24.2.2023
Kategorie: Exklusivně pro PP, Společnost

Češi a elektromobilita

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

Naše média zveřejní jen málokdy průzkum, který by člověka potěšil. Nejraději se s gustem rochní v rozmazávání nejrůznějších pseudo-studií, jak jsme my, Češi, nejšpinavější národ, nejhorší řidiči, největší zloději…. Ale čerstvě zveřejněná data z průzkumu agentury NMS Market Research, co Češi soudí o elektromobilitě, člověka opravdu zahřála u srdce. Protože dokazují, že jsme stále ještě oběma nohama na zemi a že jsme pořád nezapomněli používat zdraví rozum.

„Nemám, nevěřím, nepodporuji, neplánuji. A dokonce ani nevěřím, že jednou budu muset!” Tak zněly odpovědi našich občanů na otázky NMS Market Research, co že soudí o elektromobilitě a zda plánují nákup nějakého toho elektrického vehiklu. Podle zveřejněných dat uvedlo 87 % respondentů, že “elektromobil nemám a koupi neplánuji”, 64 % pak, že “elektromobilitě nevěřím” a 59 % “nemyslím, že někdy budu muset elektromobil koupit”. Tři čtvrtiny respondentů si pak myslí, že elektromobilita je uspěchaná, polovina z nich dokonce soudí, že jde o podvod na automobilistech.

Jak se to srovnává s vítěznými fanfárami našich médií, podle nichž všichni vzdělaní a uvědomělí občané vyspělých zemí EU chtějí elektromobil (a kdo by ho snad odmítal, je věčně ožralý dezolát a Putinův agent)? Vcelku snadno. Podívejme se okolo. Třeba do velké Británie. Která už sice není v Únii, ale pokud jde o elektromobilitu, tak si hujersky stanovila cíle ještě ambicióznější.  Ukončení spalovacích motorů do roku 2030. Co o tom soudí Britové? Podle průzkumu BBC News, který rozhodně nelze podezřívat ze zaujatosti proti liberálně-enviromentálnímu pokroku, si 85 % Britů myslí, že pro elektromobily není dostatek veřejných nabíjecích míst. Pěkných 76 % respondentů pak uvedlo, že elektromobily nemohou na jedno nabití dojet dostatečně daleko, 76 % je přesvědčeno, že elektrická vozidla jsou příliš drahá a 67 % se domnívá, že nabíjení elektromobilů trvá příliš dlouho. Závěr, který z těchto dat vyplývá, britští průzkumníci pro jistotu korektně vynechali.

Mrkněme do USA. Do země, která je nám, podle našich politiků, mentorem i vzorem. Tam, podle průzkumu YouGov pro Forbes Wheels, je ochotno uvažovat o možné koupi elektromobilu v budoucnu 22,9 % respondentů. O hybridu asi 27,1 % Američanů. Zbytek se drží klasiky – 44,9% benzín, 12,4% nafta. Ale pozor, milí environmentalisté, neradujte se předčasně. Zájem o elektromobil je velice, velice nerovnoměrný. Uvažují o něm především obyvatelé obou (hustě zalidněných) pobřeží. Tedy ti z woke velkoměst okolo New Yorku na jedné straně a progresivní obyvatelé Kalifornie na druhé straně USA. Jde tak v praxi o občany, kteří hodlají ekologicky šetrně dopravit dítě do školky či kroužků, někam po městě, na dojezdovou vzdálenost cca 5,5 km… Zájem obyvatel jihu a středozápadu USA, kteří jezdí nakupovat z farmy do 150 km vzdáleného supermarketu, je o tyto vozy zcela a naprosto marginální.

Existuje vůbec v naší euroamerické civilizaci země, kde po elektromobilech lidé opravdově a upřímně dychtí? Kde to není jen mediální předstírání a kašírování líbivých čísel pro OSN a jiné nadnárodní spolky? Kupodivu ano. Ale i zde je jeden maličký háček. Jde o čisté, upravené a pořádkumilovné Švýcarsko. Tam by celých 57 % respondentů průzkumu Deloite uvítalo více elektromobilů švýcarských silnicích a 63 % obyvatel požaduje omezení soukromé motorizované dopravy, například prostřednictvím větší nabídky práce z domova nebo sdílení elektromobilů. Ale věc má ten zmíněný háček. Ono je to drahé i na Švýcara. A tak plných 76 procent obyvatel země helvetského kříže požaduje, aby společnosti poskytovaly cestovní karty svým zaměstnancům. 59 % si přeje, aby zaměstnavatelé podporovali elektromobilitu, například nabízením elektromobilů jako služebních vozidel. Jinými slovy – budu jezdit elektromobilem, když mi ho dáte zdarma k dispozici, nebo mi ho řádně zadotujete. Anebo mi dejte zadára poukázku na nějaký sdílený vehikl.

Lze tedy konstatovat, že nejenom v Česku, ale i jinde po světě si normální, propagandou nezblblí lidé uvědomují, že elektromobilita je něco předčasně a mrtvě narozeného. Slovníkem veterinářů řečeno zmetek, neboli potrat. A je opravdu radostné, že my, Češi, jsme v čele tohoto elektromobně-skeptického, nebo, chcete-li realistického proudu.

Jen ta vláda, naše vlastní, česká vláda, nám to jaksi kazí…

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (43 votes, average: 4,91 out of 5)
Loading...
57 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)