22.11.2022
Kategorie: Exklusivně pro PP, Společnost

Že by nám Green deal začínal chcípat?

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

Po skončení klimatické konference COP27 v Egyptském Šarm aš Šajchu mají evropští lídři hlavy ve smutku a „environmentální žal” z nich přímo odkapává. Z Berlína, Paříže i Bruselu zaznívají tóny smutku a zklamání. Protože prý: „přijaté kroky ke snížení emisí nejsou zdaleka dostatečné vzhledem k dramatickým dopadům, které klimatická krize již má,” jak k výsledkům summitu uvedla například německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková.

Proč tolik zklamání? Evropská delegace odjížděla na COP27 natěšena a plna optimistických očekávání. Že svým příkladem strhne ostatní a přiměje zástupce celého zbytku světa k novým „ambiciózním” závazkům na ještě rychlejší zavržení fosilních paliv a prosadí další urychlení přechodu na tak zvané obnovitelné zdroje. Ať si o tom obyvatelstvo příslušných států myslí cokoli. Jenže narazila.

Jaké jsou tedy výsledky právě skončeného summitu COP27? Z pohledu evropských politiků a ekologických aktivistů více než tristní. Závěrečné komuniké konference sice znovu potvrdilo touhu OSN a všech zúčastněných vlád, splnit cíle Pařížské dohody z roku 2015 (tedy nezvýšení světové teploty o více jak 1,5 stupně), ale neuzavřelo žádné nové dohody, které by byly pro vlády závazné ohledně způsobu, jak toho dosáhnout. Tedy, jinými slovy, pokecali jsme si, že by se mělo, a že by také nebylo špatné… ale tím to končí. Země Asie a Afriky řekly jasně – my do toho nepůjdeme, protože si svou vlastní ekonomiku ničit nehodláme. Jako ta praštěná Evropa.

Největší tragédií pro Green dealisty je asi skutečnost, že na konferenci došlo k úplnému zrušení závazku, dosáhnout vrcholu emisí do roku 2025. A pokud jde o fosilní paliva?  Taky ústup. V případě těžby a energetického využití uhlí se dohodlo pouze jeho “postupné snižování”, namísto Evropou požadovaného zákazu. Otázka těžby a používání ropy a plynu byla pominuta úplně. Prosadila se jen vágní formulace, že „dotace na fosilní paliva by měly být postupně zrušeny”, což je termín, který ze všeho nejvíc připomíná české „až naprší a uschne”.

Navíc se v závěrečném dokumentu objevila jedna poměrně zásadní díra. Prohlášení o podpoře “nízkoemisní” energie, jako jednoho ze zdrojů budoucnosti. Podle expertů jde o velice významnou (pravděpodobně úmyslně vpašovanou minu), protože tento obtížně definovatelný termín by mohly firmy použit k „inovativnímu” rozvoji fosilních paliv. Každý si asi umí představit jak. Prostě cákneme trochu metanolu do Naturalu a vyhlásíme jej nízkoemisním palivem. Na snížení emisí o pěkných 0,5% máme protokol. A protože jde o přírodu, tak to zdražíme alespoň o 3 koruny na litr, proti Naturalu stávajícímu. Planeta přece hoří. To by v tom pak byl čert, aby takovéto opatření nepodpořila většina vlád, chtivá vyššího výběru daně, a nezavedla je plošně…

Závěrečný dokument, ovšem kromě zmíněné podpory “nízkoemisních energetických systémů”, hovoří také o čistých výrobních postupech a opatřeních v oblasti energetické účinnosti. Nezahrnuje však ropu ani plyn, a tím umožňuje pokračovat v investicích do fosilních paliv, pokud tedy budou používat čisté technologie. Což v podstatě znamená, že postačí nějaké to vylepšení účinnosti stávajících zařízení a snížení emisí,  třeba lepší technologií filtrů v elektrárnách. Dokument také v zásadě umožňuje dále rozvíjet a používat účinnější spalovací motory v dopravě. Stačí nějaký ten filtr, katalyzátor a „zvýšení účinnosti”. Z pohledu ekošílence (třeba Evropské komise) skutečné Waterloo.

