5.9.2022
Kategorie: Politika

Osm a osm

Sdílejte článek:

MONIKA ČÍRTKOVÁ

Včerejší demonstrace mne přiměla k úvaze nad současnou situací Občanské demokratické strany. Tato strana vznikla hned na začátku 90. let a dlouho se předpokládalo, že na pravici bude hegemonem. Za tím účelem dokonce prosadila změnu volebního zákona, který zvýhodňoval v přepočtu hlasů na mandáty silnější strany. Ostatně, stejnou úlohu jako ODS na pravici měla hrát ČSSD na levici; volební zisky kolem třiceti procent byly standardem, politická scéna vypadala nudná a zamrzlá. Bylo obtížně představitelné, že by někdo dokázal nadvládu silné dvojky narušit.

V roce 2013 otřásl Občanskou demokratickou stranou obrovský skandál, který zasáhl přímo vládu. Díky uniklým odposlechům, což je místním standardem (v politických kauzách se vůbec nepočítá s tím, že by přepisy odposlechů zůstaly ve spisech), mohl celý národ sledovat, jak Petr Nečas, premiér, ženatý otec rodiny a katolík, nedůstojně škemrá u své podřízené o přízeň. Vláda se pochopitelně klidila ze scény, jinak to ani nebylo možné; kdo dnes tvrdí s odkazem na nevalné justiční výsledky policejní razie opak, nepamatuje si tehdejší atmosféru a hloubku problému.

A spolu s vládou zamířily strmým pádem dolů i volební preference morálně zcela zdevastované ODS.

Strana se tehdy ocitla na dně a bylo otázkou, zda politicky přežije. Zahalila se ale do frází o očištění, do čela si postavila akademika Fialu a – přežila.

Osm let čekala na návrat k moci. Osm dlouhých let se nejprve krčila a poté pomalu už dělala ramena v opozici. A loni se konečně dočkala. Jako řada jiných komentátorů jsem se domnívala, že Petr Fiala bude prvním předsedou ODS, který se nestane premiérem, ale mýlila jsem se. Fiala v záři reflektorů, obklopen koaličními partnery, vítal volební vítězství a sliboval změnu. Po osmi letech se

ODS slavně vrátila k moci a naplnila účel své existence, neboť stejně jako všechny strany, i ona byla ustavena proto, aby usilovala o podíl na moci a spoluurčovala tvář naší země.

A? Stačilo pouhých osm měsíců a ODS získaný kredit dokonale promarnila. Důvěra ve vládu se pohybuje na velmi nízkých číslech kolem 20%, v Praze se sešlo 70 tisíc lidí na protivládní demonstraci a ve volebních preferencích bude ODS soupeřit nikoliv s ANO, ale s SPD.

Bylo by to ještě akceptovatelné, kdyby tímto odklonem trestali voliči chyby samotné ODS. Jenže tak to není. ODS ve vládě nerealizuje svůj program, ale program svých koaličních partnerů, takto politických trpaslíků, kteří by bez ní ani nebyli ve sněmovně.

Premiér vůbec nedokáže korigovat neschopnost některých ministrů ani vyvodit důsledky z ostudných skandálů, které vládu provázejí a které by byly nemyslitelné dokonce i za vlády hnutí ANO.

Je neuvěřitelné, jak tato kdysi silná strana s jasnou vizí, plná výrazných osobností, dokázala za osm měsíců promarnit příležitost, na kterou čekala osm let. Na oltáři boje s nějakým Babišem spálila důvěru svých voličů a zřejmě i části členů.

Za stávajících podmínek je těžko představitelné, že tato strana v příštích volbách uspěje. Politický kapitál, který s obrovským úsilím získala zpět, během pár měsíců obrátila v prach.

Stálo to za to?

 

Monika Čírtková

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 votes, average: 4,90 out of 5)
Loading...
27 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)