20.1.2023
Kategorie: Ze světa

Evropa nám začíná vřít

Sdílejte článek:

JANA MARKOVÁ

Konkrétně dvě ze tří nejsilnějších ekonomik Evropy, tedy lidé ve Francii a Velké Británii toho už začínají mít dost. My zatím držíme pusu a krok.

FRANCIE: Tady je důvod k protestům a stávkám jasný, je to důchodová reforma, kterou představil prezident Emmanuel Macron. Ta se totiž kromě něho a vlády nezamlouvá z obyčejných lidí vůbec nikomu. K velkému překvapení veřejnosti, totiž jeho reformu v menšinové vládě podpořili i opoziční republikáni. Tou nejzásadnější změnou v rámci penzijního systému je změna věku odchodu do penze, a to ze 62 na 64 let. Proti tomu protestuje nejen opozice, ale především odbory. Porovnejte si to s odchody do důchodu u nás, kdy my půjdeme ještě déle a pokorně neprotestuje vůbec nikdo. Ani ty odbory, a vrchní odborář se po nepovedené volbě na prezidenta raději víceméně zneviditelnil.

K tomu se přidává i zoufalý venkov, který trápí vysoké ceny energií a plynu, v malých městech a vesnicích hrozí krach lokálních pekáren a řeznictví, nebo prodejen s potravinami. Celý problém prohlubuje fakt, že mnohdy se jedná o jediný obchod v dané vesnici či městě a jsou regiony, kde se to týká i desítek menších měst poblíž sebe zároveň, a zcela vážně hrozí, že by v okolí 40-50 kilometrů nebyl žádný obchod. Odbory, které obvykle vypisují hlavní stávku na jeden den, tentokráte řekli, že bude rozhodně delší, konkrétní termín ukončení stávek nelze přesně určit, ale podle některých členů odborů lze očekávat, že potrvají protesty nejméně do úterý. Opět nabízím srovnání s Českou republikou, kde tento stav není vůbec výjimečný, a nebýt vietnamských obchodníků, byl by zcela tristní. Ani to ovšem zde mnoho lidí netrápí. Kolikrát se setkávám i s tvrzením, že když to neustojíš, dobře ti tak, a zkrachuj. Natož aby se lidé na podporu malých živnostníků sjednotili.

Policie a úřady se obávají, že se k protestům přidají i různě silně radikální skupiny a budou chtít protestů využít k ničení majetku a ke střetům s policií. V pohotovosti je tak 10 tisíc policistů a několik tisíc vojáků. Každopádně Francie může být na několik dnů zcela ochromena. Napadá mě, jestli tohle není důvod, proč si naše Sněmovna schválila tu dočasnou přítomnost cizí armády. Pro případ, že bychom také přestali mlčet, bude k potlačení velkých protestů potřeba síla. Ale to je samozřejmě jen domněnka.

VELKÁ BRITÁNIE: Zde je situace sice také napjatá, avšak neočekávají se násilné střety, ale spíše pokojné protesty. V Británii stávkují dvě klíčová odvětví.

1) Zdravotníci a zdravotní sestry. Systém veřejné zdravotní péče byl kdysi průlomový díky státem zcela hrazenému zdravotnictví, který byl ve své době zcela unikátní. Ovšem po více než 60 letech je tento systém už zastaralý, a jeho způsob financování naprosto neefektivní. Důsledek toho je, že platy pomocného personálu a zdravotních sester jsou výrazně nižší, než je průměr. Míra platů je nízká dokonce i pro zahraniční personál, a úroveň péče začíná být tristní. Současná vláda Rishiho Sunaka se ale zatím nemá k nějaké zásadnější reformě, takže lze očekávat, že i zde se situace bude jen dál zhoršovat. I zde bychom našli analogii s tím, kam pomalu ale jistě směřuje i naše zdravotnictví, že?

2) Školství: Zde hodlají stávkovat učitelé, ale i pomocný personál. Situace v britském školství je také jemně řečeno, velmi neuspokojivá. A to nejen po stránce platové, ale také po stránce úrovně a bezpečnosti. Kromě nízkých platů, si učitelé stěžují na stále zhoršující se podmínky ve školství, kdy jsou jim stále více omezovány pravomoce, ale jsou po nich vyžadovány stále větší povinnosti a to při stále stejném finančním ohodnocení. Další problém je bezpečnost na školách, mnoho učitelů je terčem výhrůžek, násilí a velmi nízké úrovně kázně, protože mají učitelé zcela svázané ruce a i pomocný personál začíná být bezmocný. Proto žádají učitelé a personál nejen zvednutí platů, ale především institucionální změny a zásadní úpravy školství jako takového. A zase se musím optat, nepřipomíná vám to něco? Mně ano. Přibližujeme se Západu ve všem. Hlavně v tom negativním. Zde se jedná zatím o kratší formu stávky a protestů než ve Francii, ale obě skupiny říkají, že pokud jim nebude vyhověno, nehodlají přestat s protesty a zvýší jak její intenzitu, tak i délku.

Napadá mě, jak dlouho bude trvat, než to dojde i lidem zde. Že buď se situací něco začnou dělat sami, nebo se bude jen zhoršovat. Tuhle „válku“ za nás totiž nikdo jiný nevybojuje.

 

Jana Marková

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
39 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)