31.5.2023
Kategorie: Politika

Jak snadné je připravit lidi na válku, aneb „Asi zase metafora holky a kluci“

Sdílejte článek:

JANA MARKOVÁ

Tak poté, co si náš náčelník Generálního štábu rozmyslel svůj odchod z funkce se zřejmě rozhodl, že to pořádně rozjede a opráší svou válečnou rétoriku. Ono to není nic nového ani překvapivého, víceméně si už od jeho slavné „výběrové mobilizace“ stojí na svém a konzistentně nás připravuje na to, že Rusko míří ke konfliktu s NATO. Já bych spíš teda řekla, že NATO míří naším hojně podporovaným válečným aktivismem ke konfliktu s Ruskem, ale budiž, ten konečný sčot by byl pro nás nejspíš stejný.

„Válka mezi Ruskem a NATO je možná, není nemožná, Rusko je na trajektorii konfliktu s Aliancí. Pokud by válka vypukla, od první chvíle jsme aktivním účastníkem. Armáda se připravuje na konflikt vysoké intenzity a pokud by vypukla, velký díl armády by odjel bojovat v souladu s aliančními plány“ někam „do háje“.” Uvedl náčelník GŠ.

Tady by se konečně mohla na plno využít právě ministryní podepsaná smlouva DCA o usnadnění pobytu amerických vojsk, která by jim dala k dispozici všechno, co si zamanou, třeba ty po našich vojácích prázdné kasárny. A tady by tu mohli na základě ní plnit úkoly a skladovat cokoliv co si zamanou, v množství v jakém si zamanou, aniž bychom měli tušení, jestli je to masová konzerva nebo jaderná hlavice. Po takových skladech potom vznikají krásné díry, a pár dní se objevuje neexistující radiační odchylka po něčem, co nikdo neví, co všechno tam vlastně bylo.

A jelikož jsme fakt ideálně na trase, tak jsme „významný tranzitní koridor do strategických směrů na severozápad, tedy do Polska a Pobaltí, ale i na jihovýchod směrem k Černému moři. Přes nás probíhají přesuny,“ uvedl Řehka a vysvětlil, že coby tranzitní země bychom v takovém případě měli povinnosti jako podporu, zajištění bezpečného prostředí či přijetí dalších sil. POVINNOST. Už né možná a nedělejte vy dezoláti paniku a vlastně tu o ty vojáky a základny nejde. Jasné? „Jedná se o taková čísla a zátěž, které si v míru neumíme představit. To, že nám tady občas projede nějaký konvoj na cvičení, se ani zdaleka neblíží tomu, co by tady nastalo. A to se ani nebavím o tom, že samozřejmě tady mohou přistávat nějaké zbraňové systémy“.

Takže jak se těšíte, že oni se už nemohou dočkat, až nám ten cíl na čelo nakreslí? Těšíte se, až vaše důchody, celoživotní úspory a daně proletí komínem za zbraně, které sice pro tento případ boje, na který nás chystají nemají smysl, ale zase třeba o pár dní oddálí ten americký finanční malér?

Ale třeba se pletu, třeba budou ty miliardové stíhačky ty přesně mířené rakety lovit za podpory tryskem ujíždějících Leopardů a supermoderních „bévépéček“ (pokud je tu ovšem vůbec kdy uvidíme), a cestou do aktuální válečné zóny nějakou trefí.

 

Jana Marková

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 4,62 out of 5)
Loading...
2 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)