21.9.2022
Kategorie: Společnost

Cesty z krize při troše snahy existují

Sdílejte článek:
KAREL MACHALA

„Není žádná jednoduchá cesta, není žádná jednoduchá cesta”, zopakoval 2x po sobě premiér Fiala včera v promluvě k občanům. Až na toto nešťastné repetitio a na dále nevyřčené lze souhlasit: Rusko opravdu používá energie jako zbraň, opravdu jsme příliš závislí na jeho energiích, opravdu je třeba se závislosti zbavit, opravdu je zastropování cen jen náplastí a nikoliv řešením, opravdu se tato náplast na dluh propíše do pozdější inflace a dopadne zpět na ty, kterým pomáhá. Opravdu musíme teď šetřit a opravdu je to bolestivé. Na rozdíl od premiéra lze však argumentovat, že nějaké relativně jednoduché cesty ven z krize existují a není v této nesnadné situaci správné je pomíjet a dělat, jakoby neexistovaly. Problémem je tedy hlavně to, co nezaznělo, ale zaznít mělo.

Když je někdo jediný, kdo může pomoct, pak musí!

Z celoevropského problému existuje jedno společné řešení, podle mne proveditelné relativně rychle. Klíč k výraznému ztlumení až vypnutí krize leží v Německu. To má 24 jaderných elektráren, z nichž jen 3 pracují, ale mají být brzy vypnuty z ideologických důvodů. Současně totéž Německo pálí asi třetinu plynu na výrobu elektřiny.

Na adresu Německa má proto 26x zaznívat, ale z nějakého nepochopitelného důvodu zatím nezaznívalo: Liebes Deutschland! Evropa je ve velkém problému, včetně Tebe. Nápad na zvýšení závislosti na Rusku přišel od Tebe a my Ti tu Tvoji neslavnou Energiewende nechceme vyčítat. Myslelo jsi to nejspíš dobře, ale dopadlo to jako vždycky. Slavná Černomyrdinova věta přetekla po ose Moskva-Berlín.

Zapomeňme na to a hledejme co nejrychlejší cestu z krize ven. Jsi jediné, kdo může pomoct rychle, a když je někdo jediný, tak musí! Máš rádo svoje občany a firmy, máš rádo svoje sousedy? Vypni tu nefunkční ideologii a zapni co nejvíc jaderek! Rozhodně nevypínej ty poslední tři, to bychom se na Tebe moc zlobili.

Ale to fakt nestačí: zapni co nejvíc z těch dvou desítek, které už nejedou. Jakmile je zapneš, cena elektřiny prudce poklesne. Je to srozumitelné? Nemůžeš-li, občané i sousedé čekají na sdělení, PROČ? Chceš riskovat rozvrat, nebo si zase myslíš „wir schaffen das“** a zase bez ohledu na sousedy? Někdo tě k rozvratu tlačí, podplácí, vydírá? Ten z východu, kterému se to teď hodí, nebo ten z novozápadních stínových struktur, kdo si vysnil fantasmagorický Great Reset? Nebo oba ruku v ruce, protože mezi existující nesvobodou a budovanou nesvobodou není zas tak moc velký rozdíl? Možná jsi jen naletělo? Každopádně jde o hodně a je třeba jednat. Opakuji: Je jednoduché řešení, je jednoduché řešení. A když je někdo jediný, kdo může, pak musí.

Jakmile jaderky zapneš – říkej si tomu třeba dočasně*, nejenže prudce klesne cena elektřiny, ale můžeš dočasně vypnout i všechny plynové elektrárny, čímž klesne i cena plynu. Vypnout plynové elektrárny pak můžeme všichni. Win win win – zazpíváme ti Te, Germaniam, laudamus, a budeme Tě mít zase rádi. Veškerý plyn, který se teď pálí na elektřinu, bude k dispozici domácnostem a firmám. Navíc jako bonus se sníží závislost na ruském dodavateli, protože nějaký plyn nám jde i z Norska, Británie a odjinud. Dvě mouchy jednou ranou! Nebezpečí sociálního napětí zažehnáno, nestojí to za to? Jakmile Francie přestane s divně načasovanou údržbou jaderek, jakmile Švédsko přestane o dva měsíce odkládat obnovení provozu reaktoru Ringhals 4, nastane energetické blaho, či nie? Snad je to jen nějak moc podivných náhod současně…

Jako naprosté minimum požadované nahlas od premiéra své země bych čekal úpornou snahu získat slib od Německa, že ty poslední tři jaderky nevypne, a bude se důrazně ptát, proč ty ostatní nechce zapnout. Nejde to, udělalo snad Německo dle vzoru Rakouska ve svých reaktorech taky díru a muzeum? Tomu nevěřím. Abych jenom nekritizoval, děkuji za obnovu Babišovou vládou zastavené práce na plynovodu z Polska, stejně jako za ukončení jejího boje proti polskému uhlí! Předchozí vláda má hodně másla na hlavě, dokonce jí nikdo neodpáře ani ten podpis pod Green Deal, který energeticky dusí i její voliče.

