11.11.2022
Kategorie: Politika

S fašisty vyjednávat nebudeme

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Pirát Mikuláš Peksa se ozval proti navazování bližší spolupráce s Itálii. Podle jeho mínění tamní politiku ovládli neofašisté a my bychom s nimi tedy neměli blíže jednat. Snad jen formálně, v rámci toho, že jsou to sousedé v Evropské unii. Hysterické diplomatické kruhy, které posedávají i na našem Ministerstvu zahraničních věcí, začínají zase promlouvat a pumpovat do veřejného prostoru ničím neopodstatněnou předsudečnou nenávist.

„S neofašisty se nespolupracuje. Ani s těmi umírněnými. Piráti se odmítají nechat zatahovat do snah Petra Fialy přiblížit českou vládu Itálii,“ napsal na Facebooku Mikuláš Peksa a pokračoval: „Premiér Petr Fiala se nechal minulý týden slyšet, že by se česká vláda měla začít více koordinovat s vládami v Itálii a v Polsku. Česká republika samozřejmě s oběma zeměmi komunikuje a obchoduje jak na mezistátní, tak i na evropské úrovni. Úplně něco jiného je ale návrh předsedy ODS vytvořit vládní koordinační most Varšava – Praha – Řím.“

V Peksově manuálu na použití demokracie je pouze koordinační most Berlín – Brusel, kde Praha figuruje jen na úrovni pasivní sondy, která má přijímat ty správné signály.

Nuže, podívejme se na to.

Petru Fialovi rozhodně patří předběžné uznání za to, že přemýšlí i v jiném směru než je trasa Berlín – Brusel (ač to tak při řešení současné krize moc nevypadá). Pro Českou republiku je zásadní vytvářet si uvnitř Evropské unie spojenectví a pevné vztahy. Itálie i Polsko, které Peksa zmiňuje, rozhodně nejsou bezvýznamní hráči a jde s nimi zahrát Berlínu, Paříži i Bruselu pěknou skočnou. Má to potenciál a doufám, že alespoň na této úrovni Petr Fiala nebude jen poslíčkem Leyenové a Scholze. Ale předvede se jako stratég, který České republice postaví základy pro její další mezinárodní zakotvení. Ale ano, i mně to přijde ve spojení s Petrem Fialou trochu úsměvné, ale stále jsme ve fázi, kdy Fiala je premiér a pokud udělá krok rozumným směrem, je dobré ho v dalších krocích podobným směrem podpořit.

Navazování užších a strategických vztahů vně naší věčně podřízenecké polohy vůči Německu je vždy dobře. Ostatně s tou jednostrannou závislostí na zdrojích se právě velká část Evropy pere v energetice. A není to příjemné vystřízlivění. Podobně závislí jsme ekonomicky a průmyslově na Německu. A i taková závislost se nám začíná už teď nevyplácet. Protože jsme závislí na jejich klimatických náladách, které jsou, z našeho pohledu chudé ekonomiky kolonie, snad až fantaskní. Němci tu utopii uplatí, my se v ní topíme a utopíme.

Ale pak jsou tu ti s klimaticko-politickým žalem jako je Mikuláš Peksa. Politici bez pokory vůči demokracii, kteří získali pocit, že platná je jen jejich pravda a jejich vidění světa. V poslední době si osvojili nemilý zlozvyk sahat často k nálepkám. Odsuzovat na první dobrou, bez diskuse, bez kvalifikace, ve vleku progresivních médií. Obklopují se odborníky i „odborníky“, kteří jim potvrzují jejich pravdu. Žijí v neprostupné bublině své hysterie a odtrženosti od reality. Pak si stoupnou k pultíku, uhladí si patku, pročísnou knírek a zakřičí s ukazovákem namířeným proti oběti – to jsou Židé, totiž Židé, pardon, to jsou neofašisté a jejich existence je nepřípustná. Nebudeme s nimi mluvit, nikdo nebudete. Nikdo. Nikdy. Rozvázat svazky, dát si sojové mochito a hledat to zatracené červené tlačítko, kterým by se dal odbouchnout zbytek světa, který kráčí proti jejich svobodě sebrat a ušlapat svobodu druhým.

Mikulášové Peksové a jejich nálepkování, které bere pevně daným slovům jejich naléhavost a sílu. Fašista? Božínku, prostě člověk, který nesouhlasí s Peksou. Nebo spíš s kterým nesouhlasí Peksa. Jednoduché, přepište slovníky, nastartujte Jourovou, začněte lynčovat Itálii.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 votes, average: 4,82 out of 5)
Loading...
24 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)