30.5.2023
Kategorie: Politika

Řehko, buď chlap!

Sdílejte článek:

VIDLÁK

V sobotu jsem vystupoval na akci Rádia Universum, kde jsem se mimo dalších zajímavých lidí potkal i s generálem Andorem Šándorem. Dvě hodiny jsem měl možnost poslouchat jeho názory a asi do mě vlezl nějaký vojenský bacil. Nebo spíš vojenský brouk v hlavě. Pan generál mluvil o tom, že hrozba eskalace války a naše vtažení do ní je stále reálnější a dokonce řekl, že kdyby si ho teď Fiala zavolal, aby to celé nějak zachránil, tak by nejspíš musel říct, že už je pozdě… Píšu o sobě, že jsem apoštol apokalypsy, ale tohle bylo hodně silné kafe i na mě a od té doby mi generálova myšlenka nepopřává klidu. Navíc mi čtenáři poslali pár velmi inspirativních mailů, i pustil jsem se do následující úvahy:

Už vícekrát jsem zde psal, že naše vláda nedělá žádný konsolidační balíček. Prostě se jen snaží urvat co se dá, aby se to použilo na kanóny, fedrpuše, petardy a bumajzle. Nikdo nebere naše peníze na to, aby se z toho postavila elektrárna, přehrada, dálnice nebo železniční koridor. Bere je na to, aby je vhodil do víru války.

Já tedy nejsem žádný velký odborník na vojenství, rozumím tomu asi tak jako každý kluk, který si hrál na vojáčky, ale nemohu se ubránit dojmu, že všechna ta bojová vozidla, tanky a stíhačky, které naše kriegsministryně hodlá koupit, jsou, vidlácky řečeno, zbraně útočného charakteru. Když se podívám na ukrajinskou frontu, tak vidím, že všechny ty mašinky, které tam Západ dodal, jsou někde v zázemí shromažďovány pro tu velkolepou Wenckovu ofenzívu, která ne a ne začít. Prostě se předpokládá, že se henty tanky rozjedou, převálcují při překvapivém útoku zakopané mongolsko vikingské hordy (jak řekla Dana Drábová), dojedou na Krym, zničí henten most, rozetnou překvapivým úderem frontu vedví a bude to.

Teda… nevím, jestli to takhle má (nebožtík?) Zalužný naplánované, já mám všechny informace od kazašského stepního orákula Džamily Stehlíkové a maršála Petrly. Ti to vědí nejlíp.

Uniká mi, jak nám všechny ty transportéry, tanky a stíhačky pomohou při obraně našeho vlastního území… Madam Černochová už nakoupila tolik, že jsme dvě procenta obranného rozpočtu dávno překročili, ale neviděl jsem mezi nákupy nic, co by nám pomohlo proti Kinžálům, Kalibrům, Iskanderům, Geranům a dalším hračičkám, kterými Rusové ztrpčují život ukrajinským městům… Přitom to je přece to, co nám v případě války Ruska a NATO reálně hrozí asi nejvíc.

Nebo jste slyšeli o nějaké velké finanční injekci hasičům? To je podle mě skoro nejdůležitější obranná investice, ne? Někdo musí hasit ty domy zasažené vadnými raketami protivzdušné obrany… a vytahovat zasypané lidi, aby bylo co fotit na instagram. Někdo musí uhasit ty vybuchlé sklady munice a někdo musí s dozimetry zjistit, jestli tam neblafnul ochuzený uran…

Pokud také vím, moc se nemluví o nějaké rozsáhlejší zakázce na protivzdušnou obranu a poslední funkční KUB, který jsme měli, je už dávno na Ukrajině a zřejmě už vůbec není. Nemluví se o nákupu vychvalovaných Gepardů, které teď zachraňují Kyjev před íránskými drony. Nemluví se o Patriotech… ale tam se vůbec nedivím, akcie výrobce šly rapidně dolů, protože se potvrdila dávná zkušenost z Izraele, kdy Patrioty irácké Scudy také moc netrefovaly.

Já vím, na Ukrajině umí Kličko sestřelit Kinžál pistolí, ale u Hřiba bych si na to teda nevsadil… Nemluvě o tom, že jeho jméno přímo evokuje, co se s Prahou v případě války stane.

