11.4.2023
Kategorie: Politika

Šestnáct procent ostatních

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Viděli jste nový průzkum voličských preferencí od SANEPu? Určitě ano, veřejným prostorem to docela zarezonovalo. Hnutí ANO má podle něj 33%, ODS na druhém místě má 13%, Piráti a SPD mají kousek přes 9%, PRO má přes 6% a zbytek by se do sněmovny nedostal. Leckdo už se k tomu vyjadřoval, já osobně jsem k těmto průzkumům spíše skeptický, takže nebudu sčítat procentní body jednotlivých koalic a jásat, že ANO, SPD a PRO mají dohromady skoro padesát procent a Pětikolka má sotva 35%. Do voleb je ještě daleko, dokonce i do případných předčasných.

Zde máte obrázek:

Ovšem trendy jsou jednoznačné… Vítek Rakušan si zřejmě už neškrtne, protože si nedovedu představit, že by Piráti byli znova tak blbí a vzali je do koalice, kde by byli zase překroužkováni. A pokud budou pirátští marketéři vykřikovat, že nejlepší pro naší budoucnost je sebrat důchody těm starým co tu „nechali spálenou zemi“ a dali to mladým, tak bych řekl, že Bartoš si už ve sněmovně taky nezařeční. O Svetrové Dvousvetrové a Lidovcích ani nebudu mluvit.

Navíc platí dávné pravidlo, které zavedl bloger Vlk. Pokud bude mít ANO, PRO a SPD stojedničkovou většinu, všichni libtardí demokrati rázem zapomenou, že Andrejko je vtělené zlo a agent Bureš a raději se obětují, aby nešel do koalice s populisty a proruskými zrádci. To najednou bude medových řečiček… ČSSD by mohla mluvit. ČSSD vládla, pokud měla s komunisty ve sněmovně většinu. Pak se vždycky našlo dost demokratů do koalice ochotných. Teď to bude naprosto stejné, o tom není třeba si dělat iluze. Takhle si libtardi udělali pochod institucemi. Postarali se, aby byli v každé vládě. Nezapomeňte na to, oni umějí svoje očerňování Zemanů, Paroubků, Topolánků, Nečasů, Sobotků i Babišů zapínat a vypínat podle potřeby a pravdoláskaři u televize jim to žerou.

Proč to všechno píšu…

Včera v diskusi na fejsbůku zazněl vyčítavý komentář, že pořád mluvím o sjednocení opozice a přitom skutek utek, protože si stejně každý kope na svém písečku a já to v lepším případě přehlížím a v horším dokonce přímo kolaboruju s někým, kdo se jen chce vyšvihnout nahoru.

Přátelé, to je ovšem základní omyl. Já se nesnažím sjednotit OPOZICI. To je zcela nereálný nesmysl. Nikdy u nás nevznikne žádná komunisto – trikoloro – okamurovsko – rajchlovsko – babišovsko – Svobodno – Realisticko – Přísahové Občanské fórum. I když jsem v mnoha věcech stále ještě idealista, tak v tomto ohledu jsem brutální pragmatik. Nic takového prostě není možné a ani nikdy nebylo. A i kdyby se ukázalo, že všichni milují Vidláka více než sebe samotného, i kdyby se u mě všichni přejedli špeku, popili portského a podepsali takové spojení, nejspíš by nebyli o moc silnější, než je dnes hnutí ANO. Možná dokonce by byli dohromady ještě slabší.

Nejzákeřnější otázka před volbami je, s kým by ta či ona strana šla do koalice. Na to se prostě nesmí odpovídat, protože vždycky je to špatně. Ať odpovíte cokoliv, vždycky budete mít segment voličů, kterým to bude vadit a prostě vám to nehodí. Dělat koalici, to je vždycky ošemetné a skoro vždycky to znamená, že silnější pohltí toho slabšího. Podívejte se na jmenovaný průzkum, jak jsou na tom TOPka a Černoprdelníci… Nebo jiný příklad – podívejte, jak hladce si Andrej Babiš přebral voliče ČSSD, aniž by se s nimi musel spojit v jedné straně.

Opozice je mnohem silnější, když tvoří jednotlivé strany, které reprezentují určité proudy voličů. SPD bude vždycky jiná než ANO a Jindra Rajchl není totéž, co Okamura.

Je samozřejmě v našem zájmu, aby tyto strany po volbách dokázaly utvořit koalici, protože si navzájem budou alespoň trochu věřit a nebudou mít mezi sebou neřešitelné rozpory. K tomu se samozřejmě snažím dle svých možností přispívat a pokud někde neřešitelné rozpory budou, budu o tom psát, protože to snižuje budoucí možnost nějaké změny v této zemi. Kdo není součástí řešení, ten je součástí problému a pak je lepší, aby vůbec nebyl. V současnosti i vrabci na střeše cvrlikají o tom, jak moc rádi se mají Okamura s Babišem… před volbami to pro mě bude velmi prioritní téma, ale teď je to předčasné. Ještě je dost času, aby se z mizerných vztahů daly udělat korektnější.

