29.1.2023
Kategorie: Politika

Vítejte v ČR, zemi dvou světů

Sdílejte článek:

JORDANKA JIRÁSKOVÁ

Vážím si možnosti volby, svobody projevu, i po projevu … jen nevím, jestli ji ještě máme.

 

Když jsem si to v pátek špacírovala do naší základní školy vhodit hlas svému kandidátovi, potkala jsem cestou mnoho lidí, o kterých vím, že volí jinak.

Ať už to bylo proto, že měli odznáček, tričko “generál” nebo vystupovali z názorově polepeného auta, věděla jsem, že na jejich lístku bude někdo jiný. Strašně jsem si přitom vážila toho, že můžu jít volit, že do sebe nestřílíme ostrýma a neválíme se uprostřed obce v kalužích krve.

Jenže do jaké míry mohou být svobodné volby považovány za svobodné, když mediální palba mířila jen do jednoho kandidáta?

V Pavlově místě bydliště se vhazovaly lístky do nočního stolku, z urny koukaly šuplíky a přelepené hrany dubového dřeva tenkou pečetící páskou vskutku nevypadaly důvěryhodně. O to více, když členky volební komise radostně, s úsměvem vítaly podporovatelku Petra Pavla v rudém tričku s obřím nápisem generál. Není agitka ve volebních místnostech náhodou nelegální? – Asi ne. Nebo spíš jak kde a taky jde o to, za koho tam agitujete.

Co dalšího mi vyrazilo dech byl dopis starosty mně nedaleké kladenské obce Kačice. Ten v dopise vyzývá občany, ať volí g. Pavla, že Babišova kampaň je nevkusná a falešná.

dopis starosty obce Kačice občanům

Sociální sítě také oběhly screeny komentářů, kde se lidé chlubí tím, jak pohrozili babičkám a dědečkům, že pokud budou volit Babiše, svá vnoučata už neuvidí.

komentáře FB

Jen málo z nás se na situaci dokázalo podívat skutečně kriticky a vyhodnotit dostupné informace o kandidátech a veškeré důsledky své volby. Přestože v dnešní technicky vyspělé době není problém, najít si alternativní a důvěryhodné informace kdekoliv jinde, než v mainstreamu, hlavní slovo má bohužel stále ještě televize. A tak 3 359 151 lidí podlehlo jednoznačné pravdě servírované, Českou televizí, Novou a Primou. Vedlejším hnacím motorem byla ještě touha pomstít se Babišovi (“za to co taky řikali v televizi”) a fešný vzhled bývalého rozvědčíka STB.

Člověk, který po celou dobu kampaně mluvil o dvou světech dobra a zla (přičemž já jsem podle něj ze světa zla), bude teď naším prezidentem. Člověk, který je pro přitvrzení v cenzuře a pro omezení svobody slova, teď bude hlavou našeho státu. Co tedy očekávat? Další seznamy dezinformátorů? Rušení účtů na sociálních sítích? Blokace webových stránek?

Jak chce nový prezident spojit znesvářené Čechy? Opravdu se děje, že jsou lidé vyhazováni ze zaměstnání, za to s kým se stýkají nebo jak se vyjadřují na sociálních sítích. Těžko se to dokazuje, protože do výpovědní smlouvy vám to samozřejmě nikdo nenapíše neb je to protiprávní. Legální to bylo v komunistickém režimu, kterému ochotně a na výbornou sloužil generál Pavel. Pardon, chtěla jsem říct náš nově zvolený prezident.

Psi z lepšího světa se rozštěkali tak, že je nebude lehké ještě chvíli umlčet, a to i přesto, že vyhrál jejich kandidát. Někdy si říkám i “díky bohu” , protože si neumím představit tu atmosféru, kdyby vyhrál Babiš. Regulérně bych se obávala napadení demokratickými voliči, ktěří už ukázali, co umí.

Možná by stačilo nebát se vystoupit ze sociální bubliny, respektovat názor druhých a komunikovat spolu ve slušnosti.

blogosvet.cz

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (40 votes, average: 4,60 out of 5)
Loading...
38 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)