12.5.2023
Kategorie: Politika

Výdaje státu neklesnou, ždímání občanů stoupá

Sdílejte článek:

JINDŘICH KULHAVÝ

Úporný balíček, nikoliv úsporný, tak lze vnímat divadlo, které nám včera předvedla vláda. Je nemožné, aby voliči Pětikoalice, a ODS především, nevnímali otočku, kterou tito politici předvedli oproti předvolebním slibům. Nejhorší vláda v historii samostatné České republiky se odkopala a její přístup k občanům České republiky je pro mnohé šokem, pro nás, kteří jsme předpovídali, co přijde, jde o výzvu k lidovému povstání.

Razantní zdražení života v naší zemi je po vyslechnutí si plánů skvadry kolem Fialy jasným plánem. Není to jen neschopnost a nutnost, spíše se zdá, že arogance moci a ignorace potřeb občanů dosáhnuly dalšího vrcholu. Dopad tzv. úspor na mladé rodiny, lidi v nouzi, a naopak vynucená solidarita schopných s těmi, kteří nejsou zrovna přínosem pro společnost, jsou protichůdnými opatřeními, které mají zahladit stopy po vykrádání státu. Navyšování daní až o 80% je zločinem vyzývajícím nás k drsné obraně. Nemovitosti nejsou výdobytkem dobrého hospodaření státu, ale výsledkem usilovné práce jednotlivců i celých rodin. Po naprosto katastrofálním zvyšování úroků na hypotékách je nárůst daně z nemovitosti, která je sama o sobě sprostou krádeží a násobením zdanění, se stává vlastní bydlení ještě nedostupnějším. U nájemních bytů se promítne do výše nájmů. Navíc se tato lumpárna týká i polností, sadů a zahrad, takže dojde k dalšímu zdražování potravin. A nejen nich, týká se to i průmyslových budov a skladů, takže to bude šířící se lavina. Přidejme ještě přesun vodného a stočného do vyšší kategorie dph, což je také dalším zdražováním bydlení, a počkejme si, jak moc to zahýbá společností. Po většinou francouzských subjektech pohybujících se u nás v kšeftování s vodou bude občany v této oblasti obírat i stát. Přitom voda patří všem a je to základní lidská potřeba.

Daně se mění v mnoha dalších případech a zhorší už tak těžkou ekonomickou situaci občanů. Pár líbivých úliteb nedokáže utěšit ty, kteří přijdou o různé úlevy na rodinné příslušníky, studium a další dosud běžné případy. Dopad na podnikatele je jedním z řady pokusů otrávit jim jejich snahu o samostatnost, jak jim to je děláno již několik posledních let. Dotkne se to i českých firem, které nemají stejné možnosti, jako nadnárodní koncerny a řetězce praktikující různé způsoby vyvádění zisků do zahraničí. Ušetřeni nebudou ani důchodci a senioři. Snížení valorizací a zdražování životních nákladů jim moc klidu ve stáří rozhodně neposkytne. Posunování doby odchodu do důchodu se vymstí především mládeži studující poněkud déle, teoreticky mohou končit se zaměstnáním až po sedmdesátce. Přitom právě oni patří k voličům Pětikoalice.

Došlo i na dálniční známky. 800 korun navíc za roční používání našich dálničních rolet, přičemž ty jsou budovány a udržovány v provozu z našich daní, a tím i společných peněz, je prostě další krádež. Navíc dlouhodobě kritizujeme, že poplatek musí být na každé auto, které používáte, i když na dálnici můžete vždy jet pouze jedním a ostatní stojí v garáži. Logické by bylo vytvořit takový systém, kdy by poplatek za dálnice byl vázán na řidiče, nikoliv na SPZ. Ani technicky by nešlo o nic složitého. Je evidentní, že majitelé vozidel jsou po vlastnících nemovitostí jen další jistou dojnou krávou. A to řada vozidel, především firemních, spadá pod silniční daň.

V tragickém balíčku úspor je mnohé, co tam však chybí. Přitom to jsou skutečné možnosti, jak obohatit prázdnou státní pokladnu. Pár příkladů by tu bylo. Například omezit na minimum podporu neziskového sektoru s politickým zaměřením. Patří tam třeba Člověk v tísni, ale i stovky dalších organizací s miliardovými dotacemi. Nebo zabránit nadnárodním korporacím vyvádět zisky před zdaněním. Přestat vyzbrojovat Ukrajinu a finančně podporovat imigranty z této země. Zrušit nákupy předražené vojenské techniky, především nesmyslných letounů F 35. Ukončit veškeré smlouvy na nákup mRNA vakcín proti údajnému covidu. Přestat dotovat nepotřebné střední a vysoké škol s humanitním zaměřením produkující naprosto pro život nepoužitelné absolventy zabývajících se totálními nesmysly. Zeštíhlit státní aparát, rozpustit nepotřebný Senát a zjednodušit procesy mezi státem a koncovým uživatelem-občanem. Omezit počet ministerstev a státních zaměstnanců, snížit platy poslancům a přehodnotit setrvání ve zločineckých organizacích typu EU, WHO, NATO vysávajících naše finance. Nevyhazovat peníze za zcestný Green Deal, propagaci genderu a nesmyslnou výměnu dokladů. Ukončit dotace solárním baronům, výrobcům různých biosložek, jejichž užitečnost je doslova nulová. Přestat si hrát na stvořitele a vrátit se jako stát k ekonomicky chovajícímu se subjektu nesnažícímu se za každou cenu zabíjet CO2, jehož existence je pro život přírody nenahraditelná. Naopak je třeba investovat do učňovského vzdělávání, zemědělství a podporovat vlastní výrobu a produkci. Tato investice je v důsledku obrovskou úsporou.

Proukrajinská vláda svým hospodařením přivedla společně s minulou covidovou stát na hranu bankrotu. Covid je pryč, není třeba živit mnohem větší a zkorumpovanou Ukrajinu. Máme svých starostí dost a musíme si doma uklidit. Generální úklid musí začít ve Strakovce, pokračovat v blízkosti Malostranského náměstí a na státních úřadech a v dalších institucích. Nemáme schopné vedení, jeho tragičnost se včera opět projevila v plné síle. Stanjura by rád valorizoval daně a poplatky dle inflace, kterou spoluzařídil, zatímco příjmy občanů by navyšovat nechtěl. Jsou to jen další zločinci ve vedení státu.

Jindřich Kulhavý

 

Jak jste spokojeni s konsolidačním balíčkem vlády?

View Results

Nahrávání ... Nahrávání ...
Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
27 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)