Neslyšel jsem o žádném programu na diverzifikaci trafostanic, aby se zahustila elektrická síť. A samozřejmě už vůbec se nemluví o krytech civilní obrany, nemluví se totiž o vůbec žádné obraně civilistů. Ale tomu se také nedivím, mrtví civilisté a rozstřílená města jsou dnes hlavním argumentem, proč musí válka pokračovat až to konečného vítězství západních elit. Pokud chcete kryt, kupte si ho od Šándora… ono to bylo před rokem takové směšné, ale teď to začíná vypadat, že pan generál prostě jen viděl dopředu a prostě jen věděl, že se jednou budete rozhodovat mezi krytem od něj a žádným krytem.

Nikdo pro obyvatelstvo nenakupuje plynové masky, nikdo nekupuje ženijní a vyprošťovací techniku, neslyším o tom, že by se posilovaly nemocnice a vymýšlelo se, jak to udělat, aby bylo možné zvládnout nápory mnoha zraněných naráz. Nezapomínám ani na realitu naší armády, jak mi jí popsala celá řada vojáků i záložáků…

Ať se na to dívám, tak či onak, vidím, že se sice připravujeme na vojnu s Rusem, ale vůbec se nepřipravujeme na to, abychom se proti Rusku bránili. Připravujeme se na vržení množství vojenské techniky to jakéhosi útoku či protiútoku, ale vůbec se nepřipravujeme, že by nějaký ten kinžálový či iskanderový útok mohl doletět k nám. Neměl by nám to Řehka vysvětlit? Co se po něm vlastně chce, když je henten náčelník štábu? Má křišťálovou kouli, ze které se dozvěděl, že se sice musíme připravovat na válku NATO s Ruskem, ale našeho území a našich civilistů se to nebude týkat? Nebo se nás to týkat bude, ale naší evropsky hodnotné vládě je to jedno, protože dezoláti klidně mohou posloužit jako potrava pro děla i rakety a planeta si pak v rámci grýndýlu od šajse čechen oddechne? Nebo se už rovnou počítá, že hřib nad Prahou bude dobrým argumentem pro Němce a Francouze, aby pěkně zachraňovali zbrojní výrobu v USA?

Proč to sakra řeším vždycky já jako první? Kde jsou všichni opoziční politici? Kde jsou všichni pravdomluvní intervjuci? Proč se neptají na to, jak se na obranu proti Rusovi připravuje naše země, když chce Putin obnovit hento impérium? Proč se všichni spokojí s tím, že se koupí jakási bojová vozidla, která naše města před raketami neubrání a na dnešní frontě žádnou díru do světa neudělají? Když je ta válka tak vysoce reálná, tak snad alespoň hasiči by měli nabírat lidi a nakupovat ve velkém techniku, ne? Proč kupujeme takřka výhradně to, co se dá naložit na vlak a odvézt k rozstřílení kamsi na východ? Nebo to bude u nás stát mezi civilní zástavbou, aby to vypadalo, že Rusové výhradně střílí na civilní cíle? Pardon, sociální sítě jsou plné takových videí z Ukrajiny a já bych rád věděl, jestli naši vojáci hodlají bránit nás, nebo dělat pí ár Evropským hodnotám. Zajímalo by mě, kdo Černochové řekl, že právě tato bojová vozidla jsou prioritou? Nebo to rozhoduje sama a ví to nejlíp, protože jí to řekl Lloyd Austin?

A také by mě zajímalo, proč nekupujeme henty svaté javeliny a podobné střely, když díky nim Ukrajina slavně vítězí? Proč nekupujeme střely, díky kterým musejí ruská letadla odhazovat klouzavé pumy osmdesát kilometrů od fronty a blíž nesmějí?

Nemohu si pomoci, ale strom poznáte po ovoci. Jestliže kupujeme bojová vozidla a tanky, jestliže máme koupit stíhačky a naopak neposilujeme ani hasiče ani kryty civilní obrany, jestliže nekupujeme to, co skutečně zařídilo, že se fronta na východní Ukrajině mění tak strašně pomalu, tak prostě musím konstatovat, že se sice možná připravujeme na válku, ale ta buď bude probíhat někde úplně jinde a nebo bude probíhat tady, ale naší vládě je jedno, co s námi bude.

Řehko, buď chlap a řekni na rovinu, jaké jsi dostal rozkazy… Já (i národ) si to rádi necháme vysvětlit.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (39 votes, average: 4,31 out of 5)
Loading...
50 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)