Já se nesnažím sjednotit OPOZICI. Já se snažím sjednotit ALTERNATIVU. To je prosím těch 16% hlasů schovaných pod kolonkou „Ostatní“. To jsou ti, kteří mají podle tohoto modelu zase velkou šanci prodloužit Fialovi mandát. To jsou ti, kteří nechtějí volit menší zlo a volí dobro, které propadne a díky tomu vyhraje to větší zlo. Pochopili? Já se snažím o to, aby opozici nepropadaly hlasy.

Při minulých volbách propadlo milion hlasů, které by to Fialovi nikdy nehodily. A tak se stalo, že si půlku vzal Babiš a druhou půlku Fiala. Tím získala pětikolka těch osm poslanců navíc a fakt by mě zajímalo, jestli si někdo zde pod článkem troufne říct, že je lepší, když vládne Fiala, než kdyby vládl Babiš. Bez ohledu na všechny námitky vůči němu.

Teď vidíte, že v případě předčasných voleb by se situace mohla v bledě modrém opakovat… Pětikolka si zase seskládá nějaké ty koalice, díky kterým libtardům nepropadne ani hlas. A na opozici bude Vidlák zase marně apelovat, že nejdůležitější je, aby žádný hlas nepropadl a proto je nutné volit ty, kteří mají šanci se dostat do sněmovny a ne těšínská jablíčka. Zase budu mluvit o menším zlu a zase budu poslouchat, že kdo volí menší zlo, ten volí také zlo… a zase se budu dívat, jak díky přepočtům hlasů přijdou k moci cenzoři, tyrani a neschopní hospodáři.

A to prosím je situace lepší než při posledních volbách. Už máte na výběr ze tří stran. Minule jsem říkal, že se do sněmovny dostane jen Babiš a Okamura. Všechno ostatní jsou vyhozené hlasy. Teď jsme na tom líp. Do sněmovny se dostane PRO, SPD a ANO. Máme o stranu víc. Ostatní jsou na tom bohužel nejspíš ještě hůř než předtím a dost mě mrzí, že to tak musím říci. A SPD bude muset svoje pozice potvrdit příští rok v ojrovobách… bohužel si dost uškodili nezvládnutou koncovkou prezidentských voleb.

Já budu až do voleb pracovat na tom, aby kolonka „ostatní“ byla co nejmenší. Buď ať se tam najde někdo, kdo se do sněmovny dostane a nebo aby co nejvíc lidí pochopilo, že nemá cenu volit ty, kteří se tam stejně nedostanou i kdyby měli pod obleky andělská křídla. Budu pořád psát o menším zlu a budu se snažit, aby ti, co se do sněmovny mohou dostat, měli tak dobré vztahy, aby neměli chuť jít dělat koalice s ODS nebo Piráty, ale věřili si navzájem natolik, aby do společné vlády šli i přes hnojomety velkých médií a nenechali se otrávit.

Budu se snažit pracovat na tom, abychom měli co nejlepší alternativní média s co největším dosahem, která s těmi pravdoláskařskými budou hrát stále rovnocennější hru. Až jednou bude nějaký americký ambasador vysvětlovat Rajchlovi, že ho nechá v České televizi zničit, aby se mu náš český Trump mohl vysmát a říct, že je mu úplně jedno, co o něm natočí na Kavkách, protože hned následující den se celý národ dozví, jak to bylo doopravdy…

Všichni máme do voleb právě tyto tři úkoly:

Musíme se snažit, aby propadlo co nejméně hlasů, protož přesně tohle udělala pravda a láska. Jim nepropadl ani jeden.

Dále se musíme snažit, aby opoziční strany měly po volbách dost chuti udělat koalici. To je také to, co udělali libtardi. Byl to tlak Milionu chvilek a dalších, že se pětikolka dala dohromady a udržela se. To je ten důvod, proč byste měli přijít na Václavák i když si myslíte, že demonstrace současnou vládu neshodí.

A do třetice se musíme postarat, aby naši lídři nepotřebovali Českou televizi, ale aby měli dost prostoru pro svojí prezentaci u nás. Abychom sami měli dost sil na veřejnou debatu i zpětnou vazbu pro politiky. Musíme mít vlastní instituce a podpůrné struktury. Čím víc toho zvládneme, tím lépe budeme připraveni a tím spíše to po volbách dopadne pro nás dobře.

Jasné?

To je Vidlákův program, tohle Vidlák dělá, tohle Vidlák dělat bude.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 votes, average: 4,32 out of 5)
Loading...
47 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)