1.6.2023
Kategorie: Společnost

Lidé se pomalu, ale jistě, uzavírají do sebe. Někteří se už bojí vyslovit veřejně svůj názor

Sdílejte článek:

MARTIN SIMANDL

Lidé se pomalu, ale jistě, uzavírají do sebe. Někteří se už bojí vyslovit veřejně svůj názor. Poměrně velká část lidí má v této zemi zkušenosti s totalitou, takže vycítili, že je v jiné formě zpět. Nikdo přece nemohl očekávat, že se vrátí ta, jaká tu byla za komunistů. Prostě se transformovala. Už zase se něco jiného vyučuje, než o čem se pak mluví doma. Už zase si lidé dávají pozor, co a kde vysloví. Už zase lidé začínají rezignovat na věci veřejné, protože mají oprávněný pocit, že život se do normálu hned tak nevrátí, že ho aktuálně nemohou ovlivnit. Už zase je tady vládnoucí třída, která nemá problém vyhrožovat těm, kteří s ní nesouhlasí.


Zpět je doba jednoho doporučeného názoru. Opačný pohled znamená, že ten člověk je nebezpečný, protože “nešlape” ve formaci řádných občanů.

Opět nám někdo vnucuje svoje představy o světě, opět někdo ví, co je pro nás dobré, co nikoliv a neptá se nás, jestli s tím souhlasíme. Prostě nám ten život lajnují podle svých kritérií a člověk se stává zase jenom kusem s číslem a tomu bude brzo i doslova.

Demokracie je už dneska prázdné slovo, žádná už není, je to jen slovní hříčka, o kterou se dnešní vlády opírají, aby to vypadalo. Ještě se stále trochu bojí říct na plnou hubu, že my ji prostě budeme držet, jinak s náma zametou. Ale ten čas se blíží. Všechno se dá vždycky tak mile zdůvodnit, že je to vlastně na ochranu a prospěch lidí. Nejhorší na tom je, že určitá skupina lidí tomu bude vždycky naivně věřit.

Jak řekl Miloš Forman: “Demokracie je tam, kde můžeš tvrdit, že žádná není a ono se ti nic nestane.”

Jakmile mají lidé pocit, že by se jim mohlo něco stát, nemluví pravdu, část řekne jen to, co se od nich očekává. Ta obava většinu lidí zase zažene do uzavřenosti chat, jak už tomu dřív bylo. Tedy, za předpokladu, že nám vůbec zůstanou. Osobně si myslím, že nám nezůstanou ani ty chaty.

 

Martin Simandl

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,87 out of 5)
Loading...
17 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)