1.1.2023
Kategorie: Ze světa

Falešný útok může změnit svět ze dne na den

Sdílejte článek:

LADISLAV ZELINKA

 

Někdy před dvanácti lety jsem napsal článek s názvem “Falešný útok a virtuální válka”. Bohužel, to co jsem v něm psal, platí stále a ještě více v naší době, než tehdejší.

Uváděl jsem v něm, že je v možnostech některých států vytvářet mediální obrazy dění tak, že lze buď probíhající válečný konflikt (záměrným neinformováním o něm) skrýt (jako třeba probíhající válka v Jemenu), nebo naopak vytvořit (propagandou a režisérským uměním) virtuální konflikt, tam, kde třeba ani žádný nepřítel není (jako třeba “válka proti teroru”, probíhající přes deset let a zahrnující útoky na několik suverénních zemí a statisíce mrtvých, i když Usáma bin Ládin byl pravděpodobně zabit už v roce 2001 při prvním odvetném náletu).

S tím jak vyspělá se stává technika a audio a video počítačová tvorba, přestáváme rozeznávat, co jsou skutečné záběry, skutečné postavy a co simulace, stejně tak, co je autentické a co režírované, natáčené za použití profesionálních herců.

Mimo rozlišovací schopnosti běžných “diváků” těchto “show” je poznat, kdo proti komu bojuje, neboť téměř vždy se používají různé druhy maskování, převlékání, zástupných nasazení a najímání cizích bojovníků. Rozluštit, kdo to vše financuje, zásobuje zbraněmi a logistikou, je těžký úkol i pro investigativního novináře.

Pokud by měl vypuknout nějaký nový velký konflikt, určitě se to nestane “oficiálním vyhlášením války”, nýbrž jistě za použití některého z mnoha špinavých triků, buď kdy se tradičně útočník vydává za napadeného, nebo provede útok pod vlajkou někoho jiného. Provádění tu a tam nějakého teroristického činu je dnes bohužel používanou a neblahou praxí v rámci mocenské politiky.

Terorismus je nejhorší a nejzhoubnější způsob využití falešných útoků, neboť je těžké vypátrat spojení na jejich autory a donátory, přičemž provedení může být přes prostředníky a sdílené, což stěžuje situaci. Rozhodování o odpovědi na ně je problematické a nezáviděníhodné. Ani si nechtějme představit zbraně hromadného ničení v rukou teroristů. To je bohužel dnes obrovské nebezpečí.

Situaci neulehčuje to, že se na oběžné dráze nachází tisíce satelitů, některé s tajnými a vojenskými účely. Celosvětovou úmluvu o zákazu exotických zbraní, zbraní hromadného ničení a jejich umisťování do vesmíru bohužel některé státy porušují. Tím se pak stává možné provádět nejrůznější podvratné akce kdekoliv a jakkoliv po celém světě, jak jsem též uváděl.

Připomeňme si ještě, že každá velká událost a každá velká válka začala “nečekaně”. Den před ní lidé žili zcela normálně, bezstarostně, nedokázali si představit, že by to mohlo být jinak, a pak ze dne na den bylo vše jinak. Pokud by mělo dojít k nové velké události, můeme si být jisti, že se stane “nečekaně”. Situace se změní během dne, či hodiny.

Na druhou stranu dodejme, že v dnešním globalizovaném a nesmírně složitém světě se sotva něco děje náhodou. Konečné procesy jsou výsledkem jiných složitých procesů, vycházejících z jiných složitých procesů. Pokud by měla vypuknout válka, určitě nebude poskytnut prostor náhodě a jistě se nebude jednat o spontánní dějství. I samotný její začátek bude jistě pod přísnou kontrolou a v rámci plánu, jako vše ostatní.

Náš nový rok začíná ve válečném stylu, v atmosféře strachu a nejistoty, takřka za zvuků děl, tedy nijak optimisticky. Mějme se na pozoru před prvky falešného útoku, mějme na paměti zvýšenou šanci jejich využití, nenechme se oklamat válečnou propagandou, a přejme si, abychom celý rok ve zdraví přežili.

 

blogosvet.cz

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
51 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)