30.11.2022
Kategorie: Společnost

Pirátka Gregorová: Itálie směřuje neofašismu

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

Europoslankyně Markéta Gregorová se opět o nové italské vládě vyjádřila jako o neofašistické. Novou italskou premiérku Giorgiu Meloniovou považuje stále za neofašistku.

Nechci Italům nějak extrémně křivdit. Teď jsou kooperativní, což je dobře. Zároveň ale nemám důvod si myslet, že už nejsou neofašisti. Nemám v tu vládu důvěru. Velké množství italských vládních představitelů včetně premiérky Meloniové v minulosti podporovalo spíš Putina a vyjadřovalo se pozitivně směrem k odkazu Benita Mussoliniho,“ připomněla Gregorová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS…Jejich programy se shodují v odmítání migrantů či euroskepticismu (u Meloniové mírného). Jsou však na místě obavy o italskou demokracii? Pravdou je, že Meloniová v minulosti otevřeně chovala své sympatie k fašismu. O diktátorovi Benitu Mussolinim pak řekla, že „byl dobrý politik, protože vše, co udělal, udělal pro Itálii“. Současná premiérka ale tvrdí, že se s fašistickou ideologií již dávno rozešla. Gregorová navíc označila postoj ODS k italským „neofašistům“ za nepochopitelný.

Gregorová jako členka České pirátské strany od roku 2012 a předsedkyně Evropské pirátské strany v letech 2018/9, tak dehonestuje novou italskou vládu systematicky. Napadení ODS z „podpory neofašismu“ je jen takovou pomyslnou třešničkou na dortu. Paní Gregorová se tak velmi „neotřele“ naváží do vládního koaličního partnera. O tom, že piráti jsou všechno jiné než jakási „nová naděje“ pro českou i evropskou politiku, svědčí ostatně i způsob, jakým se primátor Prahy Zdeněk Hřib snaží za každou cenu zůstat u vesla a Praha je dnes jediným městem, které nemá řádně zvoleného nového primátora a vedení po podzimních komunálních volbách.

Piráti a obecně evropská levice a poblázněné evropské středové strany prosazují politiku „Zeleného údělu“, tj. odklonu od fosilních paliv, což v současné době vysokých cen energií a zemního plynu zvláště, působí jako spolehlivá cesta do ekonomické katastrofy. V europarlamentu a Evropské komisi už zaznívají (konečně!) hlasy proti vysokým cenám plynu dováženého do EU z USA. USA tak zřetelně profitují na sankcích proti Rusku, a i náhrada ruského plynu americkým má na svědomí energetickou krizi nevídaných rozměrů.

Podle médií existují asi tři státy, které na ruské agresi proti Ukrajině vydělávají. Má se jednat o Gruzii, kam údajně uprchlo asi sto tisíc Rusů a za nimi se „stěhovaly“ jejich peníze. Na válce dále vydělává Turecko ( i když v Turecku panuje tak vysoká inflace, že se mi slovo „vydělává“ moc nezdá). Konečně pak na válce vydělávají prostřednictvím exportu LNG právě Spojení státy.

K europoslankyni Gregorové mám ještě jednu poznámku. Před jistým časem se vyjadřovala k válce na Ukrajině tak, že by stačilo, aby NATO na Rusko zaútočilo a bylo by ihned po válce, protože by Rusko bylo na hlavu poraženo. Existenci ruských jaderných zbraní paní europoslankyně samozřejmě okázale ignoruje, jak je ostatně v politice Západu dnes docela běžné.

A ještě jedna informace o paní europoslankyni z posledního období. V komunálních volbách v roce 2022 kandidovala za piráty do Zastupitelstva města Brna[ i do Zastupitelstva městské části Brno-střed (ve druhém případě v rámci kandidátky subjektu „Piráti, Zelení a Žít Brno“). Ani v jednom případě však nebyla zvolena. Zaplať Pán Bůh – dodávám.

 

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
34 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)