7.9.2022
Kategorie: Společnost

Kde se to rodí?

Sdílejte článek:

JINDŘICH KULHAVÝ

Dny po sobotní demonstraci začínají zaujímat zvláštní ráz. Vládní koalice prská síru kolem sebe a místo uznání vlastních chyb a přiznání se k zaostání za vývojem se buší do prsou, co dosud dokázala. A je toho vcelku dost. Máme nejvyšší inflaci, nejdražší energie, pohonné hmoty a paliva, ceny potravin dosahují absurdních úrovní, krachují firmy a soukromníci. Ještě se nezačalo ochlazovat, ale už nyní víme, že zima bude pro mnohé krutá a devastační. A to jí předchází zanedlouho začínající podzim. Fiala ve svých výrocích vzpomíná na nicnedělání Babišovy vlády, neustále vyzdvihuje potřebu být si v EU navzájem solidární a omílá teorie o tom, jak především Němci na nás budou myslet.

Nenávist k Rusku a Putinovi už začala být chorobnou. Mantru války proti němu opakují ,,hvězdy“ současné politické scény stále dokola, přičemž jejich argumenty mají k realitě velmi daleko. Od hloupých Pekarové Adamové či Richterové, agresivní Černochové a několika zapšklých mladých Pirátů prošlých ideologicky naladěným školstvím, například od Michálka, Peksy či Lipavského, nečekáme žádné zázraky, ale když i tituly ověnčený předseda vlády Fiala lže, až se mu od úst práší, a navíc nic z toho, co řekne, není podloženo výsledky, je s podivem, že mají stále dost zastánců z řad mladší generace neschopné rozpoznat rozdíl mezi Sovětským svazem, Ruskou federací a potažmo i Spojenými státy. Dále tu máme starší výrazně protikomunistické matadory, pro které ruština rovná se diktatura proletariátu a marxistů. Trochu zaspali v době, těžko tedy chápou, že Ukrajina je zčásti profašistickou a silně nacionalistickou zemí, ve které byli Rusové, ač historicky jsoucí mnohem déle na části území původní obyvatelé, tvrdě terorizováni. A neplatí to jen pro východ Ukrajiny. Nechuť vnímat reálnou situaci doplňují o zkušenosti z let před rokem 1989 a jinudy, než nenávistí, cesta nevede.

Velkou škodnou jsou média. Veřejnoprávní jsou prošpikována sorosovsko – proamerickou ideologií. A kde nemá prsty tento reálně odporný ,,lidumil“, jsou v popředí zájmy EU. Jak víme, EU je de facto Německo s Francií na hradu, zbytkem bývalých zemí Západu v podhradí a s exzeměmi z RVHP ve vodním příkopu. Někomu to tak vyhovuje, jiným ne. Jisté je, že po sobotní demonstraci se k ní samotné museli vyjádřit všichni zastánci Pětikoalice, takže i takoví exoti, jakými jsou Šafr, Tuna, Moláček, Pribáň, P.Novotný, principál Hrušínský a plno dalších, kteří si neodpustili své urážlivé projevy. V nich by účastníky i organizátory dali nejradši popravit, vyhostit či vyčlenit ze společnosti. Demokracie tak nabývá jiných podob, než bychom si všichni 33 let po pádu komunismu představovali. Je zajímavé, že ti největší demokrati a liberálové mají tyto sklony. U některých je to dáno hloupostí, u jiných ideologickou zarputilostí a u dalších naprostou nevědomostí. Nakonec jsou tu klasičtí provokatéři. Ani jeden z nich však odvahu prohlásit své výmysly před davem lidí nemá, kritizují jen pomocí často trapných, jindy nebezpečných médií. Takové Forum24 je skutečné bahno, ke kterému musí obdivně vzhlížet i Česká televize.

Bohužel ne vše čisté je i na druhém břehu. Organizátoři demonstrace trochu podcenili výběr lidí na podiu. Chtěli nabídnout širokou platformu, zároveň existují jisté konkurenční tlaky, a ne každý se může líbit všem. Daleko horší jsou pokusy rozvrátit opoziční scénu zevnitř, tedy nedostatečně docenění (dle svého názoru) manipuluji s řadami svých naslouchačů a vytváří nepříliš pozitivní atmosféru. Nakolik byla Janečkova účast v zákulisí demonstrace plánovaná, o tom lze polemizovat, ale dalo to podnět k mnoha dalším spekulacím. Na druhou stranu je třeba říct, že pořádání demonstrace, jakákoliv snaha něco řešit politikou a získávání potencionálních voličů stojí plno peněz, bez nichž se prostě ničeho mimo videí z aut pouštěných na sociálních sítích nedosáhne. Rozvrátit odpůrce vlády, Babiše, očkování a čehokoliv škodlivého dalšího je velmi snadné. Dát národ dohromady složité, nemožné, a přesto v důsledku nákladné. Tedy pokud nemáte k dispozici média jdoucí Vám na ruku. Právě toto by si měl každý kritik demonstrace z řad těch, kteří už odmítají snášet vše, co nám předešlá i současná vlády prováděly a nadále v tom pokračují, rozmyslet, co vlastně chce. A všichni ti pseudolídři, kteří mají ambice být slavnými, také. Jistě, každý, kdo se dostane do vrcholné politiky, se může změnit k horšímu, může zklamat. Ale když nic neriskneme a nezkusíme, budou všichni ti Šafrové, Fialové, Pekarové Adamové, Rakušané či Greendealisté, liberálové a další jim podobní spokojeni. A to přeci nechceme.

Jindřich Kulhavý

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (41 votes, average: 4,85 out of 5)
Loading...
33 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)