14.1.2023
Kategorie: Politika

Tak jak?

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Máme tu druhý den voleb a já mám dneska zabijačku… Takže až do večera budu mít ruce po lokty v prejtu, budu míchat škvarky, narážet jelita, pít a zpívat. Sčítání hlasů budu sledovat jen tak zpovzdálí. O rozbor výsledků vás ale rozhodně neochudím, jen je možné, že zítřejší článek nevyjde do půlnoci, protože to prostě nestihnu. Prosím vás tedy o shovívavost.

Přátelé, volby u nás se opravdu těžko falšují. Každý člověk přijde i s občankou, je odškrtnut v seznamu, urna je přes noc zapečetěná. Že by v noci někdo přišel otevřel urnu, vyměnil v obálkách hlasovací lístky, pak ji znovu zapečetil a zamaskoval… a udělal to takhle ve stovkách a stovkách volebních místností, to je z říše fantazie. Hlasy u nás nesčítá žádný stroj, ale volební komise, ve které zpravidla sedí zástupci všech politických stran či kandidátů. Je možné při sčítání udělat chybu, ale je manipulace je takřka vyloučená. Píšu to, aby bylo jasno, že dnešní výsledek skutečně vyjadřuje vůli voličů se vším, co k tomu bude patřit.

Pojďme si dnes tipnout výsledky a říct si k tomu pár poznámek…

Podle mě se hlavní souboj odehraje mezi generálem a Babišem. Tihle dva nejspíš posbírají polovinu všech hlasů, možná ještě o deset procent víc. Babiš podle mě udělal dobře, že šel jen do jedné televizní debaty a i když tam celkem uspěl a udržel dekórum, rétoricky na Zemana ani zdaleka nemá. Není schopen debatu ovládnout proti moderátorovi i soupeřům. Ale řekl bych, že Babiš je si toho vědom a hraje na jiné karty a jiné možnosti. Zároveň Babiš díky osvobozujícímu rozsudku získal pozornost všech reflektorů a kamer, což mu určitě pomohlo.

Generál zůstal stejný od začátku do konce a neudělal žádnou velkou chybu. Mluvil o tom, jak nebude překračovat své prezidentské pravomoci, ale jen tehdy, když bude všechno podle líbodémo. Kdyby náhodou měl jmenovat Okamuru, tak to neudělá, v tomto ohledu pravomoci klidně překročí. Jeho voličům to samozřejmě nevadí, protože lepšolidé rozhodují o tom, co je pro nás dobré. Ale je dobře, že to řekl, nedovedu si teď představit, že by po takovém extempore mohl Okamura říct lidem, aby raději podpořili generála místo Babiše. I když…. Bašta prý vybídl své voliče, aby hlasovali prázdnou obálkou…

Nerudová propadla, protože jejím největším soupeřem je ona sama. Vytáhli jí moc brzy a nechali jí moc mluvit. Největší fór byl, jak na jedné straně mluvila o nutnosti zvýšit daně, platit školné a zpoplatnit zdravotnictví.. a na druhé straně horovala za sociálně slabé a vyloučené regiony. Přesto bych ji nepodceňoval. Znám ze svého okolí celou řadu podobně prázdných lidí, pro které je ideální kandidátka.

Bašta se podle mě nejlépe chopil příležitosti a kdyby Babiš neměl soud, zřejmě by svým tématem na odvolání vlády ovládl prostor až do voleb. Na jeho výsledku to bude znát a chtěl jsem mu přát, aby byl alespoň takový, aby to nebyl propadák pro SPD, Trikoloru a všechny další, co ho podpořili. Chtěl jsem mu přát, aby se nestal kandidátem díky kterému budou v druhém kole Nerudová s Pavlem. Pořád podle mě platí, že Bašta se s Babišem přetahují o stejné voliče, kterých prostě není dost na to, aby je do druhého kola dostali oba. Jenže po jeho prohlášení, že v případě nepostupu hodí ve druhém kole do urny prázdnou obálku, tak mě veškerá přání přešla.

Hodně mě bude zajímat Fischerův výsledek, protože ten podle mě rozhodne druhé kolo. Kolik to dá dohromady s Pavlem a Nerudovou? Bude to víc než 50%? Já vím, že ve druhém kole se to úplně nesčítá, ale vzhledem k stále vyhrocenější atmosféře v Kotlince bych si myslel, že tentokrát by se to skoro sečíst mohlo. Budou mít Bašta s Babišem zhruba tolik, co Fischer, Nerudová a Pavel? Nebo budou mít výrazně míň, či výrazně víc?

Hilšer, Zima a Diviš (a také Středula) si jen zkazili pověst a jejich volební výsledek tomu bude odpovídat.

Můj tip:

Pavel – 30% Přeju mu míň. O hodně míň. Lampasák na Hradě = válka

Babiš – 30% Přeju mu víc – ve Vidlákově byl prý o volby velký zájem, takže by mě nepřekvapilo, kdyby 30% překročil.

Nerudová – 22% – Nepodceňoval bych efekt Čaputové

Bašta – 7% – Přeju mu víc a především mu přeju voliče, kteří ho v druhém kole neposlechnou

Fischer – 7% – Jeho výsledek nejspíš podceňuju.

Ostatní – 4% – škoda slov

 

A teď vy:

 

Vidlák

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 3,83 out of 5)
Loading...
123 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)