26.8.2022
Kategorie: Společnost

Vemte si svetr a mlčte!

Sdílejte článek:

LUBOŠ ZÁLOM

“ZVYKLI JSME SI, ŽE NA TOM, JAK TOPÍME, NEMUSÍ TOLIK ZÁLEŽET. BYLO TO ŠPATNĚ I Z EKOLOGICKÉHO HLEDISKA.” Takto se vyjádřila paní PEKAROVÁ ADAMOVÁ v DVTV. Ono by to možná zapadlo, ale podle mě je zejména ta druhá věta velmi důležitá. Ale vlastně obě.


Samozřejmě, že jsme si zvykli, že na tom, jak topíme, nemusí tolik záležet. Znakem prosperující společnosti je, že se prostě o základní potřeby nemusíme tolik starat. Jsou relativně levné, dostupné pro každého, aniž by bylo potřeba obracet každou korunu. Plánovat si rozpočet na to, jestli poletíme na dovolenou na Madagaskar nebo do Chorvatska, je normální. I přes blahobyt a dostupnost je letecká dovolená stále zbytnost – třebaže dnes dostupná takřka pro každého. Ale zda si v zimě můžete zatopit, je základní věc.

Naopak znakem společnosti, která upadá a míří do chudoby, která bude nejprve jen relativní, ale dříve či později absolutní, je plíživá ale i tak stále patrnější nedostupnost běžných služeb nebo zboží. Typický příklad? Toaletní papír před čtyřiceti lety. Nějaká rudější varianta paní Pekarové Adamové by tehdy mohla říci: “Zvykli jsme si, že nemusíme řešit, kolik kousků toaletního papíru si odtrhneme.” Pokud však něco tak základního musíme řešit, a lidé začnou místo toaleťáku používat Rudé právo, je to znak totálního ekonomického úpadku, stejně jako když v době, kdy by energie měly být dostupné a levné, je nám jako řešení nabízen svetr. Třeba i rudý svetr.

Je správné být zvyklý na to, že nemusíme řešit, na kolik stupňů doma topíme. Nebo jestli si dáme sprchu pět minut nebo osm. Protože pokud přijmeme, že tohle je luxus, na který si nemáme zvykat, automaticky přijímáme, že můžeme přijít o všechno. Že topit na dvanáct stupňů je v pořádku. Že mít teplou vodu jen o víkendu je v pořádku. Že místo toaleťáku použijeme nějakou politickou tiskovinu, třeba věstník Top09, pokud nějaký vydávají.

V druhé větě mluví MPA o ekologickém hledisku. Neřešit teplotu je neekologické. Patrně proto, že nadužíváme energie. A pokud ted míříme do doby všeobecného nedostatku, máme být rádi: pomáháme planetě. MPA tím prozrazuje, že jakožto zastánce zelené dogmatické ideologie, je vlastně ráda, že lidé budou donuceni topit jen na osmnáct (podle mě to bude ale nakonec méně) stupňů. Nebo že nebudou mít teplou vodu. Nebo že se bude na půl dne vypínat proud. Protože strádání lidí pomůže planetě.

Znamená to podle mě dvě věci: za prvé, že i kdyby nedošlo k válce, tak zelená politika (a vlastně efekt emisních povolenek se projevil naplno ještě před vypuknutím války) má dále cíleně vést k všeobecnému nedostatku a k umělému vytvoření nedostupnosti základních statků. Za druhé to znamená, že vůle této vlády energetickou a vlastně i existenční krizi řešit, se limitně blíží nule. Nedostatek je přece dobrý pro planetu! Tak proč to řešit? Proč opět vrátit dobu dostatku a opulentního konzumu? Vemte si svetr a mlčte!

 

Luboš Zálom

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (38 votes, average: 4,79 out of 5)
Loading...
30 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)