12.12.2022
Kategorie: Společnost

Na to se nedá koukat

Sdílejte článek:

JINDŘICH KULHAVÝ

Televize bývala zdrojem zábavy a informací. Jestliže zábava se tak nějak smrsknula na nekonečné seriály, starší filmy a milion stanic dávajících to samé, jen v jiném pořadí, pak pokřivenost informačních toků je z tohoto hlediska úrovně ještě podstatně horší. Lehce z toho vyčnívá ČT2 se svými většinou postaršími reportážemi a Prima ZOOM přinášející zajímavosti ze světa přírody. Klasická zpravodajství jsou souborem novinářské špíny a manipulací, přidané publicistické pořady typu 168 hodin vyloženě tendenčními a připravovanými na přesnou politickou objednávku. No, a poté existují ještě diskuse vedené přeplácenými moderátory, přičemž výběr diskutujících a přístup k nim je doslova ukázkou toho, jak nestranná práce moderátora nemá vypadat. A je jedno, je li to Tománková, Moravec či někdo jiný.

Tlak na směřování myšlení národa je jednoznačný. Kdysi tu byla podpora komunistů velmi podobná té předtelevizní poskytované za 2.světové války nacistům. Jestliže se na spolupráci s fašistickým Německem podílela řada umělců, producentů či majitelů ateliérů, mezi nimiž nesmíme zapomenout na rodinu Václava Havla, pak komunisty tlačili další zaprodanci, přičemž se opět objevilo mnoho těch, kterým bylo jedno, pro koho a co dělají, hlavně že z toho byl vlastní profit. Bylo by naivní si myslet, že řada z pracovníků médií nebyla s danými režimy spjata ideologicky a myšlenkově, ale bylo i plno těch, kteří se k problematice povinného stranictví stavěli pragmaticky. Po morální stránce nic moc, ale jistě by kontrovali tím, že se nějak živit museli. A stejně tak umělci. Pravdou je, že bez jisté loajality bychom plno hereckých velikánů neměli, na druhou stranu zůstalo pár takových, pro které bylo důležitější žít s čistým štítem.

Doba polistopadová byla specifická převlékáním kabátů. Umělci nacvičili nové role, moderátoři a novináři obrátili a našli nového nepřítele. Politici taktéž a dojezd této schizofrenní přeměny můžeme vnímat dosud, kdy na prezidenta kandiduje aparátčík a příslušník ČSLA Petr Pavel a podobně nastavený prací v zahraničním obchodu Andrej Babiš. Oba dva byli ještě o něco ,,pragmatičtější“, takže příslušnost k STB či KSČ ozdobili větší aktivitou, než bylo možná potřebné k budování vlastní kariéry. Umělcům lze lecos prominout, komedianti byli vždy poplatní tomu, kdo jim vyplácel gáži. Tedy pokud nehýřili snahou být co nejvíce podlézavými režimu, který jim přinesl větší možnosti se prosadit. Nejednou tak byli herci čtvrté kategorie obsazováni častěji než skuteční umělci. Novináři a pracovníci v médiích je kategorie lidí, kteří by měli mít k pravdě nejblíže. V tom případu jsme ani za komunistů neměli tolik lhářů, jako máme nyní. Navíc skvěle placených, ovšem z různých zdrojů. A to i včetně politicky angažovaných. Navíc nejeden miliardář ovlivňuje světové dění právě vlastnictvím médií. Právě ta společně s bankami, nadnárodními konglomeráty a Big Pharmou patří k hlavním hybatelům dění na světě.Jejich majitelé k nejbohatším lidem na planetě. Jestliže umělci byli vždy tak trochu prodejné děvky v lepším slova smyslu, což platí i pro většinu současných hollywoodských hvězd, pak u stejné většiny současných novinářů a moderátorů to platí stejně, ovšem v horším slova smyslu.

Manipulativní chování stálic našich obrazovek Moravce, Železného, Wollnera, Tománkové, Fridrichové či Witowské je natolik evidentní, že je s podivem, kolik občanů ČR jede na jejich vlně. Pokud mají tito lidé mít zásadní vliv na názory konzumentů televizních zpravodajství a publicistických pořadů, pak jsme na tom s povědomím skutečně špatně. Oni za tučný bakšiš dělají skutečně špinavou práci, přičemž těm z ČT na ni výrazně přispíváme my všichni. Zároveň sledovanost jejich pořadů, která je s podivem vysoká, nahrává dalšímu pokračování této veřejně prezentované ,,škváry“. Kdo tedy sleduje, třeba jen zvědavosti, diskusní a další programy našich televizí, možná i nechtěně navyšuje popularitu hlavních propagátorů. Při uvědomění si toho, že do nich nikdy nejsou zváni skuteční kritici či oponenti systému, je to ztráta času. A s tím bohužel plno z vás mrhá, přestože k utváření vlastního názoru mohou přispět i nezávislá a alternativní média. Jen to stojí více času. Důkazem ovlivňování lidí je momentálně dění kolem sociální sítě Twitter zakoupené Elonem Muskem. Odhalování obrovských skandálů kolem americké administrativy a syna prezidenta Bidena, voleb a pedofílie ukazuje, v jaké špíně se západní svět brodí. A my svou příslušností k němu nejsme o nic lepší. Více k tomu není co říct.

Jindřich Kulhavý

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (48 votes, average: 4,90 out of 5)
Loading...
42 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)