Dosáhli tedy evropští Green dealisté vůbec něčeho? Bohužel dosáhli. Pouze díky nezměrnému úsilí (a citovému vydírání) evropské delegace byl prosazen fond pro „zranitelné” země, postižené klimatickou změnou. Sláva budiž udatnému vůdci Unijní delegace, F. Timmermansovi, který slovy: „Jak by se v této souvislosti mohl bohatý svět dívat jinam, když Evropská unie předložila formální návrh na pomoc těmto nešťastným obětem klimatického chaosu vypořádat se s katastrofálními ztrátami a škodami, které utrpěly a budou i nadále trpět?” burcoval svědomí světa…

Takže budeme zase platit. My a další země, které se k tomu připojí. Fond je oficiálně určený na škody, které nějak souvisí s klimatickou změnou a tak zvaný Třetí svět se už těší, jak jeho prostřednictvím podojí nemilované bělochy. Bylo sucho? Byly záplavy? Klimatická změnááá!! Zaplať bledá tváři!  Maličkou pihou na rozjásané tváři pokrokového lidstva je ovšem čínský přístup k této aktivitě OSN. Říše středu, jak se Čína (největší znečišťovatel a druhá největší ekonomika světa) sama nazývá, prohlásila, že ona je taky rozvojová. Proto tedy, logicky, do fondu nic platit nebude. Ani Juan. Jo,  “globální správa klimatu má před sebou ještě dlouhou cestu,” dodali k tomu Číňané filosoficky a spokojeně odjeli z Egypta domů. Takže to dopadlo jako obvykle. Přírodní pohromy a škody ve všech různých Krachestánech a Ubundi zatáhne hloupá Evropa. Prakticky sama.

Ale aby nedošlo k mýlce. Toto není filipika proti pokroku. Fosilní zdroje jednoho dne skutečně dojdou a je proto logické a předvídavé hledat zavčas nové cesty získávání energie. Nikdo také nemůže popřít, že energetické technologie, šetrnější k životnímu prostředí, by byly více než žádoucí. Proto také žádný rozumný člověk neodmítá pokrok v energetické oblasti. Ale podstatný je způsob zavádění toho „pokroku”. Uvážlivý státník by tlačil především na základní výzkum, a poté i na aplikované rozvíjení již známých postupů. Třeba na thoriové reaktory, na tak zvané množivé reaktory na termojadernou fůzi, na nové principy uchovávání a skladování energie.. S tím, že až to bude plně funkční a současně výhodnější, než stávající postupy, prosadí se to samo. I bez státu. Příkladem budiž LED osvětlení, které (na rozdíl od zářivek) nikdo netlačil a samo se prosadilo.

Ovšem sekernický způsob protlačování tak zvaného pokroku v EU, se shora nadekretovanými zákazy a příkazy, často odporujícími zdravému rozumu, vzbuzuje dojem, že jeho primárním úkolem není zabezpečení energetických potřeb vlastního obyvatelstva, ale ožebračení Evropy. Jakési prudké snížení spotřeby, řízené zchudnutí kontinentu a jeho technologický propad na úroveň rozvojových zemí. A že tak špičky EU plní nějaké jiné zadání, než touhy a vůli obyvatelstva zemí, odkud pocházejí.

Nu, padla kosa na kámen. Země „nezápadního” světa nám, do Green dealových fantasmagorií, hodily vidle. A to je moc dobře. Ono to Zelené blbno sice ještě nějakou dobu pojede dál, alespoň na území Evropy, ale pro evropské „elity” bude čím dál těžší vysvětlovat naši pozici „kůlu v plotě”. Blbce, který všechno a všem platí a současně si podřezává větev, na které sedí. Za nadšeného potlesku konkurentů Evropy, ze všech (normálních) koutů světa.

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (40 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
39 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)