30.10.2022
Kategorie: Společnost

Nejbližší budoucnost …

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Včera jsem po vidlácku hodnotil poslední demonstraci a svůj článek jsem ukončil úvahou, že by podle mě bylo lepší teď s demonstracemi zvolnit tempo a počkat na věci příští. Jednoduše proto, že se hento lidové hnutí jaksi nezvětšuje a přibývá pnutí. Lidé, kteří si uvědomují problém, ti přijeli už potřetí a byli velice tolerantní k řečníkům i organizaci, což je fajn. Ti, kteří si problém neuvědomují, těm stále ještě neteče do bot. Už jsme tu probírali, že máme mezi sebou lidi, kterým se zdražily energie o 300%, ale také ty, kterým se zdražily o 15%. Restaurace jsou všude vyprodané, aut jezdí po dálnicích obvyklé množství… jen cenovky v hytlermarketu dost poskočily.

Když jsem se na Václaváku potkal se svými čtenáři, slyšel jsem, že leckteré průmyslové podniky už zavřely a propustily lidi. Ale také jsem si vyslechl, že jinde naopak lidi nabírají a rozšiřují výrobu. Škodovka teď prý jede na tři směny a ždímou z lidí co největší výkony. Signály jsou teď rozporuplné a člověk si zvykne i na šibenici. Ten úlek ze zdražení na začátku září, ten se nám poněkud rozpouští v mlze. všedních dní. A když je mlha, není od věci zvolnit a pořádně se rozhlédnout, kudy vede cesta.

Proto bych si vidlácky myslel, že je zapotřebí počkat, jestli se nám Titanic ještě víc nakloní a nebo jestli to pumpy v podpalubí zvládnou vyčerpat. Je zapotřebí si počkat, jestli náš kapitán Signál I. uklidňoval, protože je všechno v nejlepším pořádku a nebo jestli jen oddaluje chvíli, kdy se naše loď pravdy, lásky a evropských hodnot potopí. Má Fiala blíž ke kapitánu Smithovi nebo Schettinovi? Je třeba se ještě trochu připravit, ještě se skamarádit se sousedy, ještě se zamyslet, co můžete udělat pro chvíli, kdy vám řeknou, že odteď je to „zachraň se, kdo můžeš.“

Dneska si proto trochu prokydáme, jaké ukazatele budoucnosti bychom asi měli sledovat, protože budou mít vliv na to, co se děje ve strojovně této republiky.

Zítra by nám měl Andrejko sdělit, jestli bude kandidovat na prezidenta. Jen si nemyslete, to bude důležitá informace. Babišova podpora by měla být bianco šekem do druhého kola. Pokud bude Veľký bocián kandidovat, tak celá prezidentská volba bude vlastně jen o jednom druhém jménu a ve druhém kole o volbě menšího zla z obou. Do pátku jsem byl přesvědčen, že Andrejko kandidovat nebude, protože (a to jsem tu řešil už mockrát) má víc odpůrců jak příznivců a ve druhém kole je k poražení celkem od kohokoliv, kromě Petra Pavla. Vzhledem k tomu, že na soudruha Pávka se vylévá špína už teď, byl to pro mě důvod si myslet, že Babiš do prezidenta nepůjde a předpokládá, že českou Čaputku si pak na Hradě omotá kolem prstu.

Od pátku ale mám echo, že Babiš do prezidenta půjde, očekává, že se střetne s Nerudovou a předpokládá, že si ji namaže na chleba, bo blondýna má za sebou tolik průšvihů, že by to vydalo na hodně tlustou knihu. Tak si vyberte… podle všech signálů bych řekl, že do toho Andrejko nepůjde, podle šepotu do mého vidláckého ouška do toho naopak půjde a očekává souboj s Danuší. Pokud do toho půjde, nemá moc smysl řešit další kandidáty. Jedině za předpokladu, že by se dopředu dohodli na jednom jméně a za to pak agitovali v předvolebních debatách podle vzoru Hilšer a Horáček a pak pár dní před volbami odstoupili ve prospěch vybraného kandidáta. Nějak si nedovedu představit, že by to udělali. Jen velká náhoda by protlačila do druhého kola někoho jiného než ženskou, která má nekonečnou mediální podporu.

