3.1.2023
Kategorie: Společnost

Jedno je jisté – rok 2023 bude rokem manipulací, urážek a sprostoty

Sdílejte článek:

DAVID GRUBER

V těchto dnech se to jen hemží předpověďmi, jaký bude nastávající rok 2023. V moři nejistot, co z toho a do jaké míry se splní, mám já jednu jistotu. Ta je vyjádřena titulkem tohoto článku.

Vycházím ze dvou předpokladů:

  1. Internetová doba o mnoho řádů znásobila možnosti mezilidské komunikace, výměny informací od pravdivých po zcela lživé, diskusí, polemik, sugestivního ovlivňování jedinců i milionových mas.
  2. V historii lidstva je vždy zločin poněkud v náskoku před spravedlností. Myšlenkově, nápaditostí, svou zvrácenou kreativitou, technickými prostředky, penězi. Zločin provádí akce, spravedlnost se udýchaně se zpožděním snaží o reakce.

Všimněte si, jak platnost obou těchto předpokladů zároveň ovlivňuje náš informační svět:

Teprve historicky nedávno se objevila nebo silně zvýšila svůj výskyt nová slova, nové pojmy jako

  • argumentační fauly a podobné pojmy,
  • manipulace (neobjevila se nově, jen nedávno velmi zesílila ve frekvenci použití),
  • spin doctoring,
  • Overtonova okna,
  • narativ,
  • dezolát,
  • vypatlanec,
  • xenofob,
  • internetový troll…

A několik řádků by jistě zabral i výčet novodobých šťavnatých (často surových) nadávek, jimž se častují zakomplexovanci v internetových diskusích.

Kam se hrabou historicky dřívější klasické nadávky a negativní pojmy typu brainwashing, hlupák, blbec, debil, imbecil, idiot… proti smršti sprostot poslední doby to jsou přímo něžná pohlazení!

Také si jistě všímáte, jak v posledním období zesílily připomínky a citace Orwellova románu 1984…

Poměrně až nedávno mne ovšem zaujal jeden moment: A sice, jak se zvětšuje propast mezi právním postihem urážení jedince a právním postihem urážení nějaké skupiny lidí (třeba nějaké menšiny).

Mám bytostný odpor k širšímu citování něčeho z toho, čím se beztrestně citují jedinci živočišného druhu homo sapiens (přeloženo – člověk rozumný). Zmíním se sebezpařením snad jeden citát – reakci na projev prezidenta Miloše Zemana ze sklonku minulého roku: „Miloši, ty trosko vypitá a zechcaná, jsi proruská a pročínská filcka,“ vyjádřil se veřejně na sociální síti dospělý člověk, lékař, ba primář. A zdá se, jako by hlídači civilizované spravedlnosti, tedy orgány činné v trestním řízení dělaly jakoby nic.

Zkuste si však představit tu reakci, kdyby toto někdo veřejně prohlásil o nějaké skupině obyvatel:

„Černoši, vy trosky vypité a zechcané…“

„Ženy v řídících funkcích, vy trosky vypité a zechcané… vy filcky…“

„Účastníci pochodu a festivalu Prague Pride, vy trosky vypité a zechcané…vy filcky…“

A zkuste si vždy při čtení každé sprosté internetové diskuse analogicky představit, že to, co létá mezi jedinci, by létalo vůči skupinám obyvatelstva, například menšinám.

Ano, jistě, všechny ty skupiny jsou buď menšiny anebo skupiny fyzicky slabších (ženy). A menšiny mají být chráněny.

Ale – není jedinec, jednotlivý člověk tou nejmenší, nejmenšinovatější menšinou? Není jedinec tím, kdo se může bránit ještě méně než nějaká skupina? Nezaslouží si tedy ochranu největší? Navíc – v Listině základních práv a svobod je hned z kraje výrok mj. o tom, že člověk má právo na ochranu své cti. A tato Listina má i v našem státě nás právní sílu ústavního zákona…

Proč nejsou ti, kteří hrubě urážejí jednice, postihováni přinejmenším stejně jako ti, kteří třeba i méně hrubě znectí nějakou menšinovou skupinu lidí?

Tady něco nehraje, že?

Závěrem: Podle mého pevného přesvědčení lidstvo potřebuje psychologickou revoluci. Tak jako informační technologie daly lidem „jaderné zbraně vzájemného masového manipulování a urážení“, tak informační psychologie by mohla vše aspoň částečně navracet k normálnímu slušnému životu.

A jestlipak víte, že u nás v oblasti ochrany proti všemožným manipulacím existuje komplexní pomůcka, která nalézá Achillovu patu a tudíž i nabízí celou paletu řešení všech těch sprostot, fejků, triků, dezinformací… Pomůcka miliardové hodnoty; jedna z mála velkých hodnot, které našemu státu zbyly po vykrádání většiny hodnot cizinou za posledních třicet let?

Ano, existuje psychomatematická pomůcka zahrnující obranu proti všem těmto komunikačním sprostotám minulým, přítomným i budoucím. Obdobně jako v chemii existuje Mendělejevova periodická tabulka zahrnující opravdu všechny chemické prvky objevené v minulosti i v budoucnosti. Kdyby se té psychomatematické pomůcce učilo všeobecně na školách, tak ty urážky v našem světě v podstatě ustanou. Jejich používání mezi lidmi vymizí; obdobně jako vymizely mechanické psací stroje a ormigové kopírování dokumentů.

Kdybych sem dal na tuto psychologickou odbornou pomůcku konkrétní odkaz… tak by logicky každý, kdo není úplný zločinec, vyvinul maximální úsilí, aby se informace o ní stala ve všech mainstreamových médiích hlavní zprávou dne. Aby se to dovědělo maximum lidí.

Ovšem není tomu tak – pravidla zdejšího blogování jsou taková, že by to pak admini chtě nechtě museli stáhnout z hlavní stránky – a zařídit tak, aby se o řešení dozvědělo co nejméně lidí.

Takže přímý odkaz neuvedu.

Ale naděje existuje.

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 4,94 out of 5)
Loading...
48 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)