28.10.2022
Kategorie: Politika

Rakušan si na ministerstvo vyvěsil mrtvého Putina

Sdílejte článek:

PL

Ministr vnitra České republiky nechal na svůj úřad vyvěsit vlajku ČR a Ukrajiny s mrtvým ruským prezidentem Vladimírem Putinem uprostřed. Od místopředsedy vlády jde přinejmenším o diskutabilní krok. Konec Putinovy vlády si svého času přál i americký prezident, který ale rychle vzal svá slova zpět, byť se zdaleka netýkala Putinovy smrti. Podobným gestem na sebe ale upozornila i ministryně obrany Jana Černochová, když jí „nebylo líto“ vraždy dcery ruského filozofa.

„Víme, kdo je náš přítel, který krvácí i za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme ho ukrást pojem vlastenectví ani naši  republiku,“ tak popsal Vít Rakušan fotografii, kterou umístil na svůj facebook.Je na ní zobrazen jeho úřad ověšený v den státního svátku České republiky naší státní vlajkou, ukrajinskou vlajkou a mezi nimi je umístěna vlajka s vyobrazeným mrtvým prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem. Ten je zapnutý do obalu, který známe z kriminálek jako „futrál na mrtvoly“.

Paradoxně působí fakt, že tentýž Vít Rakušan zveřejnil na tomtéž facebookovém účtu jen pár hodin předtím text, ve kterém připomíná náš státní svátek. Vznik České republiky zde spojuje se základy humanity, tolerance a kulturnosti. Zmiňuje i potřebu spojovat společnost. Ne ji rozdělovat.

A vyzývá ke kultivaci našeho národa.

Podobně se vyjádřila i Markéta Pekarová Adamová, která se nechala před nedávnem v rozhovoru pro Lidové noviny slyšet, že Rusko padne na kolena.

„Vlastenectví je láska k vlastnímu národu, nikoli nenávist k jiným,“ napsala dnes na svůj facebook.

V této souvislosti připomeňme další kontroverzní reakci členky vlády Petra Fialy. Ministryně obrany Jana Černochová totiž před časem schvalovala atentát na dceru ruského filozofa Dugina.

„Potlačuji přirozenou lidskou reakci na tragickou smrt. Ale toto jsou skuteční vrazi a váleční štváči. A není mi líto ani dcery, ani truchlícího otce. Je mi líto tisíců lidí zavražděných v důsledku jejich propagandy a odporné ideologie,“ napsala na svůj twitter.

Novinářka Kateřina Perknerová k tomu tehdy na serveru Deník.cz napsala, že schvalovat násilný útok, který na kousky rozmetal tělo mladé ženy, je silná káva.

„Občanka Jana Černochová to tak cítit může, ale jako členka vlády by měla volit jiná slova. Nebo – a to by byla nejlepší varianta – mlčet.“

Podobně jako Rakušan, i když ne v souvislosti s Putinovou smrtí, se po začátku ukrajinského konfliktu vyjádřil i americký prezident Joe Biden. Ten podle agentury Reuters uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin „nemůže zůstat u moci“. Brzy ale vzal svá slova zpět, respektive Bílý dům velice rychle přispěchal s vysvětlením, že prezident rozhodně neprosazuje svržení režimu v Rusku.

Nejvyšší američtí diplomaté jeho prohlášení bagatelizovali a Biden, kterého se reportér při odchodu z bohoslužby ve Washingtonu zeptal, zda volá po změně režimu v Rusku, odpověděl jedním slovem: „Ne.“

PL

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (37 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
139 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)