10.10.2022
Kategorie: Ze světa

Ruská odveta: Na Ukrajinu prší rakety

Sdílejte článek:

COM/ČN

Rozsáhlé ruské útoky, které dnes ráno zasáhly města po celé Ukrajině, si vyžádaly mrtvé a zraněné, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko dnes odpálilo proti Ukrajině 75 raket, z nichž 41 se podařilo sestřelit, uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Poplašné sirény se rozezněly po celé zemi, výbuchy hlásí města od Lvova po Charkov včetně metropole Kyjev. Cílem úderů je podle Zelenského energetická infrastruktura i lidé.

Čas a místa útoků si Rusko vybralo tak, aby napáchalo co největší škody, dodal Zelenskyj. V Kyjevě se dnes první výbuchy ozvaly v době ranní dopravní špičky, kdy lidé míří do zaměstnání a děti do škol. Podle Zalužného ruská strana k úderům kromě raket použila také letectvo a bezpilotní stroje.

“Ukrajinské ozbrojené síly dělají vše, aby ochránily spoluobčany, ale útok stále pokračuje,” napsal na sociální síti Telegram.

Rusko podniká již třetí vlnu útoků proti Ukrajině, sestávající ze 47 raket, uvedl podle listu Ukrajinska pravda gubernátor Mykolajivské oblasti Vitalij Kim.

“Snaží se nás zničit a smazat z povrchu Země. Kompletně. Zničit naše obyvatele, kteří spí doma v Záporoží. Zabít lidi na cestě do práce v Dnipru a v Kyjevě,” uvedl Zelenskyj v prohlášení zveřejněném na telegramu. “Bohužel, jsou mrtví a zranění,” dodal prezident a vyzval Ukrajince, aby zůstali v krytech a dávali na sebe i své blízké pozor.

“Jedinou strategií (ruského prezidenta Vladimira) Putina je terorizovat mírumilovná ukrajinská města, ale Ukrajinu nezlomí. Je to také jeho odpověď všem těm, kdo s ním chtějí hovořit o míru: Putin je terorista, který vyjednává s pomocí raket,” napsal ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Silná exploze v sobotu poškodila Kerčský most, který Rusko vystavělo jako svou spojnici s nelegálně anektovaným Krymským poloostrovem. Podle Putina šlo o “teroristický útok” zorganizovaný z Ukrajiny, Kyjev se k zodpovědnosti oficiálně nepřihlásil.

Rusko dnes zasáhlo energetickou infrastrukturu ve Lvovské, Dněpropetrovské, Vinnycké, Ivano-Frankivské, Kyjevské, Chmelnycké, Záporožské, Charkovské, Žytomyrské a Kirovohradské oblasti, uvedl v prohlášení Zelenskyj.

“Chtějí paniku a chaos, chtějí zničit naší energetickou síť. Jsou zoufalí,” dodal prezident.

Sérii nejméně pěti explozí dnes hlásili lidé z Dnipra, čtvrtého největšího ukrajinského města ležícího v centrální části země. Podle svědků ve městě hoří a nad domy stoupá dým. Podle agentury Unian rakety dopadaly hlavně na tamní předměstí.

Nejméně tři rakety dopadly podle starosty Ihora Terechova na východoukrajinský Charkov. Střely zasáhly energetickou infrastrukturu a v některé části města jsou bez proudu a bez vody. Exploze se ozvaly v Konotopu v Sumské oblasti, kde oblastí správa vyzvala obyvatele, aby o dopadech neinformovali na sítích, napsala agentura Unian. Napříč oblastí nefunguje elektřina.

Exploze zněly také ve Lvovské oblasti na opačné straně země a v tamní metropoli Lvov, kde podle svědků útok způsobil masivní výpadek proudu. Výbuchy potvrdil starosta města Andrij Sadovyj.

Výbuchy, patrně způsobené raketovými útoky, hlásili lidé také ze Žytomyru, Chmelnyckého a Ternopilu, měst ležících v západní části Ukrajiny. Podle místních médií v některých čtvrtích v Chmelnyckém nefunguje elektřina.

Exploze otřásly podle svědků také jihoukrajinským přístavem Oděsa, odkud se objevily informace o použití bezpilotních letounů. Ukrajinská obrana sestřelila několik střel mířící na Kryvyj Rih a výpadky proudu i exploze hlásí z Poltavy.

Starosta města Buča u Kyjeva Anatolij Fedorčuk podle deníku informoval, že protivzdušná obrana metropole sestřelila přinejmenším šest ruských střel.

Rusko odpálilo 75 raket, 41 jsme sestřelili, tvrdí ukrajinský velitel

Rusko dnes odpálilo proti Ukrajině 75 raket, z nichž 41 se podařilo sestřelit, uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. K útoku, jehož cílem se stal Kyjev a další velká města po celé Ukrajině, ruská strana podle generála použila také letectvo a bezpilotní stroje.

“Ukrajinské ozbrojené síly dělají vše, aby ochránily spoluobčany, ale útok stále pokračuje,” napsal na sociální síti Telegram.

Ruské rakety podle ukrajinského premiéra poškodily 11 důležitých objektů.
 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 4,14 out of 5)
Loading...
79 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)