30.5.2023
Kategorie: Ze světa

Dobře jsme investovali, Rusové umírají

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

Jak probíhá ukrajinská propaganda ve válce proti Rusku naznačuje sestřih videa s americkým senátorem. I naše média už informují o tom, že video je „sestříhané“.

Ruští představitelé pobouřeně reagují na slova, která měl pronést americký republikánský senátor Lindsey Graham během páteční návštěvy Kyjeva. „Rusové umírají. Nikdy jsme tak dobře neutratili peníze,“ zazní na videu, které zveřejnil prezident Zelenskyj. Může však jít o sestřih dvou výroků.

Graham v pátek probíral s ukrajinským prezidentem mimo jiné dodávky zbraní. Zelenskyj mu říká, že válku o Ukrajinu vedou pod heslem „žít svobodně, nebo zemřít“. „A teď žijeme svobodně,“ říká Zelenskyj. „A Rusové umírají,“ navazuje Graham. „Nikdy jsme tak dobře neutratili peníze,“ zazní poté.Mezi těmito dvěma větami se ovšem změní záběr kamery, z čehož některá média usuzují, že ve skutečnosti výroky nemusely bezprostředně následovat. Po zmínce o dobře utracených penězích Zelenskyj děkuje za dodané zbraně.

Válka na Ukrajině je zcela jistě důsledkem ruské invaze. Cíl Ruska je zřejmý – nejde zdaleka jenom o Donbas. Dmitrij Medveděv, největší ruský propagandista k válce, otevřeně hovoří o tom, že Ukrajina musí být vymazána z mapy světa a že její území se Rozdělí mezi Rusko a EU. Nicméně, výrok o tom, že USA „dobře investovali do zabíjení Rusů“, které měl údajně pronést americký senátor Graham, jsem zaznamenal docela s překvapením. Nepamatuji se, že by kdy americká propaganda nebo její političtí reprezentanti oslavovali zabíjení Iráčanů při invazi do Iráku, snad s výjimkou Saddáma Husajna.

V následujících hodinách se ukázalo, že americký senátor to, co uvedla ukrajinská televize, skutečně neřekl takto natvrdo, ale že bylo jeho vyjádření „vhodně“ upraveno. Na sestříhaném videu z pátečního setkání Grahama s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, které zveřejnila kancelář ukrajinské hlavy státu, bylo slyšet, jak Graham říká, že „Rusové umírají“ a následuje výrok, že americká podpora jsou „nejlepší peníze, které jsme kdy utratili“. Podle agentury Reuters nicméně tato dvě vyjádření spolu nesouvisela. Kancelář ukrajinského prezidenta podle ní později zveřejnila kompletní Grahamovy výroky; senátor mimo jiné pronesl: „Byly doby, kdy jsme v Americe takto bojovali do posledního člověka, buď budeme svobodni, nebo zemřeme.“ Podle jiných výkladů zachyceného hovoru senátor dokonce ani nepronesl slovo „dying“, ale pouze „down“ – ve smyslu, že Rusové prohrávají.

To vše ukazuje, že se válka dostala do velmi nebezpečné fáze, kdy se už třeba i naše armádní velení uchyluje k tvrzení, že NATO hrozí válka s Ruskem. To by ale mohlo skončit skutečně tragicky.

Mezitím se po několikanočním bombardování Kyjeva, které se vyznačuje tím, že ze 40 ruských dronů bylo 40 sestřeleno, a přesto jsou hlášeny ničivé účinky, což Kyjev vysvětluje „dopadem trosek“, byly Ukrajinou použity drony proti Moskvě. I tady se údajně podařilo většinu dronů sestřelit a jeden dron vletěl do bytu a neexplodoval. Toto je zcela nová eskalace konfliktu, která se nechala očekávat. Skutečně už chybí jenom použití jaderných zbraní ze strany Ruska. Tomu nemohu tleskat ani omylem a pokud bude eskalace konfliktu takto pokračovat, je doslova ohrožen světový mír. Nikoho nebude zajímat, jak to všechno začalo, ale jak to skončí. Bohužel, vzájemná nenávist mezi Ruskem a Ukrajinou nabírá na intenzitě a ten, kdo varuje a žádá okamžité zahájení rozhovorů mezi USA a Ruskem o ukončení konfliktu, je chcimír a dezolát.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 3,35 out of 5)
Loading...
17 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)