31.5.2023
Kategorie: Ze světa

Západ se musí připravit na to, že Putin na Ukrajině použije jaderné zbraně

Sdílejte článek:

PETR VLK

Zásadní otázkou ukrajinské války, především pro kolektivní Západ představuje  to, zda  Rusko v konfliktu použije  jaderné zbraně. A pokud ano, jak na  tento krok  ne/odpovědět.

Taková  situace , jestliže  by nastala by představovala  naprostý bod zvratu v celém konfliktu. Západ  by  totiž  volil už jen ze  dvou špatných možností:

1- okamžitě  zatlačit  na Kyjev , aby souhlasil v podstatě s jakýkoliv  mírem a  to proto, aby  se zamezilo celoplanetární jaderné  válce, která by zničila  úplně  všechny

nebo

2- nějak vojensky  odpovědět, což znamená  velký konflikt s Ruskem, se všemi z toho vyplývajícími důsledky, tedy  vypuknutím finálního válečného konfliktu lidských dějin.

V prvém případě  by elity  současného kolektivního Západu ztratily  tvář  a přiznaly  by, že od prvního okamžiku  rezignovaly  na zdravý rozum  a že onen nepřemožitelný kolektivní Západ, který rozhoduje o osudu celého s věta a všechno, co ho napadne, si může  dovolit a  dovolím je už jen  fikcí a že pokud narazí na odhodlaného nepřítele, disponujícího atomovými zbraněmi, je tento nedotknutelný. Což by ovšem kromě jiného znamenalo,  že  by se jaderné vojenské prostředky okamžitě začaly  nekontrolovatelně a horečně  šířit  do celé planetě, takže  v konečném důsledku by je někdo dříve nebo později  někdo použil. Se všemi z toho plynoucími důsledky.

Dopady  druhé  varianty myslím nemusíme nijak popisovat. Fatální termojaderné peklo je prostě  termojaderné peklo a  tam  by přeživší záviděli mrtvým.

Do téhle  situace  nás  válka na Ukrajině a především zmaření  před více než rokem už vyjednané smlouvy mezi Kyjevem a Moskvou v Istanbulu, kdy  Johnson a Biden Zelenskému  sdělili, že Západ ještě není připraven na mír, dostaly.

Takže došlo  ke klasické eskalaci ve spirále, kdy po dodávkách ručních zbraní došlo na dělostřelecké granáty a  dalekonosná děla, tanky, obrněné transportéry,  následně  na Himarsy, protiletadlové systémy, rakety  dlouhého doletu   nyní  na stíhačky  F16….V každém kole  té spirály  se možnost ruského  jaderného  úderu výrazně přiblížila. Totální hazardéři  řídící  politiku kolektivního Západu si vsadili na  to,  že  Rusko jen blafuje  a svůj jaderný arzenál nepoužije.  Že jen straší.

Shodou okolností  se mi na sklo dostal naprosto skvělý  středně  velký  americký  analytický portál

Odpovědný stát

na kterém se  analyticky přesně  tímhle  problémem -tedy  zda  Putin ohledně možného nasazení svého atomového arzenálu jen  blafuje nebo zda  to myslí  vážně!!!

A to formou redakčního rozhovoru s nějakým  samojmenovaným odborníkem  na  cokoliv typu český  Visinger a spol. nýbrž  s brigádním generálem Kevinem Ryanem, dříve  dlouhá léta  sloužícím na  americké ambasádě  v Moskvě jako vojenský přidělenec a  po odchodu do civilu  dodnes pracujícím  jako vedoucí pracovník Belfer Center Harvardovy univerzity.

Jedná se tedy o někoho, kdo disponuje  zcela  jedinečnými a konkrétními zkušenostmi s Ruskem, jeho vládnoucí špičkou, má vhled  do zákulisí americké administrativy a  dostatečný rozhled, aby  uměl vyhodnotit  souvislosti a míru  rizik. A nepotřebuje se ohlížet na  to, jak jeho závěry  zhorší či zlepší jeho rating  u sdělovadel a tím následně u veřejnosti.  Za sebe  říkám, že  jsem z toho článku  byl úplně  nadšený. Ovšem nadšený, jak je jen „možné“ , když  vám někdo sděluje,  že  žijete  na planetě  politických hazardérů a bláznů. A to gen, Ryan není  žádný chcimír, aby bylo jasno.Ale uvidíte  sami. Originál si angličtináři najdou pod titulkem:

The West must prepare for Putin to use nukes in Ukraine

podle  překladače

Západ se musí připravit na to, že Putin na Ukrajině použije jaderné zbraně

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,11 out of 5)
Loading...
46 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)