20.12.2022
Kategorie: Ekonomika

Sláva bláznům u kormidla. Není blbej, jen příkladně poslušnej

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Odzvonilo Zelenému údělu? Nezvládáme, neuplatíme, zhroutí se nám průmysl? Ale kdeže. Místo slevování z absurdních plánů jsme se dočkali jejich zpřísňování. Pravidla pro emisní povolenky, které stojí za čtvrtinou ceny elektřiny, se budou zpřísňovat. V neděli se na tom usnesla Rada EU. Povolenky začnou bezprostředně dopadat i na domácnosti. A dočasný ministr pro ubírání životního prostředí pro život Marian Jurečka ujišťuje, že se nikomu zvedat cena nebude. Unie na to vyčlení peníze. Které nejdřív vytáhne z peněženek lidem, kteří fakticky emisní povolenky, tedy daň z života, platí. Vzniká tak mýtické perpetuum mobile zacyklené do své dokonalosti. Seberu, znovu seberu, trochu dám a doufám, že se mi to nehryzne a nerozpadne.

A platit budeme víc všichni. Každý, kdo chce mít doma teplo a jistou soběstačnost na systému. Jako rukojmí si vezmu vládního poslance z ODS Jana Skopečka:

„Rozumím snaze mít zdroj čisté energie. Jen si pojďme nalít čistého vína a jasně si říct, že v českých podmínkách nelze mít založenou energetiku na solárních a větrných elektrárnách. Jasně, ve Španělsku nebo Maroku mohou soláry hrát důležitou roli, v Česku, kdy v dobrém roce svítí pár měsíců, to zkrátka nejde.

Stačí se podívat na čísla posledních dní, z jakého zdroje elektřina pochází. 0,24 % slunce, 0,49 % vítr. Naopak 44 % uhlí, 30 % jádro, 10 % plyn.

Jestli budeme poslouchat aktivisty na úkor odborníků, tak nás čeká další prudký náraz do zdi a pokles životní úrovně. Nedopusťme to.“

To prosím napsal na svůj facebookový profil politik vládní strany, která ve vedoucí pozici v něděli s ostatními lumíky Rady EU prosadila razantní zpřísnění Zeleného údělu, který citelně dopadne na naprosto všechny obyvatele Evropské unie. S větším důrazem pak na Českou a Slovenskou republiku, kde na takové srandičky s energetikou nejsme připravení a ani se na ně patřičně připravit nemůžeme, protože prostě nemáme adekvátní přírodní podmínky. Připomenu – 0,24 % slunce, 0,49 % vítr, 44 % uhlí, 30 % jádro, 10 % plyn, jak napsal Skopeček. 

Ztráty nám má kompenzovat sociální fond EU, kde bude k rozházení 86,7 miliard eur, což je přibližně 2,1 bilionu korun. To není mnoho. V přepočtu přibližně 2600 korun na jednoho obyvatele Evropské unie. Z toho se prostě donucovací metoda k instalaci solárních panelů z Číny i na čela obyvatel unie neuplatí. Peníze z fondu budou určené na zateplování a modernizaci těch několika málo budov. Jen v České republice je ale dva a čtvrt milionu budov. Kolik z nich je potřeba olepit polystyrenem? A jak si úřednický šiml došlápne na anarchisty s kamny a kotli? Jasně, uvalením uhlíkové daně na palivo. To se nám pod okny úřadů práce do budoucna budou pěkně řadit sebevrazi, kteří už si ani nezatopí a tak to radši zabalí. Protože účty za teplo sociální fond platit nebude. Zaplácne jen polystyren na fasádě. A to ještě nemnohým.

Doposud muselo v České republice platit emisní povolenky 250 podniků, většinou energetických a z těžkého průmyslu. Nově se Rada EU pod vedení těch největších lumíků rozhodla, že platit budeme všichni. Z každého komínu, prakticky z každého výdechu. Když vezmeme v potaz, že se ústy našich politiků chystáme vyhrát válku proti Rusku, jdeme velmi svérázným směrem. Ono to skutečně vypadá, že dalším krokem budou tanky na solární pohon. Případně šlapací tanky. 

Pak je tu samozřejmě globální dopad. Evropské firmy budou mít nepřekonatelnou nevýhodu oproti firmám mimo unii. Jejich výdaje budou násobné. A to i oproti firmám z USA, které na našem zeleném šílenství vydělají nejvíc. Export evropských zemí do okolního světa bude náramný. Budeme své zboží nabízet za násobné ceny oproti mimounijní konkurenci. Ovšem bude to zboží takzvaně s příběhem. Jako když chráněné dílny prodávají své výrobky. Trochu dražší, ale s jímavým příběhem. Zkrátka Evropská unie, tak trochu chránění dílna. Kterou ovšem nikdo nebude chránit, když už jsme u toho, ale pokusí se nahradit její obchodní vztahy.

To povede ke snižování životní úrovně obyvatel. Hlavně těch, kteří už nyní mají životní úroveň na háku a snaží se prostě přežít vypisováním si slev a akcí v supermarketech a nakupováním toho nejlevnějšího a tedy nejméně kvalitního jídla. To zase povede ke zhoršování zdravotního stavu obyvatel, samozřejmě nejvíce těch dole. V kombinaci s tragickým nedostatkem lékařů báječná vyhlídka na budoucnost. Zpráva z posledních dnů – od ledna se ruší část pohotovostí po celé ČR. Chybí peníze i lékaři. No není to báječné?

„Kdekdo se zaklíná Evropou, spoléhá na nějaké bruselské recepty. Ale které to jsou? Znáte nějaký, který opravdu funguje? Na všechno má Brusel jednu odpověď. Když se něco nedaří, tak je to pro to, že jsme ještě málo evropští. … Evropa neustále ztrácí své postavení, kolem se mnohem rychleji než Pendolino z Ostravy do Prahy řítí nové ekonomické velmoci. Je pěkné si říkat, že nás Japonci, Číňané, Indové nikdy nepředeženou, protože nejsou kreativní, jenže oni věří ve vzdělání, věří v práci, věří inovacím více než my. A jsou připraveni pro to něco obětovat. Každý den nám svou kreativností ukazují, jak kreativní jsou. A nemusíte chodit ani daleko, když se podíváte na naše šikovné a pracovité vietnamské spoluobčany a na jejich chytré děti ve škole, opravdu si myslíte, že nejsou kreativní? Pokud se sebou rychle něco neuděláme, ujedou nám všechny vlaky, protože jezdí po rychlejších tratích, než jaké máme k dispozici my.“

 

Kdo to řekl? Nikdo jiný než premiér České republiky Petr Fiala. Před osmi lety, kdy do něj ještě nikdo nevložil klíčenku s návodem. Teď náš premiér tvrdí naprostý opak toho, s čím se na vrchol ODS dostal. Popírá podstatu a stává se součástí oněch byrokratických plánů, které postrádají kontakt s realitou. Fiala roku 2014 dával smysl, Fiala roku 2022 je beze smyslu. Naši politici sami sobě odporují. Prosazují to, proti čemu bojují. To je snad ukázka do dokonalosti dovedeného lokajství těch našich strůjců národního blaha ze Strakovky?

„Pád Říše je věcí ohromných rozměrů a není snadné se mu postavit. Je zákonitým důsledkem zvyšující se byrokracie, poklesu iniciativy, potvrzení kastovnictví, potlačení zvídavosti a celé řady dalších faktorů. Je to pohyb tak mocný a grandiózní, že už se nedá zastavit.“ Isaac Asimov, Nadace

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 4,88 out of 5)
Loading...
24 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)