11.11.2022
Kategorie: Ekonomika

Cenové stropy elektřiny jsou tunel

Sdílejte článek:

JINDŘICH KULHAVÝ

Zastropování cen energií se ukazuje být byznysem podobným tomu, který vystřelil solární barony mezi miliardáře. Lidem a firmám, kterým končí na letos fixace, už přišla upozornění na to, že dojde k přecenění dodávek. A to tak, že prý není třeba se ničeho obávat, protože dodavatelé nepřekročí strop určený vládou a případný převis doplatí stát.

Pod touto zprávou však ti samí prodejci kalkulují ceny a zcela evidentně jdou ve Vašem případu na hranu zastropování, navíc po státu chtějí další vysokou částku. Reálná cena se tedy zvedne na trojnásobek stávající, Vy zaplatíte 2/3 nové ceny a 1/3 doplatí stát. Kdo by teď nechtěl mít vlastní elektrárnu, když si uvědomíme, jak obrovský zisk vzniká? Je třeba si uvědomit, že výrobcům elektrické energie na její produkci náklady nijak dramaticky nestoupnuly, tedy pokud nevlastní plynovou elektrárnu. Jenže vzestup cen plynu je méně dramatický, než je to právě u elektrické energie, to aby i tam zůstal prostor na solidní zisk. Majitelé uhelných elektráren mají většinou i své doly, tam si jaksi výrobní náklady určují víceméně samotní. Krok vlády k nejvyšším stropům cen v Evropě a možnosti je bez problémů překročit, vzápětí požadovat vysoké dorovnání od státu, je komedií a zároveň likvidací úspor občanů. A kdo žádné nemá, je odsouzen k energetické chudobě či k sevření v dluhové pasti.

K výše uvedenému je třeba přidat informaci o tom, že na Lipské burze se obchoduje pouze s jednou desetinou české produkce elektřiny. Zbytek jde mimo ni a není třeba dorovnávat ceny určené našim domácnostem do úrovně Lipska. Vláda však uvalila na zisky z prodeje některých komodit včetně elektřiny vysokou daň, jejíž výběr zakalkulovala do schodkového rozpočtu. Jestliže je tato daň 60ti procentní a stát doplácí třetinu cen, lze vcelku logicky vyvodit, že mu toto daňové zatížení prodejců a výrobců energie přinese mnohem více, než vydá za doplatky nad strop. Takže mu v podstatě vysoké likvidační ceny vyhovují a je to nastaveno tak, aby na tom vydělal. Opět je to důkaz toho, že na občanech vládě nezáleží, tedy pokud nemají ukrajinskou národnost. Tam jsou dotace účinné.

Odchod energetických firem vlastněných Danielem Křetínským do zahraničí, respektive změna jejich sídla, je logickým krokem, který bude následován. Fialova naivita nemá mezí. Takovou reakci musel očekávat i průměrný ekonom a politik. On nikoliv. Navíc mu Evropská unie momentálně jím vedená vrazila do zad nůž, když povolila Němcům finančně podpořit německé firmy. Obrovská suma peněz, kterou je až 50 milionů korun dotací na jednu každou existující společnost, které mají pomoci překonat energetickou krizi, je prostě totální zvrat představ našeho premiéra. Logicky tato částka bude rozložena jinak, velké firmy získají mnohem více a u menších se počítá s nižší podporou, i tak se ze zbytku Evropy stanou chudí příbuzní a z nás žebráci. Jde o další destrukci volného trhu, a to nejen uvnitř EU. Výhody, které získají německé firmy, jsou pro ostatní doslova frustrující a vyrovnat se s nimi bude nemožné.

Opět je třeba si připomenout, že v čele současné EU stojí náš premiér a vrchní ideolog Fiala. Je to projev neschopnosti, nebo jsou jeho lži o chodu EU jen dalším článkem v soukolí drtícím Českou republiku? Je neuvěřitelné, kolik lidí mu ještě věří. Může za to jeho protiruská rétorika probouzející ve voličích Pětikolky solidaritu s Ukrajinci, což může být částečně logickým vyústěním pohledu na invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 a zapomnění osvobození na konci 2.světové války od nacistů? Či snad nenávist k Rusku i za cenu převracení reálné starší i nedávné historie Ukrajiny? Copak občanům nevadí dopady devastační politiky minulé a současné vlády spojené nejdříve s covidem, poté přechodem ke Green Dealu a nakonec s ukrajinizací naší společnosti? Kam až to necháme dojít?

Naše životní úroveň zatím pomalu klesá, přesto už je plno lidí na úplné hraně možností přežít. Od ledna se přidají další. Zdražuje vše. Cena pohonných hmot je vyšší než v drahé Francii, ovšem 2.56 eura za naftu na německé dálnici nedosahuje. Zatím. Od ledna velká část lidí bude svítit svíčkami. Nákupní střediska v Polsku za hranicemi jsou plné občanů České republiky, levněji se jídlo nakupuje i v Německu a Rakousku, u nás se dotuje život lidem, kteří k naší vlasti nemají nijak vřelý vztah a jsou rizikem pro budoucnost. Přesto média nadále systematicky dehonestují každého, kdo se proti tomuto režimu ozve, policie sleduje kritiky a organizátory akcí svolaných k projevu nespokojenosti. Lži z úst Fialy a jeho ministrů jsou převáděny na jedinou možnou pravdu a ideologicky ovlivněné bláboly Pekarové Adamové, Němcové a plno dalších angažovaných prounijních šílenců nás denně přesvědčují o tom, že je náš svět plný bláznů. Navíc často tvořících pro Seznam, ČT, Forum24 a plno dalších nevěrohodných médií. Lze se na budoucnost dívat jinak než s despektem? Kolik toho ještě vydržíme?

Jindřich Kulhavý

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 4,97 out of 5)
Loading...
22 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)