Řešení druhé, stále společné

Druhé společné řešení je vypnutí „povolenek na CO2“, aby se zase vyplatilo zapnout vypnuté uhelné elektrárny. Vypnuté není třeba dlouze stavět, čili zase relativně jednoduché řešení. Pokud vadí někomu CO2 z uhlí, proč CO2 z plynu nevadí, když jsou emise při započítání celého cyklu na stejné úrovni? Pokud přesto někomu vadí, o to víc musí tlačit na zapnutí německých jaderek. Nedělat ani jedno (jaderky) ani druhé (povolenky a uhlí) zavání – zcela na rovinu – jednáním v zájmu Putina, ne v zájmu Čechů, ne v zájmu Němců, ne v zájmu Západu. V této souvislosti by mě zajímalo, kolik žije v Německu (a Bruselu) v zemi krtků, ale to jen tak na okraj. Drsnější povahy by možná poznamenaly: Ten Putin si je snad musí platit vlevo i vpravo? Ty pseudozelené, co se bijí v prsa naoko proti němu (a pro napadenou Ukrajinu), ale v energiích mu jdou nepochopitelně na ruku. A současně jakoby si platil i jejich protivníky, kteří vůči Ukrajině nápadně vrčí, vůči Moskvě dlouhodobě přátelsky či nenápadně vrní bez ohledu na to, co Moskva zrovna provádí. Pohled na českou scénu a preference je v tomto směru poněkud tristní. Když chcete volit svobodu a prosperitu a suverenitu a to výhradně bez vrnění k útočící Moskvě i k sebezničující energetické politice Berlína a Bruselu, musíte dlouho hledat.

Řešení nespolečná

Alternativní domácí rychlá řešení existují taky, i když s rizikem nabourávání vztahů a potenciálních vydírání v zákulisí, pokud se už něco takového neděje. Např. „když vy nebudete dodávat svoji levnou elektřinu na euroburzu, tak my vám zase můžeme vypnout plynovod“. Snad je to jen fantazie.

Odchod ze společného trhu elektřinou by pro ČR znamenal značný pokles cen elektřiny, pro Německo růst. Minimálně jako vyjednávací pozice pro zapnutí německých jaderek a/nebo zrušení povolenek na uhlí jde tento směr diplomaticky načrtnout („my jen neradi, ale když to neuděláme, přijdou na naše místa drsnější nátury“). Přestala by solidarita se špatným nápadem německého energetického mixu, který pomáhá Putinovi a který nám teď zatápí tak, že možná nebudeme zatápět. Pokud někdo věří, že tento německý a nám nucený energetický mix nepomáhá Putinovi, může rovnou vysvětlovat, že je tráva modrá a obloha zelená.

Co je zlé a co je zlejší

Bylo by naše dočasné stažení ze společného trhu elektřinou zlé? Pokud ano, bylo by víc zlé, než vypínání levných německých zdrojů a zvyšování závislosti celé EU na drahém ruském plynu, které způsobil kdo? Alle Wege führen leider wieder nach Deutschland. Všechny cesty vedou bohužel zase do Německa. Že má Německo elektřiny pro sebe spíše dost a že Černého Petra drží hlavně Itálie (všechny cesty vedou do Říma)? Pokud Německo myslí opravdu „evropsky“, jak se neustále zaklíná, pak tento argument nemůže použít. Takže šup, nahodit německé jaderné elektrárny, šup, zrušit povolenky na domácí uhlí v EU, šup, zapnout vypnuté uhelné elektrárny, šup, vypnout plynové elektrárny… Happyface! Je toho málo, co se dá dělat? Na něco jsem zapomněl? Aha, ještě dotace na elektromobily je třeba zrušit a to bůhvíproč po sovětsku jednohlasně přijaté datum vypnutí palivových motorů s omluvami odvolat. Stačí i bez omluv. Až to bude výhodné, nastane to samo.

KAREL MACHALA

P. S. Ještě prosím přestat používat nepravdivou formulku, že „selhal volný trh energiemi“. Žádný není, je to všechno na trh si hrající spletenec regulací, ideologií a nuceného danění nejlevnějších zdrojů energie při současném dotování těch drahých. Připomeňme oblíbený citát Margaret Thatcherové a Ronalda Reagana o socialismech všeho druhu: „Když se to hýbe, tak to zregulují, pokud se to ještě trochu hýbe, tak to ještě zdaní a když už se to nehýbe, tak to dotují.“

*dočasně, do němčiny prosím záměrně překládat jako „langfristig“, „lebenslang“, aby to nebylo pochopeno příliš doslova

**„zvládneme to“, věta kancléřky Merkelové při uvolnění stavidel masové imigraci do Německa

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 3,54 out of 5)
Loading...
12 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)