30.10.2022
Kategorie: Ekonomika

Uhlí na příděl? Kdo nesehnal v létě topivo má problém

Sdílejte článek:

PZ

Blíží se zima a nejen u nás, ale potažmo v celé Evropě roste panika, zda-li budeme mít čím topit. A odborníci a průmyslníci již varují, že máme zaděláno na velký problém. 

Fialův kabinet shání zemní plyn kde se dá. Zásobníky jsou plné z více než 90 procent, i když nám bohužel nepatří. Jak se však ukazuje, vedle plynu chybí v Česku i uhlí. Ten, kdo si ho neobjednal již v létě, se ho nyní podle dodavatelů hned tak nedočká. A pokud ano, tak za velmi vysoké ceny. Jak například upozornila MF Dnes, že lidé topící uhlím, kteří si dosud nesehnali zásoby, mohou v zimě mrznout. Nebo se jim může vytápění pořádně prodražit.
.
„Už prodáváme opravdu přednostně stálým dlouhodobým a prověřeným zákazníkům. I ti musí čekat, dodávky jsou zpožděné. Šachta v Polsku nedává tolik materiálu, o jaký je zájem,“ řekl MF Dnes Martin Červený, který dodává uhlí lidem na Litoměřicku.
.
Sám prý svým zákazníkům říkal, aby se uhlím co nejvíce předzásobili, byť si je prý vědom toho, že lidé často nemají kam složit tak velké množství uhlí.
„Většinou lidé nakupují uhlí natřikrát, třeba i proto, že nemají pohromadě dostatečné množství peněz. Jenže musí počítat s komplikacemi. Jak s dostupností, tak s cenou,“ varoval dál Červený.
.
Spokojeni prý mohou být ti, kteří objednávku uhlí stihli ještě na počátku tohoto roku. Lidé, kteří si vzpomněli, že musí mít čím topit až v září, budou mít podle Idy Bittové z uhelných skladů na Děčínsku velké štěstí, pokud uhlí ještě dostanou.
.
„Ti, co si na uhlí vzpomněli až teď, budou mít velké štěstí, pokud uhlí vůbec dostanou. Nelíbí se jim představa čekání, ale všude je to stejné. Mám tu v pořadníku několik takových, kteří poprvé kvůli dlouhé dodací lhůtě odmítli, pak obvolali, koho mohli, a nakonec stejně skončili u nás,“ prohlásil dále Červený.
.
Metrák hnědého uhlí, konkrétně druhu Ořech 2, se v loňském roce dal koupit dal 350 korun. Letos se cena téhož uhlí pohybuje mezi 500 až 650 korunami. A prý bude ještě hůř. Cena uhlí ještě poroste.
.
Situace na trhu je zoufalá. Třeba na brikety se čeká i měsíce. A na mnohých místech se získává uhlí skoro na příděl. Zatím nezbývá než držet si palce, aby v zimě nenastala doba ledová.
.
prvnizpravy.cz

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
40 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)