máte know-how pro soft power a propagandu, vy nahoře z toho budete dobře žít, ti dole budou oblbnutí televizí a všechno bude cajk.

Až doteď… Propaganda ledacos překryje, ale všechny hříchy zůstanou a jednou se projeví.

Arménie přichází o Karabach… a ještě mohou být rádi, že to tak dopadlo. Kdo jim z Evropy pomohl? Nikdo. Jen jejich vlastní diaspora. A to bylo poněkud málo. Kde jsou evropské prachy? Už nejsou. Byly utraceny za grýndýl. Kdy si všichni všimli, že vstup do EU není žádná výhra? Teď někdy… to není zase tak dávno. Nechápe to už jen Zelenský.

Gruzie si také dává pozor, jak se bude chovat k Rusku, protože platí totéž, co platí pro Ukrajinu a další země postsovětského prostoru. Buď budou k Rusku přátelští a nebo zničení. Ukrajinci to teď zažívají na vlastní kůži a všichni okolní diktátoři to bedlivě sledují.

Srbsko už také nemá důvod, paktovat se s EU. Nic z toho nekouká. Co mají, to mají, víc mít nebudou a stejně to vypadá, že brzy budeme mít úplně všichni míň, takže proč si nevyřídit dávné účty, že?

Není důvod dávat přednost evropským hodnotám, protože už jsou to jen kecy a nikoliv peníze.

Nevím, jestli to Putin takhle plánoval, ale jako by mu sám čert odklízel překážky z cesty. Evropská unie přestala cokoliv znamenat a ztratila atraktivitu ve chvíli, kdy se připravila o levné ruské energie, díky kterým mohla sypat prachy do států okolo. Teď naopak začali vysávat prachy do centra. Proč jsme platili tolik za energie? Protože Německo potřebovalo… Není ruský plyn, tož musí být český Temelín.

Evropské prachy prostě přestaly hrát roli v mezinárodní politice. Srbská armáda na hranicích Kosova je toho nejlepším důkazem. Pozvánky wagnerovců do Afriky jsou dalším důkazem. Evropa prostě nemá co nabídnout a tak si každý dělá, co chce, kdy chce a jak chce. Není důvod brát EU vážně… už nedává peníze. Tím padly poslední důvody, proč neválčit.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (41 votes, average: 4,76 out of 5)
Loading...
32 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)