18.9.2022
Kategorie: Politika

Poslouchat projev premiéra bude občanský masochismus

Sdílejte článek:

JANA ZWYRTEK HAMPLOVÁ

Premiér Fiala dnes promluví k národu. Fajn. Jistě náhodou je to pár dnů před volbami, jistě jen náhodou poté, co „odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil…“ (pokolikáté už?), pokud jde o ceny energií, a čistě náhodou v době, kdy aby se bál už pomalu vyjít na ulici. Neuškodí si říct před tímto proslovem pár vět, aby tak nebolel.

Především si uvědomme, že premiér není chlap. Bylo to poznat už z předvolebních fotografií, kdy se nechal vyfotit v obleku v rozmalovaném pokoji, a definitivně se to potvrdilo poté, co na sebe nechal řvát španělského poslance, a dělal si přitom pokorně poznámky. Pokud tak hájí kdekoli Českou republiku, pomoz nám Bůh. Bojoval ve volební kampani tak moc proti onomu jednomu příjmení, až si ani jeho okolí nevšimlo, že jinak on a jeho parta nic jiného vlastně neumí. Tedy vedle toho, že není chlap, je ještě přirozeně neschopný cokoli řešit. Zoufale tápe, zoufale hledá záchrannou síť. A ona nikde.

Nepochybně to o sobě dávno ví – že tam, kde se ocitl, nemá a neměl co dělat. Proto se od začátku pod různými trapnými záminkami bojí s kýmkoli střetnout v televizní debatě z oka do oka. Tedy vede vůči nám přes obrazovku, která mu to velkoryse umožňuje, monology, jak je všechno v pořádku, jak všechno s kolegy dělají dobře, a že jim nadále máme věřit a zůstat svěřeni v jejich rukou. Co k tomu říct?

Kdo se na to bude dívat, musí být připraven, že to bude občanský masochismus. Petr Fiala už je totiž pouze karikatura všeho – premiéra, muže i předsedy strany. Se svými nepřirozeně hranými gesty i “signály”. Tedy půjde v podstatě jen o to ten projev přežít, pokud televizi vůbec nevypnete.

Nedá se mu totiž věřit nic, a nedá se brát ani milimetr vážně. Pokud se na projev budete chtít podívat, běžte do toho s tímto „vkladem“. Pak se alespoň pobavíte. Kam se bude hrabat Cimrman. S jedinou výjimkou.

Kdyby řekl s Oldřichem Novým – zavřete oči, odcházím… Ale on to bude spíš ten Milouš Jakeš.

Držte se, budete-li se dívat. Bude to chtít hodně sil. 

 

Jana Zwyrtek Hamplová

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (38 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
101 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)