19.11.2022
Kategorie: Ekonomika

Jak je to s poslaneckými platy?

Sdílejte článek:

PAVEL RIHA

Pořád se vedou debaty, kolik berou poslanci. Lidé se pohoršují nad jejich platy, přitom si neuvědomují, že pro řadu poslanců je tento plat jenom menší částí příjmu. A jak jednou před lety po dostatečné dávce alkoholu přiznal jeden senátor, tak poslanecký plat je pro většinu těchto papalášů fakticky pouhým “kapesným pro manželku” (manžela).

Plat poslance, o kterém se zmiňují média, je tedy jen jakousi základnou, ze které se vypočítávají další odměny (náhrady) a příplatky všeho druhu.

Od 1. do 31. ledna 2022 činila platová základna pro představitele 89.155 Kč.

Od 1. února 2022 činí platová základna pro představitele 84.060 Kč.

Poslanci ovšem náleží plat určený z platové základny platovým koeficientem ve výši 1,08.

Platový koeficient poslance se dále zvyšuje:

a) místopředsedovi podvýboru o 0,11,
b) místopředsedovi výboru, předsedovi podvýboru a za každých 15 členů poslaneckého klubu jednomu místopředsedovi poslaneckého klubu o 0,22,
c) předsedovi výboru, předsedovi poslaneckého klubu, předsedovi komise a předsedovi vyšetřovací komise komory Parlamentu, předsedovi delegace Parlamentu České republiky v Parlamentním výboru přidružení Evropské unie a České republiky a vedoucím stálých delegací Parlamentu České republiky do meziparlamentních organizací o 0,44; předsedovi poslaneckého klubu se dále zvyšuje platový koeficient o 0,03 za každých i započatých deset členů poslaneckého klubu nad nejnižší počet stanovený zvláštním zákonem,
d) místopředsedovi komory Parlamentu o 0,98,
e) místopředsedovi komory Parlamentu, který jako první zastupuje předsedu komory Parlamentu, o 1,09,
f) předsedovi komory Parlamentu o 1,82.

Je tedy jasné, proč sice pětikrysa kandidovala společně, přesněji ve dvou smečkách, ale proč se okamžitě po obsazení parlamentu opět rozdělila do samostatných poslaneckých klubů

No a dál tu máme Náhrady výdajů:

Cestovné:

I. Podle vzdálenosti obce, kde dotyčný papaláš bydlí:
1. do 50 km ve výši 40 % platové základny,
2. nad 50 km ve výši 45 % platové základny,
3. nad 150 km ve výši 50 % platové základny,
4. nad 250 km ve výši 60 % platové základny,

Předsedovi komory Parlamentu a místopředsedovi komory Parlamentu náleží víceúčelová paušální náhrada ve výši 58 % platové základny,

b) místopředsedovi komory Parlamentu ve výši 54 % platové základny.

A další a další náhrady…

Náhrada výdajů podle odstavce 1 písm. d) náleží předsedovi komory Parlamentu ve výši 3,5násobku sazby stanovené zvláštním předpisem pro zaměstnance v pracovním poměru.

Náhrady za pronájmy kanceláří:

Limitní ceny za pronájem kanceláře jsou závislé na velikosti města (např. 27 000 Kč měsíčně v Praze nebo 16 000 Kč ve městech s počtem obyvatel 10 000 – 25 000), cena pronájmu nábytku a vybavení je max. 5 200 Kč měsíčně, částka na úhradu telefonních poplatků a připojení k internetu – max. 5 000 Kč a limit na kancelářský materiál činí na prvotní výbavu v měsíci, v němž je uzavřena smlouva o pronájmu kanceláře 3000 Kč a dále měsíčně 2 200 Kč.

Výdaje na asistenta poslance se stanoví částkou 50 500 Kč měsíčně.

A teď jen pro představu obrázek – organizační schéma PSP. Každý obdélníček je nějaký klub, komise, výbor, podvýbor a pod., v nichž sedí předsedové a místopředsedové, kteří berou ty fajnové příplatky. V každém výboru se pak může domluvit pár poslanců a vymyslet si nějaký podvýbor (počet neomezený) a brát lukrativní příplatky, i kdyby se nikdy nesešli.

Potom jsou tu lobisté, hromada dozorčích rad a další prebendy, o kterých se běžný smrtelník nikdy nedozví.

Jak se jednou prořekl Babiš: “Založit si vlastní stranu, nalít do ní 50 miliónů ročně, vyhrát volby a prosadit si sám výhodné zákony, mě vyjde mnohem levněji, než platit poslance za správné hlasování.”

Všechny tyhle peníze jdou z kapes daňových poplatníků, kterým se následně tahle banda budižkničemů odmění nejdražšími energiemi v Evropě, cenzurou a rizikem zatežení do války. A nejvíc bere samozřejmě ta největší blbka, jakou kdy parlament přechovával ve svých útrobách.

 

Pavel Riha

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
12 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)