29.4.2023
Kategorie: Ekonomika

Padne vláda? Pětikoalice bez důvěry lidí usvědčena ze lží

Sdílejte článek:

PZ

Rozdíly v nárůstu cen proti našim sousedům jsou drastické. V Polsku meziročně ceny plynu vzrostly o 21 procent, na Slovensku bylo tempo ještě nižší, šlo o 18 procent. V České republice vzrostly ceny o neuvěřitelných 231 procent.

.
Nevídaný růst cen plynu v Česku v porovnání s našimi sousedy. Důvod? Vedle jiného též rychlé odstřižení od ruského plynu. 
.
„Vláda bere jako pozitivní PR, že za první kvartál jsme neodebrali ani kubík ruského plynu, byť ze zásobníků ho ještě čerpáme. To je jistě pozitivní fakt, ale vysoké ceny energií české firmy dramaticky poškozují,“ konstatuje expert v oblasti energetiky Pavel Janeček. Změna systému emisních povolenek, což by mohlo dále energie podražit, podle bývalého ministra zdevastuje českou ekonomiku a je to vinou vlády Petra Fialy.
.
Nejvyšší meziroční nárůst cen plynu a elektřiny z celé Evropské unie byl v České republice. Podle dat Eurostatu je naše země v čele tohoto žebříčku, cena plynu vzrostla o neuvěřitelných 231 procent.
.
Rozdíly v nárůstu cen proti našim sousedům jsou drastické. V Polsku meziročně ceny plynu vzrostly o 21 procent, na Slovensku bylo tempo ještě nižší, šlo o 18 procent.
Premiér Fiala s tím ovšem nesouhlasí a tvrdí, že se evropští statistici spletli. 
.
„Kdo dělá chybu, musí být odhalen. Pozvu si zástupce energofirem, ale i orgánů, které se podílejí na statistických číslech, a budeme se bavit o tom, proč ta čísla neodpovídají realitě,“ řekl podle médií předseda vlády s tím, že Eurostat mate veřejnost.
.
Útok na evropské statistiky důrazně kritizoval ekonom Lukáš Kovanda. Podle jeho slov zpochybňování statistických dat ze strany vládních politiků nahrává dezinformační scéně. 
.
„Politici totiž zpochybněním evidentně bez hlubší znalosti věci nahlodávají důvěru veřejnosti ve stát a jeho úřady i její důvěru v EU. Je možné, že se statistici dopustili nějakého metodického přehmatu, ale spíše jen v rozsahu ‚statistické chyby‘. Těžko si lze představit přehmat, jenž by je dovedl k desetinásobnému nadhodnocení růstu cen v ČR v porovnání s dalšími zeměmi středoevropského regionu. Politici by tedy měli vynechat silné výrazy typu toho, že statistici ‚matou‘ veřejnost. Nejprve je třeba se důkladně seznámit s použitou metodikou a tu pak případně třeba i kritizovat, ovšem již se znalostí věci. Nynější zbrklé zpochybnění statistických dat se tak brzy obrátí proti politikům samotným,“ napsal Kovanda na svém twitterovém profilu.
.
Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula dokonce ostře vládě vytkl, že o cenách lhala. 
.
„Občané si uvědomují, že jim vláda neříkala pravdu o cenách elektrické energie a plynu,“ poznamenal ve středu večer na CNN Prima News.
.
Nyní se výrazná část občanů obává dalšího růstu cen energií v reakci na schválené zpoplatnění emisních povolenek z vytápění budov a silniční dopravy. Vůči tomu se ostře vymezila opozice, ale i někteří překvapivě politici vládní koalice, především z ODS. Začínají zaznívat i hlasy o možném konci vlády a předčasných volbách. 
.
Změnu odsoudil bývalý ministr dopravy vlády Vladimír Budínský, který provozuje organizaci Konec uhlí – nová energie. 
.
„Je to potvrzení, že nastávající brutální zdražení povolenky EU zavinila vláda ČR během svého předsednictví. Tento čin Fialovy vlády, který zdevastuje ekonomiku České republiky, vejde do historie a nesmí být zapomenut. Schválením zdražení povolenek v Bruselu je konec uhlí u nás za 3-4 roky zpečetěn. Naše vláda a politická reprezentace ani neví, co způsobila,“ reagoval nekompromisně na twitterovém účtu svého spolku Budínský.
.
prvnizpravy.cz
Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
3 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)