Nebo ano? Dobře, řeknu jedno jméno – Vitásková. Ta má podle mě největší šanci v druhém kole Babiše porazit, protože je kovaná v energetických otázkách, které asi budou celkem v oblibě, protože v lednu právě tohle bude tématem číslo jedna. Dokázali by se všichni ostatní kandidáti na Alternativě zapřít a od začátku pracovat v její prospěch? Podle mě je to zcela nereálné očekávání, které se nemůže naplnit.

Zároveň by to také znamenalo, že Babiš nepředpokládá pád vlády, protože by raději byl premiérem než prezidentem. Respektive, ukazovalo by to, že Babiš nemíní Fialu zachraňovat převzetím moci a nechá ho vládnout až do hořkého konce. V tom případě si nejspíš užijeme nejen studenou zimu, ale i krizové jaro.

Další důležitou událostí budou americké volby do kongresu. 8. listopadu… Republikáni se třesou na většinu a už dopředu avizují, že Ukrajině omezí podporu. Demokraté zase mávají průzkumy, které jim věští převahu.

Pravda je, že volby v USA rozhodují domácí témata a nějaká Ukrajina i Rusko jsou na žebříčku amerických hodnot hodně daleko za levným benzínem, pracovními místy a bezpečností v ulicích. Myslím, že pořadí jsem také trefil. Mám takový neodbytný pocit, že i Rusové čekají na toto datum. V poslední době jsem viděl příliš mnoho videí s plnými vlaky tanků, kanónů, petard a vojáků, než abych se nezačal ptát, proč je nevidíme na frontě. Jako by Putin čekal, že po volbách se buď dobře domluví, což bude laciné, nebo se nedomluví a pak z té své speciální vojenské operace udělá opravdovou válku i s obtížnými rozhodnutími ohledně střílení do civilní zástavby. Zatím tu a tam zničili jednotlivé baráky. Ono se to dá dělat i s celými čtvrtěmi.

Nebo spustí ruskou verzi ofenzívy Tet pár dní před volbami? Aby na CNN bylo vidět, jak diplomaté spěšně opouštějí Kyjev letadly, protože ruská a běloruská armáda táhnou na Luck a Kovel a odřezávají Ukrajinu od Polska? Nevím. Ale očekával bych, že situace na Ukrajině se v příčině či důsledku amerických voleb začne dynamicky vyvíjet, což bude mít vliv i na nás, protože Nordstrýmy nejsou a jiné možnosti dopravy plynu závisejí na vůli Zelenského a Moravieckého. Nějak se nemohu rozhodnout, kdo nás do středověku pošle raději. Ale vlastně si to zasloužíme. Dobrý skutek podporování války zbraněmi i penězi, ten musí být po zásluze odměněn.

Také jsem si nemohl nevšimnout krásného signálu od našeho ministra vnitra Vítka Rakušana s mrtvým Putinem ve vaku na mrtvoly. V tomto případě z toho ale budu mít spíš radost, protože Vítek nám ukázal, že v rámci svobody projevu se to smí. Samozřejmě, kdybychom to stejné udělali s ruskou vlajkou a do pytle dali Zelenského, bylo by to na čtyři knedlíky ve druhé cenové, ale ten dvojí metr je tak úžasný, že s ním budeme mlátit libtardy po hlavě ještě deset let.

Lidová tvořivost samozřejmě na sebe nenechala dlouho čekat a nejvíce se mi líbil plakátek, kde je použit Vítkův ksicht, ale místo pytle na mrtvoly kouká z poklopce. Češi jsou smějící se bestie… aneb jak jeden obrázek řekne víc, než tisíc slov. Tohle Rusové neumějí, ti nejspíš maličko upraví souřadnice pro raketu Jars…

Takže si to shrneme… Babišova tiskovka ohledně kandidatury na prezidenta, americké volby do Kongresu, ruské vyčkávání a vojáčkování… jsem vážně zvědavý, jak dlouho bude trvat, než se nám ta dnešní zaseklá situace zase pohne. A zima za dveřmi… podle mých pranostik by měla být tuhá, ale to mi vycházelo i loni a pak se to nestalo. Zlověstné dunění na obzoru se trochu uklidnilo, všechna varování už zazněla… a teď čekáme, co se vlastně doopravdy stane. Takže pro všechny organizátory dalších demonstrací… moderato pánové, moderato!

Malá anketka pro dnešní komentářové kydání… bude Andrej kandidovat?

 

Vidlák

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (42 votes, average: 4,55 out of 5)
Loading...
76 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)