13.12.2022
Kategorie: Ekonomika

Česko přijme do zbrojovek tisíce expertů z Ukrajiny, to je něco jako ti doktoři a atomoví inženýři z Afriky? O nás bez nás rok 2022 – přecházíme na válečnou výrobu?

Sdílejte článek:

JANA MARKOVÁ

Česko přijme do zbrojovek tisíce expertů z Ukrajiny, to je něco jako ti doktoři a atomoví inženýři z Afriky? O nás bez nás rok 2022 – přecházíme na válečnou výrobu?
Ne, není to sakrasmus, opravdu. Tenkrát i teď je nám to podáváno se zcela vážnou tváří. Ani já si tedy nebudu byť v jediné větě dělat legraci, protože tato situace je velmi vážná. Budeme tu mít (a už v Libavé vlastně máme), zase cizí armádu a ani to netrvalo dlouho.

Podle náměstka ministryně obrany Kopečného jde o výsledek říjnového jednání mezi premiérem Petrem Fialou z ODS a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Nikdo se neptal Parlamentu ani občanů. Zastupitelská demokracie jako vyšitá.

„Nezačali jsme na Ukrajinu jezdit včera nebo loni, jezdíme tam od roku 2015. Pro Ukrajince (a tedy asi i pro nás) válka začala bezprostředně po Majdanu.“ Takže Minské dohody byly opravdu jen divadlo?

Z České republiky uděláme zbrojařský ukrajinsko-český holding. Bude dodávat zbraně pro válku NATO s Ruskem a zřejmě i jinde po světě. „Jestliže v nějaké chvíli budeme potřebovat měsíčně vyrobit další množství techniky, budeme potřebovat výkonnou pracovní sílu, abychom byli schopní produkovat více zbraní pro bezpečnost Česka, pro bezpečnost Ukrajiny a pro bezpečnost Aliance.“

„Společné podniky by měly být v Česku v závětří a měli by v nich působit experti z Ukrajiny.“ Jak dlouho bude tenhle zbrojní areál „v závětří“? Do první ruské rakety? Nebo Čínské? Nebo třeba Syrské? Nakreslíme si na čelo perfektní terč. I pro případné teroristy.

O jaké lidi půjde? „Bavíme se o vysoce kvalifikovaných pracovnících. Vyloženě technici do výroby“. Aha. My nemáme dost „techniků na do výroby“ u nás?

O jakou výrobu půjde? „V první fázi se jednoznačně zaměřujeme na společné modernizační opravárenské kapacity a později i výrobu těžké bojové techniky.“ Takže my budeme kupovat výzbroj od Američanů a vyrábět pro Ukrajinu? Nebo co, že to ta ministryně oslavovala?

Kdy do českých zbrojovek přijedou první ukrajinští experti? „Pár týdnů poté, co budou projekty podepsané. Rozhodně v prvním pololetí příštího roku by měla začít konkrétní výroba některých klíčových zbraňových systémů nebo komponentů.“ Ještě věříte tomu, že měly ty statisíce lidí, které jsme narychlo poslali do českých škol a zařadili do sociálního a zdravotního systému někdy odjet zpět na Ukrajinu?

Prý to bude mít benefity pro daný region. Vážně? Bydlel pan náměstek někdy vedle takových zařízení, kde jsou tisíce lidí, jako „technici do výroby“? A je úplně jedno jestli z Rumunska, Ukrajiny nebo třeba z Ulánbátaru? Bál se posílat samotné děti do školy a po šesté nešel sám ani do Kauflandu? V místě, kde městská policie nezmůže nic? Jen sem tam uklidí krev na chodníku? A ne, není to přehnané.

Tušíte, kde zbraně z Česka končí? „Máme docela přesné informace. V červnu vznikla speciální jednotka na ukrajinském ministerstvu obrany, která to sleduje.“ Tak tahle věta je asi to nejvtipnější, co pan náměstek vypustil z úst. Připomenu slova americké strany: USA nejsou schopny sledovat dodávky americké vojenské pomoci na Ukrajinu, přiznávají američtí činitelé. Bojí se, kde mohou zbraně a vojenské vybavení skončit. Tak hlavně, že my se nebojíme.

Měli bychom se tedy bát? Nebo bychom měli mít radost, že jsme konečně zase ti „nej“? Já nevím. Jsme jediní v Evropě, kdo hodlá toto udělat. Jsme jediná země v Evropě, na jejíhož premiéra řve kdejaký řadový poslanec Europarlamentu. Jsme jediná země, na jejíhož premiéra se ošklivě podívá prezident Zelenskyj a ten premiér ji bez mrknutí oka prodá. Pamatujete se na východní mafie z devadesátých let? Víte jaké jsou ty, co obstarávají obchod se zbraněmi? Myslíte, že nepřijdou? Víte, jaké to bylo, když jsme tu už jednou cizí armádu měli? Jak se vedle ní žilo? Bydlíte vedle montovny? Vidíte jak to vypadá všude na světě, kam přijali statisíce lidí jiné kultury a hodnot?

Odpověď, jestli je tohle pro Českou republiku dobře, to je na každém. Protože jen a jen nás se to v konečném důsledku dotkne. My a naše rodiny budeme muset nést důsledky všech těchto rozhodnutí.

 

Jana Marková

* Věty v uvozovkách jsou citace pana Kopečného.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (36 votes, average: 4,86 out of 5)
Loading...
67 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)