28.9.2022
Kategorie: Společnost

Šestý den procesu Nagyová-Babiš

Sdílejte článek:

ZDENĚK JEMELÍK

Již dříve jsem se pozastavil nad načasováním hlavního líčení v procesu Nagyová-Babiš. Řízení se týká skutku, který se stal v roce 2008. Když už marně uplynulo tolik času, asi by se nic nestalo, kdyby k zahájení došlo až po druhém kole senátních voleb.

Nicméně zdá se, že první týden procesu nepoškodil volební výsledky hnutí ANO. Ale problematičnost načasování se projevila při zahájení druhého týdne. Obž. Jana Nagyová se dostala do druhého kola senátních voleb. Kandiduje proti Miloši Vystrčilovi, předsedovi Senátu, který má před ní velký bodový náskok. Vyšachovat „Tajvance“ z jeho postavení by byl heroický výkon, který si zaslouží nejvyšší možné nasazení sil. Obž. Jana Nagyová a s ní i obž. Andrej Babiš mají tedy pádný důvod trávit co nejvíce času ve volebním obvodu a získávat příznivce. Místo toho v pondělí seděli v soudní síni. Oba mají právo požádat soud o souhlas s jednáním v jejich nepřítomnosti. Uplatnili je až na konci jednání.

Na vzniklé situaci se již nedá nic změnit. Jinak ale předseda senátu Šott vede řízení korektně. K účastníkům řízení se chová vlídně, ba dovede se i zasmát.

Při hlavním líčení padla dvě důležitá rozhodnutí: soud přibere znalce k posouzení zdravotního stavu a důvěryhodnosti svědka Andreje Babiše ml. a proti původnímu plánu se hlavní líčení rozšíří o další blok v prosinci, na němž již asi odezní závěrečné řeči.

Obsahově jednání sloužilo hlavně k objasnění okolností získání úvěru od banky HSBC pro společnost Farma Čapí hnízdo. Vypovídali svědci Koutný, Švancar a Kopřiva a svědkyně Karolina Samsová. Na doplnění četl předseda senátu výpověď jednoho svědka z přípravného řízení. Podstatná byla výpověď svědka Filipa Koutného, kterou Andrej Babiš sledoval s nevolí. Za její projevy jej napomenul předseda senátu.

Ze shrnutí svědeckých výpovědí vyplývá, že projekt Farmy Čapí hnízdo se vyvíjel od výchozí představy venkovského letního sídla Andreje Babiše a jeho rodiny k dnešnímu multifunkčnímu středisku. Pro jeho financování společnost Farma Čapí hnízdo získala úvěr ve výši 450 milionů Kč, za jehož splacení ručil holding Agrofert. Udělení úvěru se vymykalo z obvyklé obchodní linie banky, která se zaměřovala výlučně na největší české podniky a společnost Farma Čapí hnízdo byla malou firmou. Vyhovění žadateli bylo patrně způsobeno zájmem HSBC o možnost obchodovat s holdingem Agrofert na dalších projektech. Ovšem bez ručení holdingem Agrofert by poskytnutí úvěru nebylo možné. Finanční ředitelka holdingu Agrofert Petra Procházková při jednání s pracovníky HSBC uvedla, že projekt je srdcovou záležitostí generálního ředitele Andreje Babiše.

Okrajově došlo také na téma získání dotace pro společnost Farma Čapí hnízdo. Vypovídala svědkyně, která prováděla dílčí úkony v přípravě rozhodnutí o dotaci. Projekt jí připadal normální. Nevěděla nic o vztahu mezi Andrejem Babišem a společností Farma Čapí hnízdo. Později se uplatnila při workshopech pro zájemce o dotace. Podle jejího vyjádření v dané době se velikost podniku posuzovala hlavně podle počtu zaměstnanců a za hraniční velikost pro přiznání dotace se považovalo 50 zaměstnanců.

K vystoupením svědků – bývalých zaměstnanců banky HSBC -se vyjádřila obž. Jana Nagyová, která uvedla, že v počátcích příprav projektu se domnívala, že výstavbu budou financovat akcionáři a zástavou za úvěr budou nemovitosti.

V závěru se vyjádřil také obž. Andrej Babiš. Omluvil se za vzrušenou reakci na výpověď svědka Filipa Koutného a vysvětlil, že mu činí potíž zvládnout emoce, když slyší nepravdu. Svědkovu výpověď zpochybnil. Mimo jiné uvedl, že Filip Koutný nepůsobil v úvěrovém oddělení a vypovídal převážně o svých představách.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)