Proč to tak tlačí?

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

Ministr zahraničních věcí supervelmoci,  Spojených států amerických, pan Anthony Blinken si včera našel chvilku času, aby osobně zatlačil na vládu maličkého Srbska. Nejprve vzletnými slovy, že: “svoboda pokojného shromažďování a projevu je základní součástí zdravé demokracie” umyl hlavu tamnímu establishmentu a poté  vyzval Srbsko, aby  obnovilo svůj závazek hostit EuroPride 2022. Protože práva LGBTQ+ jsou lidská práva a na ty, v naší, americké sféře vlivu, nikdo sahat nebude!

O co jde? V srbském Bělehradě se měla už za pár dní, mezi 12. až 18. září 2022 uskutečnit akce, nazvaná EuroPride. Pochod hrdosti… no však víte koho. Prý první akce tohoto druhu v jihovýchodní Evropě. A pro některé kruhy také zjevně jakýsi test „zralosti” Srbska na přičlenění k Západu, do náruče EU.

Při tomto testu se však ukázalo, že srbské obyvatelstvo stále ještě není dostatečně zpracováno. Tamějším neziskovkám  a aktivistům zjevně nebylo dopřáno tolik času, volnosti, státní péče a prostředků, jako v zemích, k Únii již přičleněných. Jen tak se totiž mohlo stát, že Srbský prezident Aleksandar Vučić  o tomto víkendu vystoupil s prohlášením, že je pod tlakem mnoha konzervativních organizací, požadujících zákaz konání EuroPride. Že v současné situaci opravdu nemůže zajistit jeho účastníkům bezpečnost a proto tedy raději akci ruší.

Po jeho slovech, minulou neděli, zaplnily ulice Bělehradu radostně naladěné zástupy lidí, účastníků akce „Litanie za spásu Srbska”. Organizovala to srbská pravoslavná církev. Davy občanů, s ikonami, kříži a náboženskými vlajkami v rukou, procházely ulicemi města a nakonec se shromáždily před katedrálou. Tam k nim měl řeč Srbský pravoslavný biskup Nikanor. Uvítal rozhodnutí úřadů zvrátit “znesvěcení naší země, naší církve a naší rodiny”. A pak, ke zděšení všeho pokrokového lidstva, požadoval, aby se s tak zvanými „abnormalitami” zacházelo stejně jako v Rusku presidenta Vladimíra Putina. Média opatrně píšou o „tisících účastníků”, nechtějíc asi naštvat své skutečné chlebodárce, ale bylo to masové.

Reakce pokrokového světa se dostavila vzápětí. Evropská komise vyjádřila politování nad rozhodnutím Srbska zrušit nebo odložit “EuroPride” a významně pronesla, že „blok EU podporuje rovnost a staví se proti jakékoli formě diskriminace.”  Část europoslanců demonstrovala před Europarlamentem na podporu LGBTQ+ komunity v Srbsku a požadovala, že Srbsko musí umožnit pochod v Bělehradě. Včera pak svou výzvou k obnovení závazku pořádat EuroPride přispěchal i Anthony Blinken.

To je vám najednou starostí a péče, že? O co těm těžkým, politickým vahám Západu jde, že se tak bleskově aktivizují a hlasitě ozývají? Vždyť mělo jít jenom o lokální,  kulturní akci v jakémsi zapadákově, v maličkém státě, kdesi uprostřed nepřehledného Balkánu… Odpověď najdeme ve vlastních slovech aktivistů, zvoucích na Bělehradský „festival”: EuroPride v Bělehradě je bodem obratu v regionu, který potvrzuje úsilí LGBTI+ aktivistů o dosažení rovnosti a umožňuje jim pokračovat v boji.  EuroPride … dodá aktivistům a komunitě energii na dlouhou cestu, kterou je třeba ještě urazit.

A je šídlo z pytle venku. Každému, kdo sleduje rozkladné snahy nejrůznějších LGBTQ+ aktivistů, nemohla uniknout jejich osvědčená, salámová metoda. Nejdřív uznání odlišnosti, pak nediskriminace v zaměstnání a na veřejnosti, pak registrované partnerství a tak dál až k dnešnímu stavu. Takový životem poučený čtenář proto vnímá slova, jako „umožňuje jim pokračovat v boji” naprosto přesně – zachycení se na dobytém předmostí a pokračování v dalším postupu. Až ke konečnému rozkladu stávající, dosud tradiční společnosti.

Zkuste si myšlenkový experiment: na okamžik si představte, že by srbský president zakázal v Bělehradě třeba takový Pochod pro rodinu. Nebo demonstraci proti drahotě. Co myslíte, přispěchala by Evropská komise s pohoršeným prohlášením? Tlačil by ministr zahraničí USA na takového presidenta? Odpovězte si každý sám. A na základě těchto odpovědí pokračujte v úvaze – proč zrovna LGBTQ+ komunita má vyjímku? Proč zrovna tuhle skupinu někdo tak mocně hájí a všude protlačuje? Co tím asi sleduje v cílových zemích?

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (45 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
22 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)